Hûd-19 ile Nisâ-167 ve 168 arasında bir ilişkiden bahsedebilir miyiz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Fena Makamı (1. teslim: ruh teslimi) » Hûd-19 ile Nisâ-167 ve 168 arasında bir ilişkiden bahsedebilir miyiz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Hûd-19 ile Nisâ-167 ve 168 arasında bir ilişkiden bahsedebilir miyiz?

Hûd-19:

11/HÛD-19: Ellezîne yasuddûne an sebîlillâhi ve yebgûnehâ ivecâ(ivecen), ve hum bil âhırati hum kâfirûn(kâfirûne).
Onlar ki; Allah'ın yolundan (kişinin mürşidine ulaşmasına mani olarak ruhunun, vücudundan ayrılarak Allah'a ulaştıran Sıratı Mustakîm'e ulaşmasına engel oldukları için) saptırırlar. Ve onu (ruhun ölmeden Allah'a ulaşmasını) eğmek ve bükmek isterler (gerçek kavramından uzaklaştırmak isterler). Onlar, ahireti (ruhun ölmeden Allah'a ulaşmasını) inkâr edenlerdir.


ellezîne yasuddûne an sebîlillâhi: Allah'ın yolundan saptırırlar (Onlar, Allah'ın yolundan saptırırlar).
ve yebgûnehâ ivecâ(ivecen): Ve onu eğmek ve bükmek isterler.
ve hum bil âhıreti hum kâfirûn(kâfirûne): Onlar, Allah'a ulaşmayı inkâr edenlerdir.

Nisâ-167, 168:

4/NİSÂ-167: İnnellezîne keferû ve saddû an sebîlillâhi kad dallû dalâlen baîdâ(baîden).
Muhakkak ki inkâr edenler ve Allah’ın yolundan alıkoyanlar (saptırmış olanlar), (mürşidlerine ulaşmadıkları için) uzak bir dalâletle sapmışlardır.

4/NİSÂ-168: İnnellezîne keferû ve zalemû lem yekunillâhu li yagfira lehum ve lâ li yehdiyehum tarîkâ(tarîkan).
Muhakkak ki inkâr edenleri ve zulmedenleri (başkalarını da mürşide ulaşmaktan men edip saptıranları), Allah mağfiret edecek değildir ve yola (Allah’a ulaştıran Sıratı Mustakîm’e) hidayet edecek değildir.


Nisâ-167’de de aynı olayı görüyoruz. Allah'ın yolundan men etmek söz konusu. Her ikisinde de Hûd-19’da da Nisâ-167’de de Allah'ın yolundan men edenler söz konusu. Bir ilişkiden daha ötede bir olay, bir illiyet rabıtası söz konusu. Çünkü her ikisi de hudutları aşmış dalâlette olanlar; uzak dalâlette olanlar. Sadece kendileri Allah ulaşmayı dilemeyenler değil, başka insanların da Allah’a ulaşmalarına engel olanlar. “Hem kâfirdirler hem zalimdirler.” diyor Allahû Tealâ onlar için. Neden? Başkalarını Allah'ın yolundan saptırdıkları için onlara zulmetmektedirler, Allah'ın yolundan men ettikleri için. Sıratı Mustakîm’e ulaşmalarına mâni oldukları için. Zaten başlangıçta herkes dalâlettedir. Dalâlet yolu üzerindedir. Gayy yolu üzerindedir herkes. İşte bu dalâlette olan insanların dizaynı bu istikamette geçerli.

Benzer konular