Yûnus 94, Alâk 1 ve İsra 45’deki ifadelere göre kitabı her devirde hakkıyla kıraat edenler devrin imamlarıdır diyebilir miyiz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Devrin İmamı » Yûnus 94, Alâk 1 ve İsra 45’deki ifadelere göre kitabı her devirde hakkıyla kıraat edenler devrin imamlarıdır diyebilir miyiz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Yûnus 94, Alâk 1 ve İsra 45’deki ifadelere göre kitabı her devirde hakkıyla kıraat edenler devrin imamlarıdır diyebilir miyiz?

Yûnus 94’de: “O zaman senden önce kitabı okuyan kimselere sor.” buyuruluyor. Öte yandan Kur'ân’ın ilk âyeti Alak 1’de: “Yaratan Rabbin adıyla oku.” emrediliyor. İsra 45’de: “Sen Kur'ân’ı kıraat ettiğin zaman.” buyuruluyor. “Kitabı her devirde hakkıyla kıraat edenler devrin imamlarıdır diyebilir miyiz?” diyor.

Yûnus 94’de:

10/YÛNUS-94: Fe in kunte fî şekkin mimmâ enzelnâ ileyke fes’elillezîne yakraûnel kitâbe min kablike, lekad câekel hakku min rabbike fe lâ tekûnenne minel mumterîn(mumterîne).
Bundan sonra eğer sana indirdiğimiz şey hakkında şüphe içinde olursan, o zaman senden önce kitabı okuyan kimselere sor. Andolsun ki; sana Rabbinden hak geldi. Öyleyse sakın şüphe edenlerden olma.


“Bundan sonra eğer sana indirdiğimiz şey hakkında şüphe içinde olursan, o zaman senden önce kitabı okuyan kimselere sor. Andolsun ki; sana Rabbinden hak geldi. Öyleyse sakın şüphe edenlerden olma.”
    
“Bu durumda.” diyor Allahû Tealâ: “Sana indirdiğimiz şey hakkında eğer şüphe içinde olursan o zaman senden önce kitabı okuyanlara sor.”

Ne demek bu? Yani demek şu! “Biz senden önce de kitap indirdik. Sen Kur'ân’ı indirdiğimiz peygamberimizsin. Ama senden önce de Hz. Musa’ya kitap indirdik. Onunla senin arasında, Hz. İsa’ya da kitap indirdik.” demiş oluyor Allahû Tealâ.    

Hem Tevrat'ı okuyanlar (kitabı okuyanlar) hem İncil’i okuyanlar (kitabı okuyanlar). Ve Allahû Tealâ başka kitaplar demiyor. Aynı şeriat olduğu için tek bir kelime kullanmış; kitap. Hepsi aynı şeriatın aynı hüviyetteki kitabı.

Öyleyse nasıl Hz. Musa’ya Rabbinden hak olarak Tevrat indirildiyse, Hz. İsa’ya Rabbinden hak olarak İncil indirildiyse, Peygamber Efendimiz (S.A.V)’e de Rabbinden hak olarak Kur'ân indirildi. Ve Peygamber Efendimiz (S.A.V) Kur'ân’ı hep okudu. Kalbine yazılan Kur'ân’ı okudu. Ama ümmiliği geçmedi. Ömrü boyunca hep ümmi kaldı, okuma yazma bilmiyordu.

Alak 1:

96/ALAK-1: Ikra’ bismi rabbikellezî halak(halaka).
Yaratan Rabbinin İsmi ile oku.

    
Alak Suresinin 1. âyet-i kerimesi:

ikra’bismi rabbiki: Rabbinin ismiyle oku.
ellezî halak(halaka): O ki yarattı. Yaratıcı, yaratan, Rabbin adıyla oku.

İsrâ Suresinin 45. âyet-i kerimesi:

17/İSRÂ-45: Ve izâ kara’tel kur’âne cealnâ beyneke ve beynellezîne lâ yu’minûne bil âhirati hicâben mestûrâ(mestûran).
Sen Kur’ân’ı kıraat ettiğin (okuduğun) zaman, seninle ahirete (ölmeden evvel Allah’a ulaşmaya ve kıyâmet gününe) inanmayanlar arasına hicab-ı mesture kıldık (gözlerinin üzerine, seni peygamber olarak görmelerini engelleyen bir perde koyduk).


“Sen Kur’ân’ı kıraat ettiğin (okuduğun) zaman, seninle ahirete (ölmeden evvel Allah’a ulaşmaya ve kıyâmet gününe) inanmayanlar arasına hicab-ı mesture kıldık. Yani gözlerinin üzerine, görmelerini engelleyen bir perde koyduk." diyor Allahû Tealâ.

Burada her devirde kitabı (aynı kitap) Tevrat’ta, İncil’de değiştirmeler olmasaydı aynı kitabı görecektik. Ya da kalın çizgilerle aynı şeriatı ihtiva ettikleri için şeriatın dışındakiler de sadece detayı oluşturduğu için asıllar Tevrat’ta da, İncil’de de Kur'ân-ı Kerim’de de aynıdır. Öyleyse her devirde Kur'ân’ı (kitabı), Adı Kur'ân olsun, adı İncil olsun, adı Tevrat olsun Kitabı kıraat edenler (okuyanlar) yani mânâsına vararak okuyanlar, Allah'tan o mânâlar hakkında aydınlatılmış olarak okuyanlar, onlar devrin imamlarıdır diyebilir miyiz diyor Cabbar.

Evet devrin imamlarıdır.

Benzer konular