Kehf-106’ya göre Allah’ın âyetleri ve resûlüyle alay edenlerin Enfâl-22’ye göre Allah katında yerde yürüyen hayvanların en şerlisi, kötüsü olduğunu söyleyebilir miyiz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Resûl ve Nebî » Kehf-106’ya göre Allah’ın âyetleri ve resûlüyle alay edenlerin Enfâl-22’ye göre Allah katında yerde yürüyen hayvanların en şerlisi, kötüsü olduğunu söyleyebilir miyiz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Kehf-106’ya göre Allah’ın âyetleri ve resûlüyle alay edenlerin Enfâl-22’ye göre Allah katında yerde yürüyen hayvanların en şerlisi, kötüsü olduğunu söyleyebilir miyiz?

Kehf-106:

18/KEHF-106: Zâlike cezâuhum cehennemu bimâ keferû vettehazû âyâtî ve rusulî huzuvâ(huzuven).
(Âyetlerimi) örtmeleri (inkâr etmeleri) ve âyetlerimi ve resûllerimi alay konusu edinmeleri sebebiyle, onların cezası işte bu cehennemdir.


“Âyetlerimi örtmeleri yani inkâr etmeleri ve âyetlerimi ve resûllerimi alay konusu edinmeleri sebebiyle onların cezası işte bu cehennemdir.”

8/ENFÂL-22: İnne şerred devâbbi indallâhis summul bukmullezîne lâ ya’kılûn(ya’kılûne).
Muhakkak ki; Allah katında, (yerde yürüyen) hayvanların en şerlisi (kötüsü) akıl etmeyen sağır ve dilsizlerdir.


“Muhakkak ki Allah katında yerde yürüyen yani hayvanların, dört ayaklı olanların en şerlisi akıl etmeyen sağır ve dilsizlerdir.”

“lâ ya’kılûn, summul bukmullezîne: Akıl etmeyen, sağır ve dilsizler.”

Hem sağır ve hem de dilsiz. Akıl etmeyenler, Allah’a ulaşmayı dilemeyenler.

Aslında bu âyetlerde Kehf Suresinin 105. âyet-i kerimesinde ve 106. âyet-i kerimesinde bir yakınlık söz konusu. Kendileri için mizan tutulmayanlar, Allah’ın resûlleriyle alay edenler. Onlar, Allah’ın resûlleriyle alay ettikleri için Allahû Tealâ bütün derecelerini yok ediyor. Allah’a ulaşmayı dilemeyenlerin bütün dereceleri yok oluyor. O zaman kazandıkları dereceler sıfır olduğu için amel defterlerinde hayır yani derecat yok. Ne yapıyordu Allahû Tealâ? Allah’a ulaşmayı kim dilemezse dilemeyenlerin amelleri boşa gidiyor. Ama Allah’a ulaşmayı dilemeyenler amelleri boşa gidenlerdir. Fakat mizan tutulmayanlar başkalarından kazanacakları derecelerin de yok olduğu insanlar; onlar Allah’ın davetine icabet etmeyenler.

Aslında Allah’ın, haklarında mizan tutulmayanlardediği kişiler, kendilerinde sadece hayır görmediği, görmedikleri değil daha ötesi bir durum ifade ediyor. Hayır görmediği kişiler; günahları sevaplarından daha çok olan kişiler anlamına gelmiyor. Allah’ın kendisinde hayır görmediği kişiler; hayırları Allahû Tealâ tarafından yok edilmiş kişiler. O kişi ölene kadar, kişinin amel defterinde kazançları kalır. Eğer o kişi ölene kadar Allah’a ulaşmayı dilemezse o zaman gideceği yer cehennemdir. Kaybettiği dereceler kazandığı derecelerden fazladır. Ama mizan tutulmayanlar, amel defterinde dereceleri olmayanlardır.

Benzer konular