Allah’ı her şeyden üstün tutmak nasıl mümkün olur?

Anasayfa » Ana Sayfa » Mürşid » Allah’ı her şeyden üstün tutmak nasıl mümkün olur?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Allah’ı her şeyden üstün tutmak nasıl mümkün olur?

Allah’ı herşeyden üstün tutmak Allah’ın emirlerine şartlar ne olursa olsun riayet etmekle, uymakla gerçekleşir. Sabah namazının vakti ayrıdır, öğle namazının vakti ayrıdır. İkindi, akşam, yatsı namazlarının vakti ayrıdır. Öğlen gelinceye kadar sabah namazını kılmayan bir kişi görevini yapmamıştır. İkindiye kadar öğleni kılmayan kişi görevini yapmamıştır. Akşama kadar ikindiyi kılmayan kişi görevini yapmamıştır. Yatsıya kadar akşamı kılmayan kişi görevini yapmamıştır. Akşamdan sabaha kadar yatsıyı kılmayan kişi görevini yapmamıştır. Öyleyse Allahû Tealâ bizi Kendisiyle beraber olmaya günde en az 5 defa davet ediyor. Ama ara namazlarını da kılan, 7 vakit namaz kılan insanlar da var. Onlar da görev yapıyorlar. Onlarınki daha kıymetli bir şey oluyor Allah için, daha çok çaba gösterdikleri için.

Sevgili kardeşlerim! Allahû Tealâ biz insanlardan bir şeyler istiyor. O istediği şeye bakıyoruz. Bu istenilenin, hep biz insanları daha çok mutlu edecek olan hususları içerdiğini görüyoruz. Bir insan ne kadar çok zikir yaparsa, o kadar mutlu olur. Neden? Çünkü zikir o insanın kalbindeki afetleri devre dışı bırakan, afetleri o kişiden atan, o kişiyi o afetlerden kurtaran bir hüviyet taşır. Öyleyse evvelâ Allah'a ulaşmayı dilemeyen bir kişi, Allahû Tealâ’nın istediği standartlara ulaşamamıştır. İşte sevgili kardeşlerim! Tasavvufu yaşamayan insanların “İslâm’ın şartı 5’tir.” demeleri çok büyük bir hatadır. Namaz kılmak farz mıdır? Evet. Oruç tutmak? Evet, farzdır. Zekât vermek farzdır. Hacca gitmek farzdır. Kelime-i şahadet getirmek de farzdır. Ama bu 5 tane faktörün hiç birisi manevi tekâmülü, manevi gelişmeyi tahakkuk ettiremez.

• Kişi Allah'a ulaşmayı dilemedikçe 1. kat cennetin sahibi olamaz.
• Mürşidine tâbî olmadıkça 2. kat cennetin sahibi olamaz.
• Mürşidine tâbî olan kişinin ruhu vücudundan ayrılır. 7-8 aylık bir zaman devresinde Allah’a ulaşır. İşte o kişi ruhunu Allah’a ulaştırmadıkça 3. kat cennetin sahibi olamaz.
• Sonra fizik vücudunu teslim etmesi gerekir. Teslim etmezse 4. kat cennetin sahibi olamaz.
• Nefsini teslim etmesi gerekir. Teslim etmezse 5. kat cennetin sahibi olamaz.
• İradesini Allah’a teslim etmesi gerekir daha sonra. İradesini teslim etmedikçe 7. kat cennetin sahibi olamaz.

Hepsi Allahû Tealâ tarafından şarta bağlanmıştır. Kur’ân-ı Kerim bir masal kitabı değildir. Kur’ân-ı Kerim Allahû Tealâ’nın insanlara emridir. O kişi namaz kılacak, oruç tutacak, zekât verecek, hacca gidecek, kelime-i şahadet getirecek. Mürşidine tâbî olacak ve böylece ruhunu, fizik bedenini, nefsini ve iradesini Allah’a teslim edecek. Bunların hepsi sırayla vücuda gelen Allah’ın farzlarıdır ve hepsi bu sıra dâhilinde devam ettikçe daha büyük, daha büyük, daha büyük mutluluklara ulaştırır insanı ve Allahû Tealâ hepinizden mutlu olmanızı istiyor sadece. Bunların hepsi o mutluluğun birer işaretini taşıyor. Merdivenin basamaklarının işaretini…

