Enfâl Suresinin 27. âyet-i kerimesinde belirtilen emanetin mahiyetini açıklar mısınız?

Anasayfa » Ana Sayfa » Fena Makamı (1. teslim: ruh teslimi) » Enfâl Suresinin 27. âyet-i kerimesinde belirtilen emanetin mahiyetini açıklar mısınız?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Enfâl Suresinin 27. âyet-i kerimesinde belirtilen emanetin mahiyetini açıklar mısınız?

Enfâl 27:

8/ENFÂL-27: Yâ eyyuhâllezîne âmenû lâ tehûnûllâhe ver resûle ve tehûnû emânâtikum ve entum ta'lemûn(ta'lemûne).
Ey âmenû olanlar (Allah’a ulaşmayı dileyenler), Allah’a ve Resûl’üne ihanet etmeyin! Ve siz, kendi emanetlerinize de bile bile ihanet etmiş olursunuz.


Bir insan Allah’a ve Resûl'üne nasıl ihanet edebilir? Allah’ın emirlerini dinlemeyerek. Resûl ne söyler insanlara? Allah’ın emirlerini tebliğ eder. Onların kurtuluşu için hayatını hasreder. Bütün insanların kurtuluşu için bir büyük gayretin içinde olur. Hayatını ona vakfeder. Ve Allah’a ihanet eden ve Resûl'e ihanet eden kişi kimdir? Allah’ın emrini tebliğ ettiği için Resûl'ün tebliğini yerine getirmeyenler, onları çiğneyenler.

Aslında bunlar kendi emanetlerini de ihanet etmiş olurlar. Neden? Çünkü ruhumuz bir emanettir. Allah’a ulaşması lâzımgelen Allah’a geri dönmesi lâzımgelen bir emanettir. Onu Allah’a ulaştırmadığımız zaman emanete ihanet etmiş oluyoruz. Eğer ruhumuzu Allahû Tealâ’ya ulaştırabilirsek, fizik vücudumuz emanet hükmüne giriyor, onu da teslim etmemek 2. defa emanete riayet etmemek demek. Eğer fizik vücudumuzu Allah’a teslim edebilseydik, nefsimizi teslim etmekte üzerimize borç olacaktı. Nefsimizde emanet olacaktı. Onu teslim etmediğimiz için 3. emanete de ihanet ediyoruz. Eğer bunları yapmazsak irademizi de Allah’a teslim etmemiz mümkün değil. İrademizde bizim için neticede bir emanet oluyor.

Öyleyse Allah’ın emrini yerine getirmeyen kişi, Allah’a ulaşmayı dilemeyen kişi bütün emanetlere birden ihanet etmiştir. Çünkü hiçbirini gerçekleştirmesi mümkün değildir.   

Benzer konular