Bakara 137, Rûm 31, 32 ve En'âm Suresinin 153. âyet-i kerimesi arasında bir ilişki var mıdır? Bu âyetler de Allah'a ulaşmayı dileme ve Sıratı Mustakîm arasındaki ilişki anlatılıyor diyebilir miyiz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Sıratı Mustakîm » Bakara 137, Rûm 31, 32 ve En'âm Suresinin 153. âyet-i kerimesi arasında bir ilişki var mıdır? Bu âyetler de Allah'a ulaşmayı dileme ve Sıratı Mustakîm arasındaki ilişki anlatılıyor diyebilir miyiz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Bakara 137, Rûm 31, 32 ve En'âm Suresinin 153. âyet-i kerimesi arasında bir ilişki var mıdır? Bu âyetler de Allah'a ulaşmayı dileme ve Sıratı Mustakîm arasındaki ilişki anlatılıyor diyebilir miyiz?

 

En'âm Suresinin 153. âyet-i kerimesi:

6/EN'ÂM-153: Ve enne hâzâ sırâtî mustekîmen fettebiûhu, ve lâ tettebiûs subule fe teferraka bikum an sebîlihi, zâlikum vassâkum bihî leallekum tettekûn(tettekûne).
Ve muhakkak ki; bu, Benim mustakîm olan yolumdur. Öyleyse ona tâbî olun. Ve (başka) yollara tâbî olmayın ki; o taktirde sizi, onun yolundan ayırır. İşte böyle size onunla vasiyet etti(emretti). Umulur ki böylece siz takva sahibi olursunuz.


Allahû Tealâ diyor ki:

“Ve enne hâzâ sırâtî mustekîmen: İşte bu Sıratı Mustakîm’dir.
fettebiûh(fettebiûhu): Ona, Sıratı Mustakîm’e tâbî olun. Bu Mustakîm olan yoldur. Ona tâbî olun ve sebîllere, onun dışında kalan bütün yollardan hiç birine tâbî olmayın ki
fe teferreka bikum an sebîlih(sebîlihi): Sizi Allah'ın yolundan ayırıp fırkalara ayırır.
zâlikum vassâkum bihî: İşte bu size, işte bu ki bununla sizi vasiyet etti Allahû Tealâ.
leallekum tettekûn(tettekûne): Umulur ki takva sahibi olursunuz. Böylece takva sahibi olursunuz diye.”
 
“Bu âyetlerle En'âm Suresinin 153. âyet-i kerimesi arasında bir ilişki var mıdır?” Elbette.

En'âm Suresinin 153. âyet-i kerimesi de gene bir tek fırkayla, Sıratı Mustakîm’in üzerindekilerle diğer bütün fırkaları ifade ediyor. Allah’ın vasiyetini yerine getirenlerin de o tek fırkanın, Sıratı Mustakîm’in üzerinde bulunanlar olduğu açıklık ve kesinlik kazanıyor. Ve ayrıca Allahû Tealâ Sebe Suresinin 20. âyet-i kerimesinde şöyle buyuruyor:

34/SEBE-20: Ve lekad saddaka aleyhim iblîsu zannehu fettebeûhu illâ ferîkan minel mu’minîn(mu’minîne).
Ve andolsun ki iblis, onlar üzerindeki zannını (hedefini) yerine getirdi. Böylece mü’minleri oluşturan bir fırka (Allah’a ulaşmayı dileyenler) hariç, hepsi ona (şeytana) tâbî oldular.


“Şeytan, insanlara olan vaadini yerine getirdi. Mü’minleri oluşturan bir tek fırka hariç diğerleri, bütün fırkalar şeytana kul oldular.” diyor Allahû Tealâ. İşte gene bir tek fırka mü’minler, kurtuluşa ulaşanlar, Allah'a ulaşmayı dileyenler ve geri kalan bütün fırkalar. Sıratı Mustakîm’in üzerinde bulunan mü’minlerin (Burada tek bir fırkayla bütün fırkalardan bahsediliyor.) Allah'a ulaşmayı dileyenler olduğu anlaşılıyor.
 
“Bu âyetlerde Allah'a ulaşmayı dileme ve Sıratı Mustakîm arasındaki ilişki anlatılıyor diyebilir miyiz?” Diyebiliriz.

Benzer konular