Sevgili kardeşlerim! Allah kimseyi zorlamaz. İnsanlar dilerlerse Allah’ın gerçeklerini, emirlerini yerine getirmeye çalışırlar ve cehennemden kurtulurlar. Dilemezlerse hiçbir şey yapmazlar Allah yolunda. Yapmazlarsa gidecekleri yer cehennemdir. Öyleyse cennet sıralamasına baktığımız zaman bir defa daha sayalım:

• Allah'a ulaşmayı dileyen bir kişi ölmüşse 1. kat cennetin sahibidir.
• Mürşidine tâbî olmuşsa 2. kat cennetin sahibidir.
• Tâbî olmuş ve ölmüş adam. Eğer ruhunu Allah’a ulaştırıp ölmüşse ki, bundan sonraki safha odur; o zaman 3. kat cennetin sahibidir.
• Fizik vücudunu teslim etmişse 4. kat cennetin sahibi,
• Nefsini teslim etmişse 5. kat cennetin sahibi,
• Muhlis olmuşsa 6. kat cennetin sahibi,
• İradesini Allah’a teslim etmişse 7. kat cennetin sahibi olur.

Hepsi Allahû Tealâ tarafından emredilmiş ve sıraya konmuştur sevgili kardeşlerim! Öyleyse bileceğiz ki; Allah hepimizin ruhunu Allah’a ulaştırmasını istiyor. Fizik bedenini teslim etmesini, nefsini teslim etmesini, iradesini Allah’a teslim etmesini istiyor. Bunların hepsi yaparak mı cennete gidilir? Yok, daha bir insan Allah'a ulaşmayı dileyip de ölse o kişinin gideceği yer cehennem değildir; 1. kat cennettir sevgili kardeşlerim! Daha ne yapsın Allahû Tealâ insanlar için? Onları kurtarmanın bütün şartlarını öylesine kolay ulaşılır, öylesine Allahû Tealâ’nın standartları içinde hedefe en yakın stratejiyle ulaştırır bir hüviyet koymuş ki; Allahû Tealâ herkes bedavadan cennete girebilir.

Sevgili kardeşlerim! Bir tek dilek: “Yarabbi! Ben de ruhumu Sana ulaştırmak istiyorum. Ne olur, benim de ruhumu Sana ulaştır!” diyen bir kişi, eğer bunu kalpten yapmışsa o kişi mutlaka 1. kat cennetin sahibi olmuştur. Kalpten yaptığı belli olur mu? Evet, o kişide zikir sevgisi, o kişide namaz sevgisi, o kişide başkalarına karşı daha güzel davranışları gerçekleştirme adım adım kendisini belli edecektir. O kişi Allah'a ulaşmayı dilemiştir. Bir kişi; “Yarabbi! Ben de ruhumu Sana ulaştırmak istiyorum. Ne olur! Benim de ruhumu Sana ulaştır!” demiş de kendisinde hiçbir değişiklik görmemişse, o kişi boşuna ümitlenmesin. O kişi Allah'a ulaşmayı dilememiştir. Çünkü Allahû Tealâ’nın bu dilekten muradı kalpten bir dilektir. Bu dileği yapamayan kişi hiçbir değişikliği yaşayamaz.

Sevgili kardeşlerim! Allah kimseyle şaka yapmaz. Herkes kendisine düşen sorumluluğu bilmeli ve bu sorumluluğu tatbik etmelidir. Onun için Allah'a ulaşmayı dilemek Allah’ın cennetine girmenin temel şartıdır. Şimdi bu anlattığım standartları yerli yerine oturttuğunuz zaman şeytanın İslâm âlemine ne kadar büyük bir tuzak kurduğunu gördünüz mü sevgili kardeşlerim? Bütün insanları İslâm’ın 5 şartına kilitlemiş. Namaz kılmak, oruç tutmak, zekât vermek, hacca gitmek, kelime-i şahadet getirmek… İncelikleri sıraladığımız zaman ne gördük? Bunları bir tarafa bırakalım şimdi. Namaz kılmak, oruç tutmak, zekât vermek, hacca gitmek, kelime-i şahadet getirmek; hepsi de farz. Ne gördük?

