Hacc-67, Kasas-87 ve Câsiye-18 arasında bir ilişki var mı? Emirlerde Peygamber Efendimiz (S.A.V) ile çekişenler âyetlerden sapanlar ve hevalarına tâbî olanların Allah’a ulaşmayı dilemeyenler olduğunu söyleyebilir miyiz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Hidayet » Hacc-67, Kasas-87 ve Câsiye-18 arasında bir ilişki var mı? Emirlerde Peygamber Efendimiz (S.A.V) ile çekişenler âyetlerden sapanlar ve hevalarına tâbî olanların Allah’a ulaşmayı dilemeyenler olduğunu söyleyebilir miyiz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Hacc-67, Kasas-87 ve Câsiye-18 arasında bir ilişki var mı? Emirlerde Peygamber Efendimiz (S.A.V) ile çekişenler âyetlerden sapanlar ve hevalarına tâbî olanların Allah’a ulaşmayı dilemeyenler olduğunu söyleyebilir miyiz?

Hacc-67:
 
22/HACC-67: Li kulli ummetin cealnâ menseken hum nâsikûhu fe lâ yunâziunneke fîl emri ved’u ilâ rabbike, inneke le alâ huden mustekîm(mustekîmin).
Ve Biz, bütün ümmetler için mensek (tek bir şeriat) tayin ettik. Onlar, onunla (o şeriatle) amel ederler (etsinler). Öyleyse emrim konusunda seninle niza etmesinler (çekişmesinler). Sen, Rabbine davet et. Muhakkak ki sen, mutlaka mustakîm (Allah’a doğru istikametlenmiş) olan hidayet üzeresin.


"Mustakîm olan hidayet üzeresin."

inneke: Muhakkak ki sen.
le: Mutlaka.
alâ huden: Hidayet üzeresin.
mustekîm (mustekîmin): İstikamet üzere olan.

Öyleyse Hac-67’de Allahû Tealâ bunları söylüyor: “Sen Rabbine davet et. Seninle emrim konusunda niza etmesinler.”  

Kasas-87:

28/KASAS-87: Ve lâ yasuddunneke an âyâtillâhi ba’de iz unzılet ileyke ved’u ilâ rabbike ve lâ tekûnenne minel muşrikîn(muşrikîne).
Ve Sana indirildikten sonra, Allah’ın âyetlerinden sakın seni alıkoymasınlar. Ve Rabbine davet et (Allah’a ulaşmaya çağır). Ve sakın müşriklerden olma!


Bütün insanlara Allah’a ulaşmayı dilemelerini söyle ve  müşriklerden olma. Yani sen de hep Allah’a ulaşmayı dileyenlerin içinde kal.  

Casiye-18:

45/CÂSİYE-18: Summe cealnâke alâ şerîatin minel emri fettebi’hâ ve lâ tettebi’ ehvâellezîne lâ ya’lemûn(ya’lemûne).
Sonra seni, emirde (Allah’ın emrinde) şeriat üzere kıldık. Öyleyse ona (o şeriate) tâbî ol! Ve bilmeyenlerin hevalarına uyma!


Suale geliyoruz:

Hac-67, Kasas-87, Casiye-18 arasında bir ilişki var mı?

Üçü arasında bir ilişki olduğu kesin.

Emirlerde Peygamber Efendimiz (S.A.V) ile çekişenler âyetlerden sapanlar ve hevalarına tâbî olanların Allah’a ulaşmayı dilemeyenler olduğunu söyleyebilir miyiz?
 
"Allah’a davet et." dediğine göre Hacc-67’de, Allah’a ulaşmayı dilemeyenler olduğu kesin. Ve  Kasas-87’de de  Allahû Tealâ: “Rabbine davet et.” diyor. Gene Allah’a ulaşmayı dilemedikleri kesin. Ve Casiye-18’de de Allahû Tealâ diyor ki: “Allah’ın davetine icabet et. Allah’ın şeriatına tâbî ol. Ve  bilmeyenlerin hevalarına uyma.” diyor.

Peygamber Efendimiz (S.A.V)’le çekişenler, âyetlerden sapanlar, hevalarına tâbî olanlar, bunların hepsi Allah’a ulaşmayı dilemeyenlerdir.

Benzer konular