En’âm 14’de belirtilen Peygamber Efendimiz (S.A.V)’in ilk teslim olan olması hususunu açıklar mısınız?

Anasayfa » Ana Sayfa » Fena Makamı (1. teslim: ruh teslimi) » En’âm 14’de belirtilen Peygamber Efendimiz (S.A.V)’in ilk teslim olan olması hususunu açıklar mısınız?
share on facebook  tweet  share on google  print  

En’âm 14’de belirtilen Peygamber Efendimiz (S.A.V)’in ilk teslim olan olması hususunu açıklar mısınız?

En'âm 14:

6/EN'ÂM-14: Kul e gayrallâhi ettehızu veliyyen fâtırıs semâvâti vel ardı ve huve yut’ımu ve lâ yut’am(yut’amu), kul innî umirtu en ekûne evvele men esleme ve lâ tekûnenne minel muşrikîn(muşrikîne).
De ki: “Semaları ve arzı yaratan Allah’tan başka bir velî (dost) edinir miyim? Ve doyuran (yediren) ve Kendisi doyurulmayan (yedirilmeyen) O’dur.” “Muhakkak ki ben, teslim olanların ilki olmakla ve müşriklerden olmamakla emrolundum.” de.


“De ki: “Semaları ve arzı yaratan Allah’tan başka bir velî (dost) edinir miyim? Ve doyuran yani yediren ve Kendisi doyurulmayan (yedirilmeyen) O’dur.” “Muhakkak ki; ben, teslim olanların ilki olmakla ve müşriklerden olmamakla emrolundum.” de.”

Şimdi burada neden bahsediliyor? Peygamber Efendimiz (S.A.V) insanlardan evvel ruhuyla Allahû Tealâ’ya teslim olmuştur. İlk teslim bu anlama gelmektedir.

Öbür taraftan Arap kavminde ilk peygamber olduğu için ve Allah'a ulaşmayı dileyen ilk kişi olduğu için Allah'a ulaşmayı dileyen de dilediği anda Allahû Tealâ tarafından teslim olmuş sayıldığı için Allahû Tealâ böyle bir dizaynı bu âyete koymuştur. “İşte o Allah'a ulaşmayı dileyenler var ya!” diyor Allahû Tealâ: “Onlar fırkalara ayrılanlar değillerdir. Onlar takva sahipleridir ve onlar teslim olmuşlardır.” diyor Allah'a.

Nasıl âmenû olmak 7 tane safha içerirse nasıl Allah ile olan ilişkilerinde kişinin felâh müessesesi 7 tane safha içeriyorsa takva müessesesi 7 tane safha içeriyorsa teslim müessesesi de 7 tane safha içerir.

Allahû Tealâ: “Sen mezardakilere işittiremezsin. Sen ancak seni dinleyenlere işittirebilirsin. Ve onlar teslim olanlardır.” diyor. Kim bu insanlar? Allah'a ulaşmayı dileyenler. Diledikleri an Allah'a teslim olanlar olarak karşımıza çıkıyor.

Öyleyse Allahû Tealâ Peygamber Efendimiz (S.A.V)’e Allah'a ulaşmayı dilemeyi emrediyor. Cebrail (A.S)'da gereğini yaptırıyor. Peygamber Efendimiz (S.A.V) Arap kavminin içinde Allah'a ulaşmayı dileyen ilk kişi oluyor. Teslim olanların ilki oluyor. Allah'a ulaşmayı dilediği an olay bitmiştir.

Aynı zamanda iradesini de Allah'a teslim edenlerin ilki, ruhunu teslim edenlerin de, fizik vücudunu teslim edenlerin de, nefsini teslim edenlerin de, iradesini teslim edenlerin de, ilki O; Peygamber Efendimiz (S.A.V)’dir.

Öyleyse her açıdan hem ezelde Allahû Tealâ’nın özel şekilde yarattığı ruha sahip olduğu için odur, bu hedefe ulaşan, hem de Arap kavmi içinde Peygamber Efendimiz (S.A.V)’e tâbî olup ta teslim olacak olan olanların Allah'a ulaşmayı dileyecek olanlardan başlayarak Allah'a ulaşmayı dileyecek olanların, tâbiiyete girecek olanların ki Cebrail (A.S)'dan el öpmüştür, ruhlarını Allah'a teslim edecek olanların, fizik vücutlarını nefslerini iradelerini teslim edecek olanların ilki Peygamber Efendimiz (S.A.V)’dir.
 

Benzer konular