Allahû Tealâ’ya iki dönüşün olduğunu Cuma Suresinin 8. ve Bakara Suresinin 46. âyet-i kerimelerine göre söyleyebilir miyiz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Fena Makamı (1. teslim: ruh teslimi) » Allahû Tealâ’ya iki dönüşün olduğunu Cuma Suresinin 8. ve Bakara Suresinin 46. âyet-i kerimelerine göre söyleyebilir miyiz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Allahû Tealâ’ya iki dönüşün olduğunu Cuma Suresinin 8. ve Bakara Suresinin 46. âyet-i kerimelerine göre söyleyebilir miyiz?

Cuma Suresinin 8. âyet-i kerimesi:

62/CUMA-8: Kul innel mevtellezî tefirrûne minhu fe innehu mulâkîkum summe turaddûne ilâ âlimil gaybi veş şehâdeti fe yunebbiukum bi mâ kuntum ta’melûn(ta’melûne).
De ki: “Muhakkak ki o, sizin kendisinden kaçtığınız ölüm, işte o mutlaka size mülâki olacak (siz ölümle karşılaşacaksınız). Sonra görünmeyeni ve görüneni bilen (Allah’a) döndürüleceksiniz. O zaman (Allah), yapmış olduklarınızı size haber verecek.”


“Elbette sizin kendisinden kaçtığınız ölüm, şüphesiz sizinle karşılaşıp buluşacaktır. Sonra gaybı da müşahede edebileni de bilen Allah'a döndürüleceksiniz. O da size yaptıklarınızı haber verecek.”

Cuma Suresinin 8. âyet-i kerimesinde; ölümden sonra ruhun Allah'a dönüşü anlatılıyor. Açık ve kesin bir şekilde ölümden sonra ruhun Allah'a dönüşü anlatılıyor. Bakara Suresinin 46. âyet-i kerimesinde; hem ölümden evvel dönüşün hem de ölümden sonra dönüşün olduğu anlatılıyor.

2/BAKARA-46: Ellezîne yezunnûne ennehum mulâkû rabbihim ve ennehum ileyhi râciûn(râciûne).
Onlar (o huşû sahipleri) ki, Rab’lerine (dünya hayatında) muhakkak mülâki olacaklarına ve (sonunda ölümle) O’na döneceklerine yakîn derecesinde inanırlar.


“Onlar Rab’lerine mülâki olacaklarına yakîn hasıl ederek kesin şekilde inanırlar (muhakkak mülâki olacaklarına inanırlar). Ve sonunda ölümle mutlaka ona döneceklerini bilirler. (O’na döneceklerini de gene yakîn derecesinde inanırlar. Yakîn hasıl ederek kesin bir şekilde inanırlar.)”

Cuma Suresinin 8. âyet-i kerimesinde; ölümden sonra ruhun Allah'a dönüşü, Bakara Suresinin 46. âyet-i kerimesinde; hem ölümden evvel hem de ölümden sonra ruhun Allah'a dönüşü var.

Benzer konular