• Allah'a ulaşmayı dilemeyen bir kişi 1. kat cennete giremez.
• Dilerse mutlaka mürşide tâbî olacaktır. tâbî olan kişi 2. kat cennete girebilir. Tâbî olmayan kişi 2. kat cennete giremez.
• Tâbî olursa ne olur? Ruhu vücuttan ayrılır. Allah’a doğru yola çıkar ve neticede Allah’ın Zatı’na ulaşır. Ne olur? Ermiş evliya olur kişi. Allah'a ulaşmayı dilemediyse veya dilemiş ama mürşidine tâbî olmamışsa o zaman 3. kat cennetin sahibi olamaz.

Ama 2. kat cennetin sahibi olabilir. Bir insan Allah'a ulaşmayı dileyip ölmüşse 1. kat cennetin sahibi olarak ölür. Mürşidine tâbî olup ölmüşse bunlar gerçek olmak kaydıyla tabi, 2. kat cennetin sahibi olur. Ruhunu Allah’a ulaştırıp ölmüşse 3. kat cennetin sahibi olur.

• Fizik vücudunu Allah’a teslim eden kişi 4. kat,
• Nefsini teslim eden kişi 5. kat,
• Muhlis olan kişi 6. kat,
• İradesini Allah’a teslim eden kişi 7. kat cennetin sahibi olur.

Allahû Tealâ’nın koyduğu standartlar bunlar. Hepsi birbirine tam olarak, mutabık olarak oturur.

Sevgili kardeşlerim! Öyleyse Allah’ı sevin. Allah için yaşayın. Allah için başka insanlara da hem örnek olun, hem onları ikaz edin. İslâm’ın 5 şartıyla hiç kimsenin hedefe ulaşmayacağını anlatın onlara sevgili kardeşlerim! O muhtevayı hiç unutmayın. Allah'a ulaşmayı dilemekten başlayan iradenin Allah’a teslimine kadar devam eden 7 safha ve 4 tane teslim içeren Kur’ân-ı Kerim’in temel yapısını hiç unutmayacaksınız. Unutmamakla kalmayacaksınız. Dînlerini öğrenemeyen, İslâm’ın 5 şartıyla kurtulacağını zanneden insanlara bunları anlatmakla hepiniz mükellefsiniz sevgili kardeşlerim! Siz öğretmezseniz başka insanlar kolay kolay öğretemezler. Çünkü tasavvufu yaşamayan hiç kimse bunları bilmiyor. Çoktan unutmuşlar.

Sevgili kardeşlerim! Ne korkunç bir şey; Allah'a ulaşmayı dilememek ve İslâm’ı sadece İslâm’ın 5 şartından ibaret saymak. Sevgili kardeşlerim! Kurtuluşa medar olan şeylere dikkatle bakın. Ne diyorum?

• Allah'a ulaşmayı dilemeyen bir insan İslâm’ın 5 tane şartını yaşamış ve ölmüş. O kişi 1. kat cennete giremez.
• Mürşidine tâbî olmayan kişi 2. kat cennete giremez. İslam’ın 5 şartını yaşasın; o, onu kurtaramıyor.
• Mürşidine tâbî olup da ruhunu Allah’a ulaştıramayan kişi 3. kat cennetin sahibi olamaz.
• Fizik vücudunu teslim etmeyen kişi 4. kat cennetin sahibi olmaz.
• Nefsini teslim etmeyen kişi 5. kat cennetin sahibi olmaz.
• Muhlis olmayan kişi 6. kat cennetin sahibi olmaz.
• İradesini de Allah’a teslim etmeyen kişi 7. kat cennetin sahibi olmaz.

Bu konularda tereddüdü olan varsa, bize ulaşsın inşaallah.
 
Allah razı olsun.

Benzer konular