Kehf 105 ve A’râf 147'de amelleri boşa çıkanların Allah’a ulaşmayı dilemeyenler olduğunu sizden öğrendik. Muhammed 33'te de Allah ve resûlüne itaat etmeyenlerin amelleri boşa çıkar buyuruluyor. Muhammed Suresi 33. âyet-i kerimesinde bahsedilen itaatin; Allah ve resûlünün ölmeden evvel ruhun Allah'a ulaştırılması davetine icabet etmek olduğunu söyleyebilir miyiz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Allah'a Ulaşmayı Dilemek » Kehf 105 ve A’râf 147'de amelleri boşa çıkanların Allah’a ulaşmayı dilemeyenler olduğunu sizden öğrendik. Muhammed 33'te de Allah ve resûlüne itaat etmeyenlerin amelleri boşa çıkar buyuruluyor. Muhammed Suresi 33. âyet-i kerimesinde bahsedilen itaatin; Allah ve resûlünün ölmeden evvel ruhun Allah'a ulaştırılması davetine icabet etmek olduğunu söyleyebilir miyiz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Kehf 105 ve A’râf 147'de amelleri boşa çıkanların Allah’a ulaşmayı dilemeyenler olduğunu sizden öğrendik. Muhammed 33'te de Allah ve resûlüne itaat etmeyenlerin amelleri boşa çıkar buyuruluyor. Muhammed Suresi 33. âyet-i kerimesinde bahsedilen itaatin; Allah ve resûlünün ölmeden evvel ruhun Allah'a ulaştırılması davetine icabet etmek olduğunu söyleyebilir miyiz?

Kehf-105 ile A’râf-147’ye bakıyoruz:

18/KEHF-105: Ulâikellezîne keferû bi âyâti rabbihim ve likâihî fe habitat a’mâluhum fe lâ nukîmu lehum yevmel kıyameti veznâ(veznen).
İşte onlar, Rab’lerinin âyetlerini ve O’na mülâki olmayı (ölmeden evvel ruhun Allah’a ulaşmasını) inkâr ettiler. Böylece onların amelleri heba oldu (boşa gitti). Artık onlar için kıyâmet günü mizan tutmayız.


ulâikellezîne keferû bi âyâti rabbihim: Onlar ki; Allah'ın âyetlerini örterler (inkâr ederler).
ve likâihî: Ve Allah'a mülâki olmayı.
fe habitat a’mâluhum: Onların amelleri boşa gitmiştir.
fe lâ nukîmu lehum yevmel kıyameti veznâ(veznen): Onlar için kıyâmet günü mizan tutulmaz.”

A’râf-147:

7/A'RÂF-147: Vellezîne kezzebû bi âyâtinâ ve likâil âhirati habitat a’mâluhum, hel yuczevne illâ mâ kânû ya’melûn(ya’melûne).
Ve onlar ki; âyetlerimizi ve ahirete ulaşmayı (hayatta iken ruhun Allah’a ulaşmasını) tekzip ettiler (yalanladılar) ve onların amelleri, heba oldu (boşa gitti). Onlar, yaptıklarından başka bir şeyle mi cezalandırılır?


vellezîne kezzebû bi âyâtinâ ve likâil âhireti habitat a’mâluhum: Kim âyetlerimizi ve ahirete (Allah’a mülâki olmayı) inkâr ederse (tekzip ederse) onların amelleri boşa gitmiştir.  Onların, yaptıklarından başka bir şeyle mi cezalandırılır?” diyor Allahû Tealâ.

Muhammed Suresinin 33. âyet-i kerimesi:

47/MUHAMMED-33: Yâ eyyuhâllezîne âmenû etîûllâhe ve etîûr resûle ve lâ tubtılû a’mâlekum.
Ey âmenû olanlar (Allah’a ulaşmayı dileyenler)! Allah’a itaat edin. Ve resûle itaat edin. Ve amellerinizi bâtıl etmeyin.


“Ey iman edenler! Allah’a itaat edin. Peygambere itaat edin. Ve yaptıklarınızı (amellerinizi) iptal etmeyin.”

Burada Allah'a itaat edenler, peygambere itaat edenler ne yapıyorlar? Allah’a ulaşmayı diliyorlar. Diledikleri an amellerinin boşa çıkmasını bir tarafa bırakın bütün günahları örtülüyor. Ama dilemeselerdi sevapları günahlarından fazla olsaydı bile Allahû Tealâ onların amellerini iptal edecekti. Günahlarını sevaplarından ötede kılmak için. Bu Muhammed Suresi 33. âyet-i kerime. Allahû Tealâ Muhammed-33’de bunu almış muhtevasına.

Resûle itaat eden ve resûlün söylediğini gerçekleştirir. Resûlün söylediği nedir? Allah’a ulaşmayı dileyin! Eğer dilerseniz mutlaka Allahû Tealâ sizi Kendisine ulaştıracaktır. Öyle yapan kişinin Allahû Tealâ ne yapıyor? Günahlarını örtüyor. Ama yapmayan kişinin? Allah'ın emri neydi? Allah’a ulaşmayı dileyin! Resûlün emri neydi? Allah’a ulaşmayı dileyin. Yapmıyor kişi, Allah’a ulaşmayı dilemiyor. Bu kişinin amellerinden Allahû Tealâ iptal ediyor bazılarını.

Âyet açık ve kesin bir şekilde âmenû olanların Allah'a ve resûle itaat edenler olduğunu ve itaat edenler; âmenû olanların itaat ettikleri husus dolayısıyla Allah’a ulaşmayı dilemeleri sebebiyle amellerinin iptal edilmediği ifade ediliyor.

Şimdi 1. suali: “Muhammed Suresi 33. âyet-i kerimesinde bahsedilen itaatin; Allah ve resûlünün ölmeden evvel ruhun Allah'a ulaştırılması davetine icabet etmek olduğunu söyleyebilir miyiz?” diyor.

Evet, aynen öyle. Bizim de izahatımız oydu zaten.

2. Suali: “İtaat etmeyenlerin ise amelleri boşa çıkartılmıştır. Çünkü Allah’a ulaşma davetine kabul etmeyenler şeklinde düşünebilir miyiz?”

Evet, düşünebiliriz. Allah’a ulaşmayı dilemeyenlerin amelleri iptal ediliyor. Amellerinde kazandıkları derecelerde iptaller oluyor, Muhammed Suresinin 33. âyet-i kerimesine göre.

Benzer konular