A’râf Suresinin 178. âyet-i kerimesi ile İsrâ suresinin 97. âyet-i kerimesi arasındaki ilişkiyi açıklar mısınız?

Anasayfa » Ana Sayfa » Hidayet » A’râf Suresinin 178. âyet-i kerimesi ile İsrâ suresinin 97. âyet-i kerimesi arasındaki ilişkiyi açıklar mısınız?
share on facebook  tweet  share on google  print  

A’râf Suresinin 178. âyet-i kerimesi ile İsrâ suresinin 97. âyet-i kerimesi arasındaki ilişkiyi açıklar mısınız?

A’râf 178:

7/A'RÂF-178: Men yehdillâhu fe huvel muhtedî ve men yudlil fe ulâike humul hâsirûn(hâsirûne).
Allah kimi hidayete erdirirse (kendisine ulaştırırsa), artık o hidayete ermiştir. Ve kim dalâlette bırakılırsa, işte onlar, onlar artık hüsrana uğrayanlardır (nefslerini hüsrana düşürenlerdir).


“Allah kimi Kendisine ulaştırırsa, o hidayete ermiştir, artık o hidayete ermiştir. Ve kim dalâlette bırakılırsa, işte onlar, artık hüsrana uğrayanlardır. Kim hidayete ermişse, Allah kimi O’na ulaştırmışsa, o kişi hidayete erer. Kim de dalâlette ise, onlar hüsranda olanlardır.”

Allah’ın hidayete erdirmesi de var burada, dalâlette olan da var, dalâlette olanların hüsranda olduğu da var.

İsrâ 97:

17/İSRÂ-97: Ve men yehdillâhu fe huvel muhted(muhtedi), ve men yudlil fe len tecide lehum evliyâe min dûnihî, ve nahşuruhum yevmel kıyâmeti alâ vucûhihim umyen ve bukmen ve summâ(summen), me’vâhum cehennem(cehennemu), kullemâ habet zidnâhum saîrâ(saîren).
Ve Allah, kimi (Kendisine) ulaştırırsa, artık o hidayete ermiştir. Ve kimi dalâlette bırakırsa (kim Allah’a ulaşmayı dilemezse), o taktirde onlar için O’ndan (Allah’tan) başka dostlar bulamazsın. Ve kıyâmet günü onları kör, dilsiz ve sağır olarak yüzüstü (sürünerek) haşrederiz. Onların me’vası (kalacakları yer) cehennemdir. Ve Biz, onlara (ateşin) her sönmeye yüz tutuşunda (alevli ateşi) arttırdık (arttırırız).


ve men yehdillâhu fe huvel muhted (muhtedi): Allah kimi hidayete erdirirse, Kendisine ulaştırırsa artık o hidayete ermiştir.
ve men yudlil fe len tecide lehum evliyâe min dûnih (dûnihî): Kim de dalâlette ise onun için Allah’tan başka bir dost bulunmaz.
"ve nahşuruhum yevmel kıyâmeti alâ vucûhihim umyen ve bukmen ve summâ (summen): O kıyâmet günü, onları kör, sağır, dilsiz olarak yüzükoyun haşrederiz.” diyor Allahû Tealâ.
me’vâhum cehennem (cehennemu): Onların varacakları yer cehennemdir.
kullemâ habet zidnâhum saîrâ (saîren): Ve Biz, onlara ateşin her sönmeye yüz tutuşunda alevli ateşi arttırdık, arttıracağız.

A’râf Suresinin 178. âyet-i kerimesi ile İsrâ 97 arasında bir ilişki var. İkisinde de, “Allah kimi O’na ulaştırırsa, Kendisine ulaştırırsa o zaman o kişi hidayete erer.” diyor. Her ikisinde de açık bir şekilde hidayetten bahsediyor Allahû Tealâ ve aynı zamanda kimlerin dalâlette olduğu ifade ediliyor. Her ikisi de aynı şeyi söylüyor. Evet, hidayete erenler ve dalâlette kalanlar ve sonuç.

Benzer konular