Her devirdeki kavim resûlleri arasından Âli İmrân-179’a göre seçilen, Cinn-26, 27’ye göre Allah’ın kendisine gaybı bildirdiği, tasarruf rızasının sahibi devrin imamının Secde-24’e göre sabrın sahibi ve âyetlere yakin sahibi olduğunu söyleyebilir miyiz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Hidayet » Her devirdeki kavim resûlleri arasından Âli İmrân-179’a göre seçilen, Cinn-26, 27’ye göre Allah’ın kendisine gaybı bildirdiği, tasarruf rızasının sahibi devrin imamının Secde-24’e göre sabrın sahibi ve âyetlere yakin sahibi olduğunu söyleyebilir miyiz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Her devirdeki kavim resûlleri arasından Âli İmrân-179’a göre seçilen, Cinn-26, 27’ye göre Allah’ın kendisine gaybı bildirdiği, tasarruf rızasının sahibi devrin imamının Secde-24’e göre sabrın sahibi ve âyetlere yakin sahibi olduğunu söyleyebilir miyiz?

Devrin imamından bahsediyor kardeşimiz. “Devrin imamının bu âyetlere göre Âli İmrân-179’a göre seçilen, Cinn-26, 27’ye göre kendisine tasarruf rızası verilen ve Secde-24’e göre sabrın sahibi ve âyetlere yakin hasıl etmenin sahibi olduğunu söyleyebilir miyiz?” diyor. Âyetler de tam kardeşimizin söylediklerini söylüyor.

3/ÂLİ İMRÂN-179: Mâ kânallâhu li yezerel mu’minîne alâ mâ entum aleyhi hattâ yemîzel habîse minet tayyib(tayyibi), ve mâ kânallâhu li yutliakum alâl gaybi ve lâkinnallâhe yectebî min rusulihî men yeşâu fe âminû billâhi ve rusulihî, ve in tu’minû ve tettekû fe lekum ecrun azîm(azîmun).
Allah, habis olanı (kötüyü), temiz olandan (mü'min olanı, mü'min gözükenden) ayırıncaya kadar mü'minleri, sizin bulunduğunuz hâl üzere (mü'min olanla mü'min gözükenin bir arada olduğu bir durumda) terk edecek değildir. Ve Allah sizi gayba muttali edecek (gaybı bildirecek) değildir. Ve lâkin Allah, resûllerinden dilediği kimseyi seçer (gaybı o resûlüne bildirir). O halde, Allah'a ve O'nun resûllerine îmân edin. Ve eğer âmenû olur ve takva sahibi olursanız, o zaman sizin için "Büyük Ecir" vardır.


“Allah, mü’minleri pisi temizden ayırıncaya kadar şu üzerinde bulundukları hâl üzere bırakacak değildir. Allah sizi gayb üzerine haberdar edecek de değildir. Fakat Allah resûllerinden dilediği kimseyi seçer, gaybı ona, o resûlüne bildirir. (Resûllerinden birini seçiyor. O, huzur namazının imamı olarak seçilir.) O halde, Allah'a ve O'nun resûllerine îmân edin. Ve eğer îmân eder ve takva sahibi olursanız, o zaman sizin için ecrün azîm büyük mükâfat var.”

Burada Allahû Tealâ, azîm takvadan bahsediyor, Hakka tukatihi takvadan bahsediyor. Demek ki Allahû Tealâ’nın gaybdan haberdar ettiği bir resûlü oluyor. O resûl, huzur namazının imamıdır.

Cinn-26, 27’de de aynı hedefe dokunmuş Allahû Tealâ; gaybı bildirdiği bir kişi.

72/CİNN-26: Âlimul gaybi fe lâ yuzhiru alâ gaybihî ehadâ(ehaden).
O (Allah), gaybı bilendir. Fakat O, gaybını hiç kimseye izhar etmez (açıklamaz).


alimul gaybi fe lâ yuzhiru alâ gaybihî ehadâ: Gaybı bilen Allah, gaybı kimseye açıklamaz.
illâ menirtedâ min resûlin: Sadece resûllerinden rızaya ulaşmış olan hariç.
fe innehu yesluku min beyni yedeyhi ve min halfihî rasadâ: Öyleyse muhakkak ki O (Allah), onların önünden ve ardından muhafız gönderir.

Bu Cinn-27’deki olay, devrin imamından bahsediyor. Devrin imamının önünde ve ardında onun muhafızları vardır. Devrin imamının muhafızları vardır. Önünden ardına kadar etrafını sararak vardırlar. Gene burada da rızaya ulaşmış olan bir resûlünden, devrin imamından bahsediyor Allahû Tealâ.

Secde-24:
 
32/SECDE-24: Ve cealnâ minhum eimmeten yehdûne bi emrinâ lemmâ saberû ve kânû bi âyâtinâ yûkınûn(yûkınûne).
Ve onlardan, emrimizle hidayete erdiren imamlar kıldık, sabır sahibi oldukları ve âyetlerimize (Hakk’ul yakîn seviyesinde) yakîn hasıl etmiş oldukları için.


“Onlardan imamlar kıldık; emrimizle hidayete erdirsinler diye, sabrın sahibi oldukları için ve âyetlerimize Hakk’ul yakin seviyesinde yakin hasıl ettikleri için.”

Secde-24’e göre devrin imamı, sabrın ve âyetlere yakinin sahibi olan kişidir. Bunu söyleyebilir miyiz? Evet, bunu söyleyebiliriz.

Benzer konular