Mucâdele 19 ve Zuhrûf 36'ya göre iştiyak ve gayretin azalmaya başladığı noktada dejenerasyon müessesesinin devreye girmesini, tevhid açısından bizlere izah eder misiniz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Zikir » Mucâdele 19 ve Zuhrûf 36'ya göre iştiyak ve gayretin azalmaya başladığı noktada dejenerasyon müessesesinin devreye girmesini, tevhid açısından bizlere izah eder misiniz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Mucâdele 19 ve Zuhrûf 36'ya göre iştiyak ve gayretin azalmaya başladığı noktada dejenerasyon müessesesinin devreye girmesini, tevhid açısından bizlere izah eder misiniz?

Mucâdele-19 ve Zuhrûf Suresinin 36. âyetlerinde zikirden yüz çeviren insanların durumuna dikkat çekilmekte. Buna göre iştiyak ve gayretin azalmaya başladığı noktada bir geri dönüşüm ve dolayısıyla dejenerasyon müessesesinin devreye girmesini, Allahû Tealâ'nın bizlerden beklediği tevhid açısından bizlere izah eder misiniz?

Mucâdele-19:

58/MUCÂDELE-19: İstahveze aleyhimuş şeytânu fe ensâhum zikrallâh(zikrallâhi), ulâike hizbuş şeytân(şeytâni), e lâ inne hizbeş şeytâni humul hâsirûn(hâsirûne).
Şeytan onları kuşattı. Böylece Allah’ın zikrini onlara unutturdu. İşte onlar, şeytanın taraftarlarıdır. Şeytanın taraftarları, gerçekten hüsranda olanlar, onlar değil mi?


istahveze aleyhimuş şeytânu: Şeytan onları bağladı.
fe ensâhum zikrallâh: Allah'ı zikretmeyi unutturdu.
ulâike hizbuş şeytân: İşte bunlar, şeytanın taraftarlarıdır.
elâ inne hizbeşşeytâni humul hâsirûn: Şüphesiz bunlar, şeytanın tarafını tutanlar hep hüsranda olanlardır.

İşte hayatınızın en büyük ibadeti bu açıdan zikirdir. Eğer zikri unutursanız, zikri yapmazsanız o zaman şeytan sizi tekrar kontrol altına alır. Çünkü vuslattan sonra üzerinizdeki Allah'ın koruyucu kalkanı kalkacaktır. Bu noktadan sonra şeytanla karşı karşıya olacaksınız.

Zuhrûf-36:

43/ZUHRÛF-36: Ve men ya’şu an zikrir rahmâni nukayyıd lehu şeytânen fe huve lehu karîn(karînun).
Ve kim Rahmân’ın zikrinden yüz çevirirse, şeytanı ona musallat ederiz. Böylece o (şeytan), onun yakın arkadaşı olur.


“Kim Rahmân'ın zikrinden yüz çevirirse Biz, ona şeytanı musallat ederiz. Ve onun için şeytan bir yakın arkadaştır.”

Öyleyse yolun çıkış süresince, Allah'a ulaşmayı diledikten sonra ruhumuzu Allah'a ulaştırıncaya kadar Allah'ın kesin koruması altındasınız. Ve her gün gayretiniz, iştiyakınız artar. Vuslattan sonra Allahû Tealâ'nın koruyucu kalkanı kalktığı zaman tehlike başlar. Allahû Tealâ burada, Mucâdele-19'da da Zuhrûf-36'da da ondan bahsediyor. Allah'ın zikrinden zikri yapmakta iken yüz çevirmek söz konusu.

Öyleyse bir toplum olarak zikrinizi unutmayın sevgili kardeşlerim. Eğer zikirden vazgeçerseniz, o zaman aranızdaki birlik ruhunu koruyamazsınız. Dünya, size Allah'ın sevdirdiği bir dünya olmaktan çıkar. Zevk alamadığınız, sıkıntı duyduğunuz bir dünyada yaşarsınız. Oysaki zikriniz devam ettiği sürece Allah, sizi devamlı koruma kalkanının altında tutacaktır. Şeytanın size yaklaşmasına ve tesir etmesine müsaade etmeyecektir. Unutmayın, bunun müsebbibi, oluşturucusu sizin zikir kapasitenizdir.

Benzer konular