Saff-9 ve Fetih-28’de belirtilen resûlün, devrin imamı olduğunu söyleyebilir miyiz? Bu âyet-i kerimelerde belirtilen hak dînin bütün dînlerin üzerine çıkarılmasını açıklar mısınız?

Anasayfa » Ana Sayfa » Resûl ve Nebî » Saff-9 ve Fetih-28’de belirtilen resûlün, devrin imamı olduğunu söyleyebilir miyiz? Bu âyet-i kerimelerde belirtilen hak dînin bütün dînlerin üzerine çıkarılmasını açıklar mısınız?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Saff-9 ve Fetih-28’de belirtilen resûlün, devrin imamı olduğunu söyleyebilir miyiz? Bu âyet-i kerimelerde belirtilen hak dînin bütün dînlerin üzerine çıkarılmasını açıklar mısınız?

Saff-9:

61/SAFF-9: Huvellezî ersele resûlehu bil hudâ ve dînil hakkı li yuzhirahu alâd dîni kullihî ve lev kerihel muşrikûn(muşrikûne).
Resûl’ünü hidayet ile ve (esasları unutulmuş olan) dînlerin hepsinin üzerine, izhar etmek (açıklayıp doğrusunu ispat etmek) için, Hakk dîn (Allah’ın ezelî ve ebedî olan dîni) ile gönderen O’dur. Ve müşrikler, kerih görseler bile.


“O Allah ki diğer bütün dînlere izhar etmek üzere (açıklamak üzere) resûlünü hidayet ve hak dînle gönderir, müşrikler istemeseler de.”

İşte Saff-9’daki resûl, her devirde devrin imamıdır. Bu devirde de devrin imamıdır ve bu devir bütün dînlerin tek bir dîn olduğunun ispat edileceği devirdir ve hak dîn, değişmeyen, Kur’ân’daki Hz. İbrâhîm’in dînidir. Bu dîn; Hz. Musa’nın dînidir, Hz. İsa’nın dînidir ve Peygamber Efendimiz (S.A.V)’in dînidir; aynı dîndir.

Fetih-28:

48/FETİH-28: Huvellezî ersele resûlehu bil hudâ ve dînil hakkı li yuzhirahu alâd dîni kullihî, ve kefâ billâhi şehîdâ(şehîden).
O’dur ki, Resûl’ünü hidayetle ve hak dîn ile bütün dînlere izhar etmesi (açıklaması) için gönderdi ve şahit olarak Allah yeter.


huvellezî ersele resûlehu bil hudâ: O’dur ki resûlünü hidayetle gönderir.
ve dînil hakkı: Ve hak dîn ile.
li yuzhirehu aled dîni kullihi ve kefâ billâhi şehîdâ: Bütün dînlere izhar etmek üzere, açıklamak için resûlünü hidayet ve hak dîn ile gönderir. Şahit olarak Allah yeter.

Her ikisinde de bu devirdeki devrin imamı kastediliyor.

Her iki âyet-i kerimede de (Saff-9 ve Fetih-28’de) belirtilen hak dînin bütün dînlerin üzerine çıkarılmasını açıklar mısınız?

Böyle bir şey yok âyet-i kerimede. “Hak dînin, bütün dînlere izhar edilmesi için, açıklanması için.” diyor. Üzerine çıkarması, gâlip kılması diye bir olay yok. Bu ifade diğer Kur’ân-ı Kerim’lerdeki ifade. Biz bunu düzeltmiştik ama henüz hepinizin bilgisayarına girmemiş anlaşılan. Sistem yeni kuruldu. O, haberlerimiz.com’dan sistemi alın ve kendi bilgisayarınızdaki Kur’ân-ı Kerim dizaynını yerleştirin hepinize. Bizim Allahû Tealâ’dan aldığımız ilimle Allah’ın şekillendirdiği son şeklini koyun bilgisayarlarınıza, Kur’ân’a. haberlerimiz.com’u biliyorsunuz; alma standartları, nasıl nakledeceğiniz, nasıl yerleştireceğiniz orada açıkça belirtilmiştir.

Âyet-i kerimede “yuzhirehu: Onu izhar etmek için; açıklamak için.” diyor Allahû Tealâ. Bunu gâlip kılmak üzere demişler. Bizim de baştaki tercümelerimiz biz hangi âyet-i kerimeye ulaşmışsak onların doğrusu söz konusu olduğu için, bu iki âyetteki ifade yanlış olarak yazılmış oraya.

Benzer konular