A’râf Suresinin 146. âyet-i kerimesinde Allahû Tealâ’nın bütün âyetlerimiz dediği âyetlerin muhtevasını açıklar mısınız?

Anasayfa » Ana Sayfa » Âyetler ve Sırları » A’râf Suresinin 146. âyet-i kerimesinde Allahû Tealâ’nın bütün âyetlerimiz dediği âyetlerin muhtevasını açıklar mısınız?
share on facebook  tweet  share on google  print  

A’râf Suresinin 146. âyet-i kerimesinde Allahû Tealâ’nın bütün âyetlerimiz dediği âyetlerin muhtevasını açıklar mısınız?

“Bütün âyetlerimiz” dediği âyetlerin, Kur'ân-ı Kerim’in bütünüdür. Onlar bütün âyetleri görseler inanmazlar. Allahû Tealâ’nın dizaynı neyi içeriyor? Âyetleri birinci grupta insanları Allah ulaşmayı dilemeye sevkedecek âyetler. Onları görüyorlar. Ama kibirleri yüzünden kabul etmiyorlar. Onun için rüşd yolunu kabul etmiyorlar. Onun için gayy yolunu kabul ediyorlar. Özellikleri Allah'ın âyetlerini yalanlıyorlar. Öyleyse A’râf-146’daki “bütün âyetlerimiz” dediği âyetler, 147’deki “Allah'ın âyetlerini yalanlıyorlar” dediği âyetler, o âyetlerde Allah’a ulaşmaya dilemeye müteallik âyetler. Bütün öbür âyetlere inansalar ama bunlara inanmasalar, o kişiler gayy yolunu seçecek ve irşad yolunu, rüşd yolunu seçmeyecek olanlar. Ve tabiatıyla amelleri boşa gidecek olan insanlar. Allah'ın âyetlerini yalanlayanlar. Ne diyor Allahû Tealâ?

7/A'RÂF-146: Se asrifu an âyâtiyellezîne yetekebberûne fîl ardı bi gayril hakkı ve in yerev kulle âyetin lâ yu’minu bihâ ve in yerev sebîler ruşdi lâ yettehızûhu sebîlen ve in yerev sebilel gayyi yettehızûhu sebîlâ(sebîlen), zâlike bi ennehum kezzebû bi âyâtinâ ve kânû anhâ gâfilîn(gâfilîne).
Yeryüzünde haksız yere kibirlenen kimseleri, âyetlerimizden çevireceğim. Bütün âyetleri görseler, ona inanmazlar. Eğer rüşd yolunu görseler, onu yol edinmezler. Ve gayy yolunu görseler, onu yol edinirler. Bu; onların, âyetlerimizi yalanlamaları ve ondan gâfil olmaları sebebiyledir.


Bunları yalanladıklarına göre, Allah’a ulaşmayı icap ettiren âyetleri yalanladıklarına göre olay bitmiştir. Geri kalan bütün âyetleri yalanlamaları ile yalanlamamaları arasında fark yoktur. Çünkü onlar Allah ulaşmayı dilememekle, Allah’a ulaşmanın dilenmesi gerektiğini icap ettiren âyetleri yalanladıkları zaman, âyetlere inanmadıkları zaman olay bitmiştir. Onlar, Allah'ın âyetlerinden gâfil olanlardır. Allah’a ulaşmayı dilemeyenlerdir. Gidecekleri yer cehennemdir.

Benzer konular