Furkan Suresi 74. âyetle, Secde Suresi24. âyet arasında bir ilişki var mıdır? Furkan 74’teki imam vehbi mi, kesbi midir?

Anasayfa » Ana Sayfa » Mürşid » Furkan Suresi 74. âyetle, Secde Suresi24. âyet arasında bir ilişki var mıdır? Furkan 74’teki imam vehbi mi, kesbi midir?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Furkan Suresi 74. âyetle, Secde Suresi24. âyet arasında bir ilişki var mıdır? Furkan 74’teki imam vehbi mi, kesbi midir?

Secde-24’le Furkan-74’ü beraberce karşılaştıralım inşaallah. Secde-24'teki imam, ne diyordu Allahû:

32/SECDE-24: Ve cealnâ minhum eimmeten yehdûne bi emrinâ lemmâ saberû ve kânû bi âyâtinâ yûkınûn(yûkınûne).
Ve onlardan, emrimizle hidayete erdiren imamlar kıldık, sabır sahibi oldukları ve âyetlerimize (Hakk’ul yakîn seviyesinde) yakîn hasıl etmiş oldukları için.

                
Onlardan (insanlardan) imamlar  kıldık, emrimizle hidayete erdirsinler diye yani insanları Allah'tan aldıkları emirle hidayete erdirsinler diye onlardan imamlar tayin ettik." diyor Allahû Tealâ.

"lemmâ saberû ve kânû bi âyâtinâ yûkınûn (yûkınûne): Sabır sahibi oldukları ve âyetlerimize (Hakk'ul yakîn seviyesinde) yakîn hasıl etmiş oldukları için." diyor.

Şimdi Furkan Suresi 74. âyet-i kerimeye bakıyoruz. 73'ten başlayalım daha güzel olacak. Furkan 73:

25/FURKÂN-73: Vellezîne izâ zukkirû bi âyâti rabbihim lem yahırrû aleyhâ summen ve umyânen(umyânen).
Ve onlara, Rab’lerinin âyetleri hatırlatıldığı zaman onlara (âyetlere) karşı kör ve sağır olmazlar.


vellezîne izâ zukkirû bi âyâti rabbihim: Ve onlara, Rab’lerinin âyetleri zikredildiği zaman (hatırlatıldığı zaman) okunduğu zaman.
lem yahırrû aleyhâ: Onlara karşı olmazlar.
summen ve umyânen (umyânen): Kör ve sağır olmazlar.

74:

25/FURKÂN-74: Vellezîne yekûlûne rabbenâ heb lenâ min ezvâcinâ ve zurriyyâtinâ kurrate a’yunin vec’alnâ lil muttakîne imâmâ(imâmen).
Ve onlar: “Rabbimiz, eşlerimizden ve zürriyyetimizden bize göz aydınlığı bağışla ve bizi muttakilere (takva sahiplerine) imam kıl.” derler.


Furkan 74’teki imam kesbi bir imamdır. Secde 24’teki imam vehbi imamdır. Çünkü Allahû Tealâ diyor ki:

“Biz kıldık." diyor. "Onların talebi olmadan, Biz insanlardan imamlar kıldık." diyor. İnsanları hidayete erdirsin diye.  Takva sahibinin imamı ise, her Allah’a ulaşmayı dileyenlerin bulunduğu toplumlardaki imamlar, takva sahiplerine imam olmuşlardır. Her tarikatta bunlar vardırlar. Ama ulaştıkları ilim vehbi değil kesbi ilimdir. İmamiyetleri de öyledir.  

Benzer konular