Tasavvuf nedir? Tasavvufu hayatımıza nasıl tatbik edebiliriz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Fena Makamı (1. teslim: ruh teslimi) » Tasavvuf nedir? Tasavvufu hayatımıza nasıl tatbik edebiliriz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Tasavvuf nedir? Tasavvufu hayatımıza nasıl tatbik edebiliriz?

Tasavvuf İslâm dîninin temelidir. Tasavvuf teslimleri ifade eder:

* Ruhun teslimi,
* Fizik bedenin teslimi,
* Nefsin teslimi ve
* İradenin teslimi olarak 4 tane teslim söz konusudur.

Ama safha 4 değil 7’dir:

1. Allah'a ulaşmayı dilemek
2. Mürşide tâbiiyet, böylece ruhun vücuttan ayrılması
3. Sonra bu ruhun Allah’a ulaşması
4. Fizik bedenin teslimi
5. Nefsin teslimi
6. Muhlis olmak
7. İradeyi Allah’a teslim etmek

7 tane safhada 4 tane teslim söz konusu: Ruhun, fizik bedenin, nefsin ve iradenin Allah’a teslimi. Nefsin ve iradenin Allah’a teslimi, son ikisi daimî zikre bağlıdır. Nefsin teslimi de iradenin teslimi de daimî zikirle mümkündür. Ama ruhun teslimi ve fizik vücudun teslimi daha önceki safhalarda tahakkuk eder.

Sevgili kardeşlerim! Allah hepinizden mutlu olmanızı istiyor. Mutlu olmanın standartlarını Tevrat’a da İncil’e de Kur’ân-ı Kerim’e de Allahû Tealâ koymuş. Hepsi mevcut ve Allahû Tealâ istiyor ki; herkes mutlu olsun.

İşte Allahû Tealâ’nın bu standartları içinde insanların Allah’a teslim olması konunun temelini teşkil eder. Bu teslim sadece ruhun teslimi değildir. Ruhun teslimi, sonra fizik bedenin teslimi, sonra nefsin teslimi, en sonra da iradenin teslimi olarak 4 tane teslim söz konusudur. Safha 7 tanedir ama teslimler, bu 7 tanenin 4’ünü teşkil eder. Öyleyse 7 safhayı sayalım:

1. Allah'a ulaşmayı dilemek
2. Mürşide tâbiiyet, böylece ruhun vücuttan ayrılması
3. Sonra bu ruhun Allah’a ulaşması
4. Fizik bedenin teslimi
5. Nefsin teslimi
6. Muhlis olmak
7. İradeyi Allah’a teslim etmek

Bu 7 tane safhada, ‘ruhun, vechin, nefsin ve iradenin Allah’a teslimi’ 4 tane teslimi ifade eder.

Görülüyor ki; İslâm dîni gerçek anlamında İslâm dînidir yani teslim dînidir. İslâm lügat mânâsı itibariyle “teslim olan” demektir. İşte onun için biz hepinize diyoruz ki: “Ruhunuzu teslim edin, fizik bedeninizi teslim edin, nefsiniz teslim edin ve iradenizi teslim edin. Teslimlerinizi tamamlamaya çalışın.”

Ama bir insan daha Allah'a ulaşmayı dilediği andan itibaren cenneti hak eder. O kişi derhal mürşidine ulaşmalıdır. Tâbiiyetini gerçekleştirmelidir. Gerçekleştirdiği an 2. kat cennetin sahibidir. Ruhu vücudundan ayrılmıştır. Allah o kişiye mutlaka yardım edecektir. O kişinin ruhunu Kendisine ulaştıracaktır. Çünkü sözü var:

42/ŞÛRÂ-13: Şeraa lekum mined dîni mâ vassâ bihî nûhan vellezî evhaynâ ileyke ve mâ vassaynâ bihî ibrâhîme ve mûsâ ve îsâ, en ekîmûd dîne ve lâ teteferrakû fîhi, kebure alâl muşrikîne mâ ted’ûhum ileyhi, allâhu yectebî ileyhi men yeşâu ve yehdî ileyhi men yunîb(yunîbu).
(Allah) dînde, onunla Hz. Nuh’a vasiyet ettiği (farz kıldığı) şeyi (şeriati); “Dîni ikame edin (ayakta, hayatta tutun) ve onda (dînde) fırkalara ayrılmayın.” diye Hz. İbrâhîm’e, Hz. Musa’ya ve Hz. İsa’ya vasiyet ettiğimiz şeyi Sana da vahyederek, size de şeriat kıldı. Senin onları, kendisine çağırdığın şey (Allah’a ulaşmayı dileme) müşriklere zor geldi. Allah, dilediğini Kendisine seçer ve O’na yöneleni, Kendisine ulaştırır (ruhunu hayatta iken Kendisine ulaştırır).


“Kim Bana ulaşmayı dilerse Ben onu Kendime ulaştırırım.” diyor Allahû Tealâ.

Ve Kendisine ulaştırdığı an, kişi 3. kat cennetin sahibidir. Sonra fizik bedenini teslim edecektir; 4. kat cennetin sahibi olacaktır. Sonra nefsini teslim edecektir; 5. kat cennetin sahibi olacaktır. Sonra muhlis olacaktır; 6. kat cennetin sahibi olacaktır. En sonra iradesini de Allah’a teslim edecektir ve 7. kat cennetin sahibi olacaktır.

Allah razı olsun.

Benzer konular