İslâm’ın “teslim” olduğunu sizden öğrendik. Teslimleri gerçekleştirmede duanın yeri nedir? Açıklar mısınız?

Anasayfa » Ana Sayfa » Fena Makamı (1. teslim: ruh teslimi) » İslâm’ın “teslim” olduğunu sizden öğrendik. Teslimleri gerçekleştirmede duanın yeri nedir? Açıklar mısınız?
share on facebook  tweet  share on google  print  

İslâm’ın “teslim” olduğunu sizden öğrendik. Teslimleri gerçekleştirmede duanın yeri nedir? Açıklar mısınız?

Teslimleri gerçekleştirmede dua 2. sınıf bir olaydır. Hiç kimse “Yarabbi! Ben de Sana ruhumu teslim etmek istiyorum.” deyip de dua ile ruhunu Allah’a teslim edemez. Bu mümkün değildir. Bir insanın ruhunun vücudundan ayrılması ve Allah’a doğru yola çıkması 7-8 aylık bir sürede 7 tane gök katını aşması ve neticede ruhun Allah’a ulaşması bütün insanlar için gerçekleşen bir olay değildir. Bir insan gerçek anlamda Allah’a ulaşmayı dilemedikçe, ruh vücudu terk edip, Allah’a doğru yola çıkmaz.

Sevgili kardeşlerim! Bir ayrı açıdan olaya baktığımızda, ruhun vücuttan ayrılması için mürşid mutlaka gereklidir. Sevgili kardeşlerim! Hiç kimse kendi mürşidini, kendisi seçmek hakkına sahip değildir. Ne yapacaktır? Kişi hacet namazını kılacaktır, evvelâ boy abdesti alacak arkasından hacet namazını kılacak ve Allah’tan kendi mürşidini soracaktır. Sadece o mürşid, Allah’ın kendisine göstereceği mürşid, onu istediği hedefe ulaştırabilir. İstediği hedef nedir? Teslim  olmak. İslâm dîni teslim dînidir. İslâm, “teslim olan” demek.

* Bir insanın ruhunun teslimi 1. teslimdir,
* Fizik bedenin teslimi 2. teslimdir,
* Nefsin teslimi 3. teslimdir,
* İradenin teslimi 4. teslimdir.

Görülüyor ki; İslâm gerçek anlamda bir teslimiyetler disizini ihtiva ediyor. Öyleyse sevgili kardeşlerim, bütün insanlar için Allahû Tealâ’nın istediği birşey var: Teslim olmanız. Bir teslim, Allahû Tealâ’nın temel hedefidir. Neden? Çünkü dîn, teslim dînidir.

* Ruhunu Allah’a teslim eder kişi; 1. teslim,
* Fizik vücudunu teslim eder; 2. teslim,
* Nefsini teslim eder; 3. teslim,
* İradesini teslim eder; 4. teslim.

Bu 4 tane teslim, 7 safhada gerçekleşir.
 
Sevgili kardeşlerim! Bütün insanlar için Allah’ın istediği şey, herkes bilmeli ki; mutluluktur. O, insan olarak yarattığı bütün mahlûkatını mutlu görmek ister. Eğer insanlar Allah’ın bu standardını bilerek hacet namazını kılıp, mürşidlerine ulaşırlarsa, tâbî olurlarsa göreceklerdir ki; kendileri için de mutluluk varmış.

Öyleyse birçok insanın zannettiği gibi siz de; “Ben zengin olursam mutlu olurum. Yoksa mutlu olamam.” diye düşünüyorsanız, çok büyük bir yanılgıdasınız sevgili kardeşlerim! Ne kadar çok zengin insanlar var ki; hiç mutlu değiller. Ama ne kadar mutlu insanlar var ki; zengin değiller. Sevgili kardeşlerim! Demek ki; mutluluk parayla satın alınamıyor. Bütün insanlar için “nefs tezkiyesi ve nefs tasfiyesi” diye 2 tane hedef var. Nefsin tezkiyesi, nefsin yarıdan fazla arınması ama nefsin tasfiyesi, bütünüyle yok olması mânâsına geliyor.

Öyleyse afetler, nefsimizin kalbinde bizi mutluluktan ayıran temel faktörlerdir. Kim zikir adı verilen yani “Allah, Allah, Allah, Allah” diye bir insanın içinden Allah’ı tekrar etmesi “Allah” kelimesini; “Allah, Allah, Allah, Allah” diye sesli zikretmesi; her ikisi de aynı tesiri oluşturur. Bu o kişinin mutlu, daha mutlu, daha mutlu olmasını sağlayacak olan tek unsurdur.

Hepimiz Allah için yaşayacağız sevgili kardeşlerim! Allah için başka insanları sevmek mecburiyetindeyiz. Başka insanların bizim için kıymeti var mı? Evet. Her biri bizim mutluluğumuzun bir vesilesi olabilir. Etrafınızdaki her insan, onlara verdiğiniz mutluluk kadar size mutluluk getirecek olan bir özellik taşır. Acaba anlatabildik mi? Etrafınızdaki her insan, ona verdiğiniz mutluluk kadar size mutluluk ulaştırır.

Öyleyse etrafınızda o gün şu veya bu sebeple karşılaştığınız 10 tane insan; onları mutlu edecek olan şeyleri onlara anlattıysanız, sizin de onların her birinin 10 katı kadar mutlu olmanız söz konusu olur. Kapılar ardına kadar açık sevgili kardeşlerim! Allahû Tealâ mutlu ederek mutlu olmanızı istiyor, emrediyor.

Allah razı olsun.

Benzer konular