Mâide-16’da belirtilen rızanın, âmenûler için rıza olduğunu söyleyebilir miyiz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Hidayet » Mâide-16’da belirtilen rızanın, âmenûler için rıza olduğunu söyleyebilir miyiz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Mâide-16’da belirtilen rızanın, âmenûler için rıza olduğunu söyleyebilir miyiz?

Mâide-16:

5/MÂİDE-16: Yehdî bihillâhu menittebea rıdvânehu subules selâmi ve yuhricuhum minez zulumâti ilân nûri bi iznihî ve yehdîhim ilâ sırâtın mustakîm(mustakîmin).
Allah (c.c.), rızasına tâbî olan kişiyi onunla (Resûlü ile) teslim yollarına hidayet eder. Kendi izniyle onları karanlıktan aydınlığa (zulmetten nura) çıkarıp Sırât-ı Mustakîm’e hidayet eder (ulaştırır).


yehdî bihillâhu menittebea rıdvânehu subules selâmi: Allah, rızasına tâbî olan kişiyi O’nunla teslim yollarına hidayet eder.
ve yuhricuhum minez zulumâti ilen nûri: Ve onları zulmetten nura ulaştırır.
bi iznihî: İzniyle.
ve yehdîhim ilâ sırâtın mustakîm(mustakîmin): Ve onları Sıratı Mustakîm’e ulaştırır.

Burada, "Allahû Tealâ teslim yollarına ulaştırır." diyor. Rızasına uyanları (bu ulaştırdığı selam (teslim) yolunda ise) zulmetten nura ulaştırdığını söylüyor. Öyleyse ulaştırdığı yer, ruhun Allah’a doğru yola çıktığı Sıratı Mustakîm. Allahû Tealâ burada, rızasına tâbî olan kişiyi teslim yollarına hidayet eder. Teslim yollarına hidayet ettiği zaman, izniyle karanlıktan aydınlığa çıkarır. Yani 14. basamaktan itibaren 21. basamağa kadar olan kesim, zulmetten nura ulaşmak. Teslim yollarına hidayet eder. 1. teslim yolu; 3. basamaktan başlayan 7. basamağa kadar olan, 2.'si; 8. basamaktan 14. basamağa kadar. Bu ikisinde de zulmetten nura ulaşmak söz konusu değil. Ancak 14. basamaktan 21. basamağa kadar olan kesimde zulmetten nura ulaşmak var. Öyleyse buradaki Allahû Tealâ’nın rızası, buradaki yolun 3. Sıratı Mustakîm olması söz konusu. Sonra da zulmetten nura çıkardığını da 4. Sıratı Mustakîm'le, yani fizik vücudu Allah’a teslim eden Sıratı Mustakîm’le takviye etmesi söz konusu.

Benzer konular