Mü’min 56, Rahmân 33 ve A’râf 40 arasında bir ilişki vardır diyebilir miyiz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Mürşid » Mü’min 56, Rahmân 33 ve A’râf 40 arasında bir ilişki vardır diyebilir miyiz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Mü’min 56, Rahmân 33 ve A’râf 40 arasında bir ilişki vardır diyebilir miyiz?

Mu’min 56:

40/MU'MİN-56: İnnellezîne yucâdilûne fî âyâtillâhi bi gayri sultânin etâhum in fî sudûrihim illâ kibrun mâ hum bi bâligîhi, festeiz billâhi, innehu huves semîul basîr(basîru).
Muhakkak ki, kendilerine gelmiş bir sultan (delil) olmaksızın, Allah’ın âyetleri hakkında mücâdele edenlerin sinelerinde sadece (Allah’a) ulaşamayacakları bir kibir vardır. Artık Allah’a sığın, muhakkak ki O, en iyi işiten ve en iyi görendir.


innellezîne yucâdilûne fî âyâtillâhi bi gayri sultânin etâhum: Onlar ki, kendilerine verilen herhangi bir sultan olmaksızın, Allah’ın âyetleri üzerinde mücâdele edenlerdir onlar muhakkak ki.
in fî sudûrihim illâ kibrun: Onların göğüslerinde sadece kibir vardır.
mâ hum bi bâligîh(bâligîhi): O sultana ulaşamayacakları bir kibir vardır.  
festeiz billâh(billâhi): Öyleyse Allah'a sığın.
innehu huves semîul basîr(basîru): O işitir ve görür.

Ve Rahmân 33:

55/RAHMÂN-33: Yâ ma'şeral cinni vel insi inisteta'tum en tenfuzû min aktâris semâvâti vel ardı fenfuzû, lâ tenfuzûne illâ bi sultân(sultânin).
Ey insan ve cin topluluğu! Semaların ve arzın kuturlarından (çaplarından) nüfuz etmeye (çıkıp gitmeye) eğer gücünüz yetiyorsa, haydi nüfuz edin (geçip, çıkın)! Bir sultan (bir mürşid) olmaksızın nüfuz edemezsiniz (geçip çıkamazsınız).


“Ey insan ve cin topluluğu! göklerin çapını içinizden hanginiz aşabilir? Ve bu arzın çapını ve göklerin çapını içinizden hanginiz aşabilir?”

Yani bu dünyaya ait olan 7 kat gökler (7 kat; atmosfer, stratosfer diye isimlendirilen 7 kat) dünyaya ait olan gök katı(gök tabakası), arzın aşılması demek. Ondan sonra da 7 tane gök katının aşılması demek yani Emr âleminin 1., 2., 3., 4., 5., 6., 7. katları.

“Hiç biriniz aşamazsınız." diyor Allahû Tealâ. “illâ bi sultân: illâ bir sultanla.”

Tâbî olmadıkça ruhunuz vücudunuzu terketmez, Allah'a ulaşamazsınız. O sultana ulaşmakta da insanlar kibirle Allah'ın âyetleri ile tartışıyorlar. Ama bir sultana tâbî olmadan tartışıyorlar. Onlar  hiçbir zaman kibirleri sebebiyle tâbî olmayacaklardır." diyor Allahû Tealâ.

Böyle bir iki âyet-i kerimesi arasında bir ilişki mevcut. Her ikisinde sultan var. Ve o sultan olmadan tartışanlar yani gerekliliğin sahibi olmadan tartışanlar demektir. Yani Allah'a ulaşmayı dilemiyorlar. Hiçbir zaman bir mürşide tâbî olmaları ve Allah'a ulaşmaları mümkün olmayacaktır. Ve ruhları hiçbir zaman vücutlarından ayrılmayacaktır. Rahmân 33’e göre ruhları da Allah'a ulaşmayacaktır. 

Benzer konular