En’âm 36'ya göre işitebilmenin ancak Allah’ın davetine icabetle mümkün olduğunu, bu davetinse Yûnus 25 göre Allah’ın Zat’ına olan bir davet olduğunu söyleyebilir miyiz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Sıratı Mustakîm » En’âm 36'ya göre işitebilmenin ancak Allah’ın davetine icabetle mümkün olduğunu, bu davetinse Yûnus 25 göre Allah’ın Zat’ına olan bir davet olduğunu söyleyebilir miyiz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

En’âm 36'ya göre işitebilmenin ancak Allah’ın davetine icabetle mümkün olduğunu, bu davetinse Yûnus 25 göre Allah’ın Zat’ına olan bir davet olduğunu söyleyebilir miyiz?

Aynı günde iki kardeşimiz, birisi Serdar Demirci, birisi Hüseyin Dulkadir ikisi de davetin ayrı ayrı şeyler olduğunu söylüyor.

Serdar soruyor:  “Allah’ın davetine icabet, Allah’a ulaşmayı dilemektir. Doğru mu?” Doğru.
 
Hüseyin Dulkadir soruyor: “Allah’ın davetine icabet, Ruhu Allah’ın zatına ulaştırmak davet midir?” Evet.
 
Başka bir kardeşimiz de sorsaydı: “Fizik vücudu Allah’a teslim etmek daveti midir?” Ona da evet diyecektik.
 
“Nefsi Allah’a teslim etmek davet midir?” Ona da evet diyecektik.

“İradeyi Allah’a teslim etmek davet midir?” Ona da evet diyecektik.

Çünkü hepsi Allahû Tealâ’nın davetidir ama ilk davet, Allah’a ulaşmayı dilemektir. 2. davet; irşada ulaşmaya davettir, 3. davet, ruhun Allah’a teslimine davettir. Allahû Tealâ davet eder ve de bu üç faktörü Allah’a ulaşmayı dilemeyi başaran herkes Allah’a ulaşmayı dilemek davetine icabet etmiştir, mürşide ulaşmaya da hak kazanmıştır, ruhunu ölmeden evvel Allah’a ulaştırmaya da hak kazanmıştır. Öyleyse bakalım En’âm Suresinin 36. âyet-i kerimesinde:

6/EN'ÂM-36: İnnemâ yestecîbullezîne yesmeûn(yesmeûne), vel mevtâ yeb’asuhumullâhu summe ileyhi yurceûn(yurceûne).
(Davete) ancak işitenler icabet eder. Ve Allah, ölüleri (ölü olan sem’î isimli işitme hassasını, ölü olan fuad isimli idrak hassasını, ölü olan basar isimli görme hassasını) diriltir. Sonra O'na döndürülürler. (Hayatta iken ruhu mürşid eliyle Allah’a döndürülür.)


innemâ yestecîbullezîne yesmeûn(yesmeûne): Davete ancak işitenler icabet eder.
vel mevtâ yeb’asuhumullâhu: Allah ölüleri diriltir.
summe ileyhi yurceûn(yurceûne): Sonra Allah’a döndürülürler. O’na, Allah’a döndürülürler.

10/YÛNUS-25: Vallâhu yed'û ilâ dâris selâm(selâmi), ve yehdî men yeşâu ilâ sırâtin mustekîm(mustekîmin).
Ve Allah, teslim (selâm) yurduna davet eder ve (teslim yurduna, Zat'ına ulaştırmayı) dilediği kimseyi, Sıratı Mustakîm'e ulaştırır.


“Allah selam yurduna, teslim yurduna davet eder ve dilediği kişiyi Sıratı Müstakîm’e ulaştırır.”

Biliyorsunuz Sıratı Müstakîm de Allah’a ulaştıran yol. Öyleyse Yûnus Suresinin 25. âyet-i kerimesine göre Allah’ın daveti Kendi Zat’ına davettir. Allah’ın davetine icabetse Allah’a ulaşmayı dileme noktasında başlar. Allah’ın davetine icabetin başlangıç noktası Allah’a ulaşmayı dilemektir. 2. noktası mürşide ulaşmayı dilemektir. 3. noktasında ulaşmanın gerçekleştiğini görüyoruz.

Allah razı olsun.

Benzer konular