Osmanlı nasıl oldu da bu kadar süre dünyayı yönetti? Arkasında ne vardı? Eğer İslâm’sa bugün neden İslâm ülkeleri birbiriyle savaşta?

Anasayfa » Ana Sayfa » Zikir » Osmanlı nasıl oldu da bu kadar süre dünyayı yönetti? Arkasında ne vardı? Eğer İslâm’sa bugün neden İslâm ülkeleri birbiriyle savaşta?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Osmanlı nasıl oldu da bu kadar süre dünyayı yönetti? Arkasında ne vardı? Eğer İslâm’sa bugün neden İslâm ülkeleri birbiriyle savaşta?

Sevgili kardeşlerim! Allahû Tealâ’nın istediği şey; insanların birbirini sevmesi. Allahû Tealâ, bu sevmenin gerçekleşmesini nefsin afetlerinden kurtulmasına paralel bir seyirle oluşturuyor. Biz insanlar zikir yaptığımız zaman yani Allah'ın adını “Allah, Allah, Allah, Allah…” diye tekrar ettiğimiz zaman bu sesli zikirdir. “Allah, Allah, Allah, Allah…” diye sessiz olarak tekrar ettiğimiz zaman, bu sessiz zikirdir. Ve Allahû Tealâ, bütün insanlara imkan vermiş. “Zikredin.” diyor. “Zikir, en büyük ibadettir.” diyor. “Bütün ibadetlerden daha büyük olan bir ibadettir.” diyor; “Ve le zikrullâhi ekber.” bunu söylüyor. Hem de mutlaka kelimesini de “le”, oradaki “le” ‘mutlaka’ mânâsına geliyor. “Mutlaka zikir daha büyüktür.” diyor, “Öteki ibadetlerden daha büyüktür.” diyor Allahû Tealâ.

Öyleyse sevgili kardeşlerim! Allahû Tealâ, bizden ne istiyor? Ona baktığımız zaman, Allah'ın bizden mutlu olmamızı istediğini görüyoruz. Bunun için zikri öne sürmüş Allahû Tealâ. Neden? Çünkü zikredince “Allah, Allah, Allah, Allah…” diye sesli zikir olsun veya “Allah, Allah, Allah, Allah…” diye sessiz zikir olsun veya dilimizi bile kımıldatmadan, iç dünyamızda “Allah, Allah, Allah, Allah…” zikri tekrar ediyorsak, o dahi Allahû Tealâ tarafından kabul görüyor. Ama insan orda şaşıracaktır; acaba ben şu noktayla şu nokta arasında Allah'ın ismini anmamazlık etmiş olabilir miyim diye, hep tereddütleri olacaktır. Onun için bu 3.’sünü hiç devreye sokmayalım. Ama ister sesle “Allah, Allah, Allah, Allah…” diye bir insan sesli zikir yapsın ister sessiz zikir yapsın “Allah, Allah, Allah, Allah…” diye, elini sallaması gerekli değil, biz dikkat edesiniz diye elimizi sallıyoruz. Bu gerekli değil sevgili kardeşlerim! Ama Allahû Tealâ ismini koymuş:
 
“ve: ve” diyor
le: mutlaka
zikrullâh: Allah'ın ismini “Allah, Allah, Allah…” diye anmak
ekber: daha büyüktür.”

“Büyüktür.” ifadesi açık bir şekilde ortada, Allahû Tealâ bunu açık bir şekilde Kur'ân-ı Kerim’e madem ki yerleştirmiş, öyleyse 3 zikrin olduğunu hiç unutmayacağız:

* Az zikir, çok zikir, daimî zikir.

Bunların en güzeli zikri daim yani kesintisiz bir zikir. Böyle olan bir insan akşam yatağına girdiği zaman da zikirle girer, zikreder ve uyuyana kadar da zikrini devam ettirir. Ve bir süre sonra bu kişi uyandığı zaman da zikretmekte olduğunu görecektir. Bütün insanlar için kapılar ardına kadar açık sevgili kardeşlerim! Biz, sizlerin mutlu olmanızı, daha çok mutlu olmanızı, en çok mutlu olmanızı istiyoruz ve Allah’tan bunu diliyoruz, hepiniz için de dua ediyoruz. Allah razı olsun.

Benzer konular