Dünya talebinden kurtulmamız için ne yapmamız gerekir?

Anasayfa » Ana Sayfa » Kur’ân-ı Kerim'deki Temel Emirler » Dünya talebinden kurtulmamız için ne yapmamız gerekir?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Dünya talebinden kurtulmamız için ne yapmamız gerekir?

Yapılması lâzımgelen şey, Allah’a ulaşmayı dilemektir.

Eğer o kişi Allah’a ulaşmayı gerçekten dilerse o zaman görecektir ki; başka bir dünya daha var: Allah’ın dünyası. Orada o kişi namaz kılmaktan, zikir yapmaktan, Allah’ın bütün manevi emirlerini yapmaktan haz almaya başlar, zevk almaya başlar. Onun için bir zevk olur namaz kılmak, zikir yapmak, oruç tutmak. Sevgili kardeşlerim! Kim bunları bir zevk olarak yaşayabiliyorsa o, Allah’ın mutlaka yolundadır. Ama “Aman şu namazı da kılayım da boynumdan düşsün. Mecburum, ne yapayım kılacağım.” diye düşünen kişi bu konuda pek fazla bir şey ümit etmesin. Namaz sevilerek kılınır. Kim namaz kılmayı seviyorsa, bu namaz kılmak onun için bir zevkse, o gerçekten Allah’ın yolunda olan birisidir. Yoksa “Aman şu namazı da kılayım da başımdan defolsun gitsin.” diye düşünen bir insan, hiçbir zaman o namazdan bir zevk alamaz. Ve namaz ona bir şey kazandırmaz. Namaz kıldığı için derecat kazanmaz mı? Kazanır. Ama o derecat hiçbir zaman cennete alacak kadar kurtarmaz.

Sevgili kardeşlerim! Evvelâ şunu bileceğiz. Allah’ın yolu mu? Allah’ın yolu sevgi yoludur. Eğer Allah’ı seviyorsa, bir insan O’nun bütün görevlerini yaparken sadece zevk alır. Huzur içinde yaşar ve görevleri yaparken, başkalarının yapamadığı şeyleri de yapabildiğini görür. Birçok insan namaz kılar, oruç tutar, zekât verir, hacca gider, kelime-i şahadet getirir; İslâm’ın 5 şartını gerçekleştirir. Ama Allah’a ulaşmayı dilemez.

Sevgili kardeşlerim! Dilemezse, bu kişi ruhunu Allah’a hiçbir zaman ulaştıramaz. Ulaştıramazsa, ermiş evliya olamaz o kişi. Acaba anlatabiliyor muyum sevgili kardeşlerim? Ne kadar hazin bir şeyden bahsediyorum. Bu sebeple iblis, İslâm âlemine İslâm’ın 5 şartını kabul ettirerek; İslâm’ın 7 şartından 5’ini onlara kabul ettirerek İslâm’ı yaşadıkları cevabını vermek istiyor. Gerçekten namaz kılmak, oruç tutmak, zekât vermek, hacca gitmek, kelime-i şahadet getirmek; hepsi farzdır. Ama bu farzlara dikkat edin. Hepsi farzdır; namaz kılmak da oruç tutmak da zekât vermek de hacca gitmek de kelime-i şahadet getirmek de farzdır.

Ama hani manevi gelişme? Şimdi beraberce bakalım: “Dînimizin adı ne? Dînimizin adı İslâm dîni. İslâm ne demek? “Teslim olan” demek. Peki, azîz kardeşim! Sen İslâm’ın 5 şartını yerine getiriyorsun; namaz kılıyorsun, oruç tutuyorsun, zekât veriyorsun, hacca da gittin, kelime-i şahadet de getiriyorsun. Sorabilir miyim acaba Allahû Tealâ’ya neyini teslim ettin? Bana verebilecek bir cevabın var mı bu konuda? İslâm dîni, Allah’a teslim dîniyse sen Allah’a neyini teslim ettin?” Allah’a ulaşmayı dilemeyen hiç kimse, bu konuda hiçbir cevap veremez bana.

Ancak Allah’a ulaşmayı dilerse, Allah ona mürşid sevgisi verecektir. Mürşidine, o kişi Allah’ın kendisine gösterdiği o mürşide ulaşıp da tâbî olmadıkça, onun ruhu vücudundan ayrılıp Allah’a doğru yola çıkamaz. Öyleyse hiç kimse palavradan “Allah’ın hedeflerine ulaştım.” diyemez sevgili kardeşlerim! Mutlaka o kişinin kalben Allah’a ulaşmayı dilemesi lâzım. Mutlaka hacet namazını kılıp, Allah’tan mürşidini sorması lâzım. Allah ona mürşidini gösterdiği zaman da o mürşide ulaşıp, tâbî olması lâzım veya onun vekillerinden birine. Ama mutlaka bunlar şart. Olmazsa olmaz şartlar… 7 kat cennetin her biri için bir safha koymuş Allahû Tealâ. Bir defa daha sayalım:

1. Bir kişi Allah’a ulaşmayı dilemeden 1. kat cennete giremez.
2. Mürşidine tâbî olmadan 2. kat cennete giremez.
3.Ruhunu hayattayken, mürşidine tâbî olarak vücudundan ayrılan ruhunu Allah’a ulaştırmadan ki 7-8 aylık bir devredir bu; 3. kat cennete giremez.
4. Fizik vücudunu Allah’a teslim etmedikçe 4. kat cennete giremez.
5. Nefsini teslim etmedikçe; daimî zikri gerektirir; 5. kat cennete giremez.
6. Muhlis olmadıkça; o da tâbî daimî zikrin daha üst seviyesi; 6. kat cennete giremez.
7. İradesini Allah’a teslim etmedikçe 7. kat cennete giremez.

Sevgili kardeşlerim! Masal anlatmıyoruz. Allahû Tealâ’nın Kur’ân-ı Kerim’indeki gerçek hakikatleri, hocalarımızın %90’ının unuttuğu Allah’ın hakikatlerini sizlere anlatıyoruz. Allah’ın kurtuluş metodu İslâm’ın 5 şartı değildir. Hepsi de farzdır; namaz kılmak, oruç tutmak, zekât vermek, hacca gitmek, kelime-i şahadet getirmek.

Ama sizi bir üst kademeye ulaştıracak olan şey bunlar değildir. Namaz kılmak da farzdır, oruç tutmak da zekât vermek de hacca gitmek de kelime-i şahadet getirmek de farzdır. Ama sizi üst seviyelere ulaştıracak şey, zikir yapmaktır sevgili kardeşlerim!

* Bunların hepsini yapacaksınız; 5.
* 6.’sı zikredeceksiniz.
* 7.’si Allah’a teslim olacaksınız.

1. Ruhunuzu,
2. Fizik bedeninizi,
3. Nefsinizi ve
4. İradenizi Allah’a teslim edeceksiniz.

Dînimiz teslim dîni. Bunu hepiniz bilmelisiniz ve bilmeyenlere de öğretmelisiniz. Cevap veremediğiniz anda bize ulaşın. Akşamları evde oluyoruz. Gündüzleri bulamazsanız, akşamları bizi evde bulabilirsiniz. Ama cevabı mutlaka o kişiye veririz.

Allah razı olsun sevgili kardeşlerimiz!

Benzer konular