Tekbir 27, 28 ve 29'u açıklarmısınız? İrade 7. safhada Allaha teslim olduğuna göre tekbir 29 ancak iradesini Allaha teslim edenler için geçerli midir?

Anasayfa » Ana Sayfa » Salâh Makamı (4. teslim: irade teslimi) » Tekbir 27, 28 ve 29'u açıklarmısınız? İrade 7. safhada Allaha teslim olduğuna göre tekbir 29 ancak iradesini Allaha teslim edenler için geçerli midir?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Tekbir 27, 28 ve 29'u açıklarmısınız? İrade 7. safhada Allaha teslim olduğuna göre tekbir 29 ancak iradesini Allaha teslim edenler için geçerli midir?

Tekvir 27 “O (Kur'ân), âlemler için yalnızca bir zikirdir.” Tekvir 28’de “Sizden, dosdoğru bir yön tutturmak dileyenler için” Tekvir 29’da “Âlemlerin Rabbi olan Allah dilemedikçe, siz dileyemezsiniz.” buyuruyor. İslâm’ın 7 safha ve 4 teslimden oluştuğunu hamd olsun zatıâlinizden öğrendik. 7. safha iradenin Allah'a teslimi olduğuna göre Tekvir 29 ancak iradesini Allah'a teslim edenler için geçerlidir diyebilir miyiz?

Geçerli olanın ne olduğunu anlayamadım. Evvela âyetleri okuyalım.

81/TEKVÎR-27: İn huve illâ zikrun lil âlemîn(âlemîne).
O sadece âlemler için bir zikirdir.


in huve illâ zikrun: O Kur'ân.
lil âlemîn (âlemîne): Âlemler için sadece bir zikirdir.

81/TEKVÎR-28: Li men şâe minkum en yestekîm(yestekîme).
O, içinizden, istikamet üzere olmak (Allah’a yönelmek) isteyen kimse içindir.


li men şâe minkum en yestekîm (yestekîme): Sizden istikamet üzere olmayı dileyen kişiler için.

Kime doğru? Allah'a doğru istikamet tutturmak dileyenler için. Aynı şeyi demin de söylemişti Allahû Tealâ “İstikamet üzere olmak, istikamet tutturmak.”

yestekîm: İstikamet üzere olmak.

“İstikamet üzere olmayı dileyenler için.”

81/TEKVÎR-29: Ve mâ teşâûne illâ en yeşâallâhu rabbul âlemîn(âlemîne).
Ve âlemlerin Rabbi Allah dilemedikçe siz dileyemezsiniz.


Burada Cabbar âyetleri tekrar etmiş Tekvir 27, Tekvir 28, Tekvir 29 ve Allahû Tealâ şunları şunları buyuruyor diyor.

“İslam’ın 7 safha ve dört teslimden oluştuğunu hamd olsun sizden öğrendik.” diyor Cabbar. Sualine geçiyor. “7. safha iradenin Allah'a teslimi olduğuna göre Tekvir 29 ancak iradesini Allah'a teslim edenler için geçerlidir, diyebilir miyiz?”

Tekvir Suresinin 29. âyet-i kerimesinin sadece Allah'a iradesini teslim edenler için geçerli olduğunu söyleyebilir miyiz?” diyor.

Allahû Tealâ açık açık onu söylüyor:

ve mâ teşâûne illâ en yeşâallâhu rabbul âlemîn (âlemîne): Allah dilemedikçe, siz dileyemezdiniz.” diyor.

Kim bu dileyemeyenler? Allah'a iradesini de teslim edenler.

Burada da çok ince bir ifadesi var Allahû Tealâ’nın. “Allah dilemedikçe, siz dileyemezsiniz.” sözü herkes için geçerli zannediliyor. Oysaki Allahû Tealâ burada irade tesliminin, Allah dilemedikçe kişinin dileyemediği bir noktayı ifade ediyor. Ve kişi sadece her an ne yapacağını Allah'a sorması lâzım gelen bir noktada. Artık talepleri yok. Sadece Allah'ın dediklerini yerine getiriyor.

Benzer konular