Bakara-18 ile Bakara-171 arasında bir ilişki var mıdır? Bu âyetlere göre Allah'a ulaşmayı dilemeyenler kâfirlerdir diyebilir miyiz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Allah'a Ulaşmayı Dilemek » Bakara-18 ile Bakara-171 arasında bir ilişki var mıdır? Bu âyetlere göre Allah'a ulaşmayı dilemeyenler kâfirlerdir diyebilir miyiz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Bakara-18 ile Bakara-171 arasında bir ilişki var mıdır? Bu âyetlere göre Allah'a ulaşmayı dilemeyenler kâfirlerdir diyebilir miyiz?

Bakara-18:

2/BAKARA-18: Summun bukmun umyun fe hum lâ yerciûn(yerciûne).
Onlar sağır, dilsiz ve kördürler. Artık onlar dönemezler.


“Onlar sağırdırlar, dilsizdirler, kördürler. Artık onlar rücû etmezler; Allah'a dönmezler; Allah'a ruhlarını ulaştırmazlar.”

Bunlar, Allah'a dönmeyen sağır, dilsiz ve kör olarak kalacak olanlar.”

Bakara-171:

2/BAKARA-171: Ve meselullezîne keferû ke meselillezî yen’ıku bi mâ lâ yesmeû illâ duâen ve nidââ(nidâen), summun bukmun umyun fe hum lâ ya’kılûn(ya’kılûne).
Ve o inkâr edenlerin (kâfirlerin) hali, haykırması sebebiyle bağırıp çağırmadan başka bir şey işitmeyen (anlamayan) kimsenin durumu gibidir. (Onlar) sağır, dilsiz ve kördürler. Bu yüzden onlar akıl edemezler (idrak edemezler).


“Kâfirlerin durumu, tıpkı haykırması sebebiyle işitmeyen; sadece bağırıp çağıran kimsenin durumu gibidir. Zaten onlar sağır, dilsiz ve kördürler. Bu yüzden akıl edemezler.”

İkisi arasında bir ilişki elbette var. Her ikisinde de sağır, dilsiz ve körlerden bahsediliyor. Akıl edememekle Allah'a dönememek aynı husus. Sadece akıl edemeyenler, Allah'a dönemeyenlerdir, Allah'a ulaşamayanlardır. Mulk-8, 9, 10'da da Allahû Tealâ öyle söylüyor. Allah'a ulaşmayı dilemeyenlerin, cehennemde olanların Allah'a ulaşmayı dilemedikleri ve akıl edemedikleri ortaya çıkıyor.

67/MULK-8: Tekâdu temeyyezu minel gayz(gayzi), kullemâ ulkıye fîhâ fevcun seelehum hazenetuhâ e lem ye’tikum nezîr(nezîrun).
(Cehennem) nerede ise öfkesinden çatlayacak gibi olur. Oraya herbir grup atılışında onun (cehennemin) bekçileri onlara: “Size nezir (uyarıcı) gelmedi mi?” diye sordu.

67/MULK-9: Kâlû belâ kad câenâ nezîrun fe kezzebnâ ve kulnâ mâ nezzelallâhu min şey'in entum illâ fî dalâlin kebîr(kebîrin).
Onlar (cehenneme atılanlar) dediler ki: “Evet, bize nezir gelmişti. Fakat biz onu yalanladık ve Allah hiçbir şey indirmemiştir, siz ancak büyük bir dalâlet içindesiniz, dedik.”

67/MULK-10: Ve kâlû lev kunnâ nesmeu ev na'kılu mâ kunnâ fî ashâbis saîr(saîri).
Ve: “Eğer biz işitmiş veya akıl etmiş olsaydık, alevli ateş halkı arasında olmazdık.” dediler.


“Ve kâfirler zümre zümre cehenneme sürülürler. Cehennem bekçileri onlara derler ki: Size Allah'ın neziri gelip de size âyetleri okuyup buraya, cehenneme bugün geleceğinizi size söylemediler mi? Onlar derler ki: Söylediler ama biz onlara inanmadık. Onlara, biz sizi dalâlette görüyoruz dedik. Eğer biz akıl etmiş ve idrak etmiş olsaydık, burada; cehennemde mi olurduk?”
 
Bu âyetlere göre Allah'a ulaşmayı dilemeyenler kâfirlerdir diyebilir miyiz?

Bu âyetlerde onların kâfir olduklarına dair bir işaret yok. Ama Kur'ân'ın genel hükmü çerçevesinde Allah'a ulaşmayı dilemeyen hiç kimse küfürden kurtulamayacağı için kâfirdirler diyebiliriz. 

Benzer konular