Peygamber Efendimiz (S.A.V) bir hadisi şeriflerinde buyuruyor ki; “ Emanete riayet etmeyenin, îmânı yoktur. Ahde riayet etmeyenin, dîni yoktur” diyor. Bu konuda ne buyurursunuz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Fena Makamı (1. teslim: ruh teslimi) » Peygamber Efendimiz (S.A.V) bir hadisi şeriflerinde buyuruyor ki; “ Emanete riayet etmeyenin, îmânı yoktur. Ahde riayet etmeyenin, dîni yoktur” diyor. Bu konuda ne buyurursunuz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Peygamber Efendimiz (S.A.V) bir hadisi şeriflerinde buyuruyor ki; “ Emanete riayet etmeyenin, îmânı yoktur. Ahde riayet etmeyenin, dîni yoktur” diyor. Bu konuda ne buyurursunuz?

Peygamber Efendimiz (S.A.V) bir hadisi şeriflerinde buyuruyor ki;
 
"lâ emanete li men lâ emanete lehu ve lâ dîne li men lâ ahdelehu"
 
Zumer 54'e bakıyoruz:
 
39/ZUMER-54: Ve enîbû ilâ rabbikum ve eslimû lehu min kabli en ye’tiyekumul azâbu summe lâ tunsarûn(tunsarûne).
Ve Rabbinize (Allah’a) yönelin (ruhunuzu Allah’a ulaştırmayı dileyin)! Ve size azap gelmeden önce O’na (Allah’a) teslim olun (ruhunuzu, vechinizi, nefsinizi, iradenizi Allah’a teslim edin). (Yoksa) sonra yardım olunmazsınız.


"Üzerinize azab gelmeden önce Allah'a yönelin, Allah'a ulaşmayı dileyin ve Allah'a teslim olun."
 
summe lâ tunserûn: Yoksa sonra yardım olunmazsınız.
 
Burada "emanete riayet etmeyenin" diyor, emanetiniz var. İlk emanetiniz ruhunuz. O emaneti sahibine ulaştırmak üzere harekete geçmezseniz eğer, mü’min olamazsınız. Allah’a ulaşmayı dilemedikçe, mü’min olamazsınız. Eğer ahde riayet etmezseniz, o zaman fizik vücudunuzu, nefsinizi ve  iradenizi Allah’a teslim etmezseniz, o zamanda dinin bütününü yerine getirmemiş olursunuz, demiş oluyor Allahû Tealâ.

Biliyorsunuz ki, İslâm 7 safha 4 teslimden oluşur. Allah’a ulaşmayı dilemek. Dilediğiniz anda emanete riayet etmek için, ilk adımı attınız. Aynı zamanda bu ahde vefanın da ilk adımıdır. Ahde vefa, ruhun, vechin, nefsin ve  iradenin Allah’a teslimi. Emanetse, başlangıçta sadece ruhunuz. Ama diğerleri de emanet. Sonra
 
* Allah’a ulaşmayı diliyorsunuz, 3. basamaktasınız.
* Mürşidinize ulaşıyorsunuz tâbîyetiniz 14. basamak.
* Ruhunuzu Allah’a ulaştırdınız 21. basamak. İlk emaneti teslim ettiniz.
* 25. basamak ikinci emanet. Fizik vücudunuzun teslimi.
* 27. basamak üçüncü emanet nefsinizin teslimi.
* 28. basamağın 5. kademesi, dördüncü emanet, iradenizin teslimi.
 
Ve  bu arada 7 tane merhale geçtiniz. Bu merhalelerden bir tanesi de irşada ulaşmaktır.

Benzer konular