Fetih 5 veTahrîm 8. âyetlerinde, günahların örtülmesiyle günahların mağfireti açısından bir illiyet rabıtası var mı?

Anasayfa » Ana Sayfa » Âyetler ve Sırları » Fetih 5 veTahrîm 8. âyetlerinde, günahların örtülmesiyle günahların mağfireti açısından bir illiyet rabıtası var mı?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Fetih 5 veTahrîm 8. âyetlerinde, günahların örtülmesiyle günahların mağfireti açısından bir illiyet rabıtası var mı?

Enfâl Suresinin 29. âyet-i kerimesi:

8/ENFÂL-29: Yâ eyyuhâllezîne âmenû in tettekullâhe yec’al lekum furkânen ve yukeffir ankum seyyiâtikum ve yagfir lekum, vallâhu zul fadlil azîm(azîmi).
Ey âmenû olanlar! Allah’a karşı takva sahibi olursanız sizi furkan (hak ve bâtılı ayırma özelliği) sahibi kılar! Ve sizden (sizin) günahlarınızı örter ve size mağfiret eder (günahlarınızı sevaba çevirir). Ve Allah, büyük fazl sahibidir.


yâ eyyuhellezîne âmenû: Ey âmenû olanlar!
in tettekullâhe: Eğer Allah'a takva sahibi olursanız.
yec’al lekum furkânen: Sizin için furkan kılar (sizi furkan sahibi yapar).
ve yukeffir ankum seyyiâtikum: Ve sizden (sizin) günahlarınızı örter.
ve yagfir lekum: Ve size mağfiret eder (günahlarınızı sevaba çevirir).
vallâhu zul fadlil azîm(azîmi): Allah, büyük fazl sahibidir.

Burada furkan, günahların örtülmesi ve sevaba çevrilmesidir (2. furkan.) Yani burada da günahların sevaba çevrilmesi söz konusudur. Ama bu furkan, zahiri âleme ait olan furkan değil âlemlerin ötesine ait olan Furkan; kalp gözü, kalp kulağı açılıyor, kişi dünyayı değil dünyanın ötesindeki bilinmeyeni öğrenmek üzere Allahû Tealâ tarafından teçhiz ediliyor.

“Enfâl Suresinin 29. âyet-i kerimesi,  Fetih Suresinin 5. âyet-i kerimesi ile Tahrîm Suresinin 8. âyet-i kerimesinde, günahların örtülmesiyle günahların mağfireti açısından bir illiyet rabıtası var mı?”

Evet. Üçü de (Enfâl Suresinin 29. âyet-i kerimesi de Fetih Suresinin 5. âyet-i kerimesi de Tahrîm Suresinin 8. âyet-i kerimesi de) salâh makamındaki gayba açılan furkanın verilmesiyle alâkalı. Aralarında kesin bir illiyet rabıtası var. Hepsi fevz-ül azîmi (yani iradenin Allah'a teslim olduğu noktayı) ifade ediyor.

Benzer konular