Tevbe-20 ile Hucurat-15 arasında illiyet rabıtası var mıdır?

Anasayfa » Ana Sayfa » Fena Makamı (1. teslim: ruh teslimi) » Tevbe-20 ile Hucurat-15 arasında illiyet rabıtası var mıdır?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Tevbe-20 ile Hucurat-15 arasında illiyet rabıtası var mıdır?

9/TEVBE-20: Ellezîne âmenû ve hâcerû ve câhedû fî sebîlillâhi bi emvâlihim ve enfusihim a'zamu dereceten indallâh(indallâhi) ve ulâike humul fâizûn (fâizûne).
Âmenû olan ve hicret (göç) eden kimselerin, malları ve canları ile Allah yolunda cihad eden kimselerin, Allah’ın katında en büyük dereceleri vardır. Ve işte onlar, onlar kurtuluşa erenlerdir.


Burada, Tevbe-20’de salâhın 5. kademesine ulaşanlardan bahsediyor. Hem mallarıyla hem canlarıyla Allah yolunda cihat etmişler. Allah'ın katında en azami derecatın sahibi, en yüksek derecenin sahipleri yani iradelerini de Allah’a teslim edenler.

49/HUCURÂT-15: İnnemâl mu’minûnellezîne âmenû billâhi ve resûlihî summe lem yertâbû ve câhedû bi emvâlihim ve enfusihim fî sebîlillâh(sebîlillâhi), ulâike humus sâdikûn(sâdikûne).
Mü’minler ancak onlardır ki, Allah’a ve O’nun Resûlü’ne îmân ettiler. Sonra da şüpheye düşmediler. Ve malları ve canları ile Allah yolunda cihad edenler; işte onlar, onlar sadıklardır.


innemel mû’minûnellezîne âmenû billâhi ve resûlihî summe lem yertâbû: onlar mü'minlerdir ki âmenû olmuşlardır Allah'a. Ve Resûlü'ne de îmân etmişlerdir. Sonra da îmânlarına şüphe düşmemiştir, şüpheye de düşmemişlerdir.
ve câhedû bi emvâlihim ve enfusihim fî sebîlillâh(sebîlillâhi): ve mallarıyla ve nefsleriyle Allah yolunda cihad ederler.
ulâike humus sâdikûn(sâdikûne): onlar sâdıklardır.

Tevbe-20 ile Hucurât-15 arasında bir ilişki söz konusudur. Tevbe-20; salâhın 5. kademesini, iradenin teslimini ihata ediyor. Hucurât-15’de de şüpheye düşmeyen bir îmân sözkonusu; şüpheye düşmeyen bir îmân. Şüpheye düşmeyen bir îmân ulûl’elbaba ihata eder, ihlâsa ihata eder, salâhı da ihata edebilir. İradenin teslimini de ihata edebilir ama iradenin teslimine dair bir açıklama yok. Onun için illiyet rabıtasından ziyade bir ilişkiden bahsetmek sözkonusu olabilir. Ama şüpheye düşmemenin en üstün makamı Allah'ın Zat’ını görmektir. Burası da iradenin teslimi noktasıdır. Bu açıdan değerlendirilirse, bir illiyet rabıtasından bahsetmek mümkündür ama sağlam bir illiyet rabıtası sözkonusu değil. “Şüpheye düşmezler.” diyor. Kişi daimî zikre ulaşıp yerlerin ve göklerin melekûtunu gördükten sonra da şüpheye düşmez. Allah'ın sözlerini işittiği zamandan itibaren de şüpheye düşmez. Burdan sonra artık geri dönüş yoktur. Onun için mutlaka Hucurât-15’de iradenin teslimini mutlaka içerir demek mümkün değil.

Benzer konular