Rad 38’de bahsedilen “Her yaşam için kitap göndeririz.” denilen risaleti oluşturan kitaptır ve bu veli resûllere geldi diyebilir miyiz? Değerli açıklamanızla bizi aydınlatır mısınız?

Anasayfa » Ana Sayfa » Resûl ve Nebî » Rad 38’de bahsedilen “Her yaşam için kitap göndeririz.” denilen risaleti oluşturan kitaptır ve bu veli resûllere geldi diyebilir miyiz? Değerli açıklamanızla bizi aydınlatır mısınız?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Rad 38’de bahsedilen “Her yaşam için kitap göndeririz.” denilen risaleti oluşturan kitaptır ve bu veli resûllere geldi diyebilir miyiz? Değerli açıklamanızla bizi aydınlatır mısınız?

Ra'd 38

13/RA'D-38: Ve lekad erselnâ rusulen min kablike ve cealnâ lehum ezvâcen ve zurriyyeten, ve mâ kâne li resûlin en ye’tiye bi âyetin illâ bi iznillâh(iznillâhi), li kulli ecelin kitâb(kitâbun).
Andolsun, senden önce de resûller gönderdik. Onlara da eşler ve zürriyyet (çocuklar) kıldık. Bir resûl için, Allah’ın izni olmaksızın bir âyet getirmesi olmaz (mümkün değildir). Her zamanın, bir kitabı vardır.


ve lekad erselnâ rusulen min kablike: Andolsun, min kablike: senden önce de resûller gönderdik.
ve cealnâ lehum ezvâcen: Ve onlara eşler kıldık.
ve zurriyyeh(zurriyyeten): Ve onlara zürriyyet kıldık. Onlardan türeyen nesiller kıldık.
ve mâ kâne li resûlin en ye’tiye bi âyetin illâ bi iznillâh(iznillâhi): Hiçbir resûl için olmaz ki, Allah'ın izni olmadan ona bir âyet insin. Allah'ın izni olmadan hiçbir resûlün bir âyet getirmesi mümkün olmaz.
 
"Her zamanın, bir kitabı vardır.” diyor Allahû Tealâ.  

Burada Allahû Tealâ dikkat edilirse “resûller gönderdik.” diyor. Biliyorsunuz ki, bütün nebîler de aynı zamanda resûldür. Bir veli resûlleri vardır. Bütün kavim resûlleri veli resûldür. Bir de nebî resûller vardır. Onlara “nebî, peygamber” diyor Allahû Tealâ. Kur'ân-ı Kerim boyunca nerede nebî kelimesi geçmişse onlar peygamberlerdir. Buradaysa Allahû Tealâ kavim resûllerinden bahsediyor. “Allah'ın izni olmaksızın bir âyet getirmesi olmaz.” diyor.
 
Biz, Allahû Tealâ bize Risalet Nurları’nı yazdırdığı zaman “bi iznillâhi tealâ: Allah'ın izniyle Allah'ın katından indirilmiştir.” diyor. Onun öyle olduğunu biz o zaman tabiî bilmiyorduk. Böyle bir hakikatten haberimiz yoktu. Ama bunun Allah'ın izniyle indirildiğinin bir işareti olarak Allahû Tealâ oraya koymuş. Ve “Her devrin, bir kitabı vardır.” dediği zaman Allahû Tealâ, görülüyor ki bunlar kavim resûllerine Allah'ın indirdiği sohbet kitaplarıdır. Rad-38’de belirtilen “Her devirde Allah'ın bir kitabı vardır.” sözü kavim resûllerinin kitaplarıdır. Her devirde huzur namazının imamı mutlaka vardır. O nebîyse zaten şeriat kitabi almıştır ama nebî değilse resûlse gene Allah ona kitap yazdırır fakat bu asla bir şeriat kitabı değildir yani bu kitapla amel edilmez. Bu kitap Allah ile o resûlü arasındaki yakın ilişkiyi ifade eder. Allah'ın o resûlüne karşı duyduğu sevgiyi ifade eder o kadar. Hiçbir bağlayıcı hükmü yoktur.

İşte bu kitaplar her devrin kitabıdır. Her devirde mutlaka ya nebî resûl ya da bir veli resûl devrin imamlığını yapacaktır. Devrin imamlığını yapan kişiye Allahû Tealâ’nın bir hitap yazdırması söz konusu olur her zaman ve bu kitaplar sohbet kitabı niteliğindedir. Mevlâna Celalettin-i Rumi’ye yazdırılan Mesnevi gibi, Yunus’a yazdırılan birçok kitap gibi, Erzurumlu İbrâhîm Hakkı Hazretlerine yazdırılan Mağfiretname gibi kitaplar.
 
Allah razı olsun.

Benzer konular