Âli İmrân 81'deki yardımın mahiyeti nedir?

Anasayfa » Ana Sayfa » Âyetler ve Sırları » Âli İmrân 81'deki yardımın mahiyeti nedir?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Âli İmrân 81'deki yardımın mahiyeti nedir?

Âli İmrân Suresinin 81. âyet-i kerimesinde Allahû Tealâ nebîlerden, ahir zamanda gelecek olan Resûle yardım etmeleri için misak aldığını söylüyor. Bu yardımın mahiyeti nedir? Nebîler bu Resûle ruhen mi yardım edecekler? Bu konu hakkında değerli açıklamalarınızı bekleriz

Allahû Tealâ diyor ki Âli İmrân 81'de:

3/ÂLİ İMRÂN-81: Ve iz ehazallâhu mîsâkan nebiyyîne lemâ âteytukum min kitâbin ve hikmetin summe câekum resûlun musaddikun limâ meakum le tu’minunne bihî ve le tansurunnehu, kâle e akrartum ve ehaztum alâ zâlikum ısrî, kâlû akrarnâ, kâle feşhedû ve ene meakum mineş şâhidîn(şâhidîne).
Ve Allah, nebilerden, “Size kitap ve hikmet verdim. Sonra size, beraberinizde olanı (Allah'ın size verdiği kitapları) tasdik eden bir Resûl geldiği zaman, O'na mutlaka îmân edeceksiniz ve O'na mutlaka yardım edeceksiniz” diye misak aldığı zaman, “İkrar ettiniz mi (kabul ettiniz mi?) ve bu ağır (ahdimi) üzerinize aldınız mı?” diye buyurdu. (Onlar da): “İkrar ettik (kabul ettik)” dediler. (Allahû Teâlâ): “Öyleyse şahit olun ve Ben sizinle beraber şahitlerdenim.” buyurdu.


“Hani o zaman ki Allah, nebîlerin misakini almıştı. ‘Ey nebîler, size Kitap ve hikmet verdim, sizlerden sonra bir Resûlümüz gelecek. O Resûlümüze yardım edeceğinize ve îmân edeceğinize dair Bana misak vermenizi istiyorum. Bu misaki Bana verdiğinizi dilinizle de ikrâr ediyor musunuz? Hepsi de ‘Misak veriyoruz.’ diyor Allah’ın nebîleri ve ‘Dilimizle de ikrâr ediyoruz, ikrâr ettik’ dediler. Öyleyse Allahû Tealâ buyuruyor, ‘Şahit olun, Ben de sizinle beraber şahitlerdenim.”

Benzer konular