Ra’d 20, 21, 22'ye göre huşû ve tevekkül arasında bir ilişki var mıdır?

Anasayfa » Ana Sayfa » Huşu » Ra’d 20, 21, 22'ye göre huşû ve tevekkül arasında bir ilişki var mıdır?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Ra’d 20, 21, 22'ye göre huşû ve tevekkül arasında bir ilişki var mıdır?

Evet, huşû ile tevekkül arasında bir ilişki vardır. Çünkü söylediğimiz gibi Bakara Suresinin 46. âyet-i kerimesinde Allahû Tealâ:

2/BAKARA-46: Ellezîne yezunnûne ennehum mulâkû rabbihim ve ennehum ileyhi râciûn(râciûne).
Onlar (o huşû sahipleri) ki, Rab’lerine (dünya hayatında) muhakkak mülâki olacaklarına ve (sonunda ölümle) O’na döneceklerine yakîn derecesinde inanırlar.


“Onlar muhakkak surette inanırlar ki; Allah’a mülâki olacaklardır.” buyuruyor. Bu ifade, huşû sahiplerine ait bir ifadedir. Huşû sahibi, o kesin îmânın sahibi olmuştur. Tevekkül de aynı şeydir ama ruhun Allah’a ulaştırılmasında bu tevekkül (1. tevekkül), ilk huşûdaki tevekkül, Allahû Tealâ tarafından bize mutlaka yerleştirilir. Bizim kendi irademiz ile ona sahibiyetimiz söz konusu değildir; o îmânı, Allah verir içimize.

Diğerlerinde ise biz kendimiz o îmânı oluşturmak mecburiyetindeyiz. Oluşturabilirsek, fizik vücudumuzu, nefsimizi ve irademizi de Allah’a teslim edebiliriz. Allah yardım etmez mi? Çok büyük ölçüde yardım eder ama biz gayret etmezsek yardım etmez. Ruhumuzun Allah’a tesliminde ise biz gayret etsek de etmesek de Allahû Tealâ mutlaka ruhumuzu teslim alacaktır. Yeter ki biz, Allah ulaşmayı dileyelim. Dilemişsek, bu hedeflere ulaşacak kapasitenin sahibiyiz demektir.
   

Benzer konular