Ölmeden evvel Allah’a ulaşmayı dilemeyenlerin akıbeti Zumer-56, 57, 58’de açıklanıyor diyebilir miyiz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Allah'a Ulaşmayı Dilemek » Ölmeden evvel Allah’a ulaşmayı dilemeyenlerin akıbeti Zumer-56, 57, 58’de açıklanıyor diyebilir miyiz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Ölmeden evvel Allah’a ulaşmayı dilemeyenlerin akıbeti Zumer-56, 57, 58’de açıklanıyor diyebilir miyiz?

Zumer-56:

39/ZUMER-56: En tekûle nefsun yâ hasratâ alâ mâ ferrattu fî cenbillâhi ve in kuntu le mines sâhirîn(sâhirîne).
Kişinin, "Allah’tan uzaklaşma konusunda, aşırı gittiğim (haddi aştığım) herşeye yazıklar olsun. Ve ben mutlaka alay edenlerden olmuştum." dediği gibi (diyenlerden olmayın).


“Kişinin şöyle diyeceği gün. Hem de yana yakıla. Allah yanında yani yaptığım kusurlardan dolayı yazıklar olsun. Doğrusu ben muhakkak ki; ben, Allah'ın dîniyle alay edenlerdendim.”

Aslında Allah yanında yani Allah'ın hizmetinde olmam lâzım geldiği devrede ben haddî aşanlardandım, kusurlarım vardı. Ve ben muhakkak ki; sâhirlerdendim. Bir anlamı sihirbazlardandım (sihirle uğraşanlardandım). Bir anlamı da alay edenlerdendim. Zumer-57:

39/ZUMER-57: Ev tekûle lev ennallâhe hedânî le kuntu minel muttakîn( muttakîne).
Veya: "Muhakkak ki eğer Allah beni hidayete erdirseydi, ben mutlaka takva sahiplerinden olurdum." diyenlerden (olmayın).


“Veya gerçekten Allah bana (Allah beni) hidayete erdirseydi ve eğer,
 
ennallâhe: Allahû Tealâ gerçekten
hedâni: beni hidayete erdirseydi,
le kuntu minel muttekîn: ben hidayete takva sahiplerinden olurdum.” diyeceği.

Zumer-58:

39/ZUMER-58: Ev tekûle hîne terâl azâbe lev enne lî kerraten fe ekûne minel muhsinîn(muhsinîne).
Veya azabı gördüğünüz an: "Keşke benim bir kere daha (fırsatım) olsaydı, o zaman muhsinlerden olurdum." diyenlerden (olmayın).


“ev tekûle hîne terel azâbe: Azabı gördüğü zaman
lev enne lî kerreten fe ekûne minel muhsinîn(muhsinîne): ‘Benim için bir kere daha olsaydı da ne olsaydı da (dünyaya dönmeden bahsediyor.) ve dünyaya dönmek imkânı olsaydı da ihsan edenlerden olsaydım (muhsinlerden olsaydım).’ diyeceği günden sakının.” diyor Allahû Tealâ.

Allah’a ulaşmayı dilemeyenlerin akıbeti Zumer 56, 57, 58’de açıklanıyor diyebilir miyiz?

Evet, diyebiliriz. “Allah'ın indinde (Allah'ın yanında) yaptığım kusurlardan (haddî aşmalardan dolayı) yazıklar olsun bana. Ben muhakkak ki; sâhirlerdendim.” Alay etmek anlamına da kullanılıyor. “Eğer Allah beni hidayete erdirseydi elbette ben, muttakilerden olurdum. Allahû Tealâ beni hidayette kılsaydı hidayet üzere kılsaydı (yani Allah’a ulaşmayı dileyen birisi olsaydım) daha daha dilediğim andan itibaren hidayette olurdum. Bir kere daha dünyaya dönebilseydim o zaman da muhsinlerden olsaydım.” diyeceği gün oluyor kişinin.

Benzer konular