Fussillet 30'da istikamet üzere olanların Âli İmrân 103. açıklanan Allah'a ulaşmayı dileyerek Allah'ın ipine sarılan ve böylece firkalara ayrılmayan olduğunu söyleye bilir miyiz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Mürşid » Fussillet 30'da istikamet üzere olanların Âli İmrân 103. açıklanan Allah'a ulaşmayı dileyerek Allah'ın ipine sarılan ve böylece firkalara ayrılmayan olduğunu söyleye bilir miyiz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Fussillet 30'da istikamet üzere olanların Âli İmrân 103. açıklanan Allah'a ulaşmayı dileyerek Allah'ın ipine sarılan ve böylece firkalara ayrılmayan olduğunu söyleye bilir miyiz?

Allahû Tealâ Fussilet 30’da şöyle buyuruyor:  

41/FUSSİLET-30: İnnellezîne kâlû rabbunâllâhu summestekâmû tetenezzelu aleyhimul melâiketu ellâ tehâfû ve lâ tahzenû ve ebşirû bil cennetilletî kuntum tûadûn(tûadûne).
Muhakkak ki: “Rabbimiz Allah’tır.” deyip, sonra (da) istikamet üzere olanlara (Allah’a yönelip dîni ikame edenlere) melekler inerler: “Korkmayın ve mahzun olmayın. Ve vaadolunduğunuz cennetle sevinin!” (derler).


innellezîne kâlû rabbunâllâhu summestekâmû: Onlar derler ki: “Rabbimiz Allah’tır.” (rabbuna-âllâhu) sonra istikamet üzere olurlar.

Onlara yani Allah'a ulaşmayı dileyenlere istikamet üzere olduklarına göre mutlaka Allah'a ulaşmayı dileyenlerdir. Şirkten kurtulmuş olanlardır başka bir ifadeyle. Melekler inerler: “Korkmayın ve mahzun olmayın. Ve vaad olunduğunuz cennete sevinin.” derler.

Bu âyette istikamet üzere olanların Âli İmrân 103’te açıklanan Allah'a ulaşmayı dileyerek Allah'ın ipine sarılan ve böylece fırkalara ayrılmayanlar olduğunu söyleyebilir miyiz?

Evet, bu âyetlerin bileşke noktasında Rûm Suresinin 31 ve 32. âyetleri var. Ama aynı zamanda Âli İmrân 103’te var. Orada da ikisini birleştirmiş Allahû Tealâ. “Allah'ın ipine sımsıkı sarılın ve fırkalara ayrılmayın.” diyor. Fırkalara ayrılmanın Allah'ın ipine sarılmayanlar olduğu ifade ediliyor. Yani fırkalara ayrılanlar da şirkte olanlar, Allah'a ulaşmayı dilemeyenler olduklarına göre burada Allahû Tealâ açık bir şekilde Allah'ın ipinin Allah'a ulaşmayı dilemek olduğunu, Allah'a yönelmek, Allah'a doğru istikamet almak olduğunu söylüyor. Âli İmrân 103:  

3/ÂLİ İMRÂN-103: Va’tasımû bihablillâhi cemîân ve lâ teferrakû, vezkurû ni’metallâhi aleykum iz kuntum a’dâen fe ellefe beyne kulûbikum fe asbahtum bi ni’metihî ihvânâ(ihvânen), ve kuntum alâ şefâ hufratin minen nâri fe enkazekum minhâ, kezâlike yubeyyinullâhu lekum âyâtihî leallekum tehtedûn(tehtedûne).
Ve hepiniz, Allah’ın ipine sımsıkı tutunun, fırkalara ayrılmayın! Ve Allah’ın sizin üzerinizdeki ni’metini hatırlayın; siz (birbirinize) düşman olmuştunuz. Sonra sizin kalplerinizin arasını birleştirdi, böylece O’nun (Allah’ın) nimeti ile kardeşler oldunuz. Ve siz ateşten bir çukurun kenarında iken sizi ondan kurtardı. İşte Allah, âyetlerini size böyle açıklıyor. Umulur ki böylece siz hidayete erersiniz.


va’tasımû bihablillâhi cemîân ve lâ teferrekû: Allah'ın  ipine sımsıkı sarılın hepiniz birden ve fırkalara ayrılmayın.

Bu kadarı zaten bunlarla ilişkiyi açık bir şekilde ifade ediyor.

vezkurû ni’metallâhi aleykum: Allah’ın sizin üzerinizdeki ni’metini hatırlayın ki.
iz kuntum a’dâen: Siz birbirinize düşmanlar idiniz.
fe ellefe beyne kulûbikum: Allah kalplerinizi telif etti. Aranızda kalplerinizi telif etti.
fe asbahtum bi ni’metihî ihvânâ (ihvânen): Ve O’nun ni’metiyle kardeşler oldunuz.
ve kuntum alâ şefâ hufretin minen nâri: Ve siz, bir ateş çukurunun kenarındaydınız
fe enkazekum minhâ: Ve sizi oradan kurtardı.
kezâlike yubeyyinullâhu lekum âyâtihî leallekum tehtedûn (tehtedûne): Böylece Allah, sizin için âyetlerini beyan eder ki; hidayete eresiniz.

Allah'a ulaşmayı dilemenin hidayet üzere olmak olduğunu Allahû Tealâ anlatıyor. Bundan sonraki safha ise hidayete ermektir.

Öyleyse Fussilet Suresinin 30. âyet-i kerimesinde geçen istikamet üzere olanların Âli İmrân 103’te açıklanan Allah'a ulaşmayı dileyerek Allah'ın ipine sarılan böylece fırkalara ayrılmayanlar olduğunu söyleyebilir miyiz?”
 
Evet, çok açık bir şekilde onu söylüyor Allahû Tealâ. Gene fırkalara ayrılmamak, gene şirkten kurtulmak ve Allah'ın ipine sımsıkı sarılmak. Kim bu sarılanlar? Allah'a ulaşmayı dileyenler.

Benzer konular