Peygamber Efendimiz (S.A.V) bir hadîs-i şerifinde: “Mehdi (A.S) döneminde cahil, cimri ve korkak olan birisi, anında âlim, cömert ve korkudan emin olan birisi olacak.” buyuruyor. Hûd-29’a göre Allah’a ulaşmayı dilemeyenler cahil, dileyenler âlim, Leyl-8’e göre ruhunu Allah’a vermek istemeyen cimri, Leyl-5’e göre veren cömerttir, Yûnus-62’ye göre Allah’a ulaşmayı dilemeyenler korkak, dileyenlerin korkudan emin olanlar olduğunu söyleyebilir miyiz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Allah'a Ulaşmayı Dilemek » Peygamber Efendimiz (S.A.V) bir hadîs-i şerifinde: “Mehdi (A.S) döneminde cahil, cimri ve korkak olan birisi, anında âlim, cömert ve korkudan emin olan birisi olacak.” buyuruyor. Hûd-29’a göre Allah’a ulaşmayı dilemeyenler cahil, dileyenler âlim, Leyl-8’e göre ruhunu Allah’a vermek istemeyen cimri, Leyl-5’e göre veren cömerttir, Yûnus-62’ye göre Allah’a ulaşmayı dilemeyenler korkak, dileyenlerin korkudan emin olanlar olduğunu söyleyebilir miyiz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Peygamber Efendimiz (S.A.V) bir hadîs-i şerifinde: “Mehdi (A.S) döneminde cahil, cimri ve korkak olan birisi, anında âlim, cömert ve korkudan emin olan birisi olacak.” buyuruyor. Hûd-29’a göre Allah’a ulaşmayı dilemeyenler cahil, dileyenler âlim, Leyl-8’e göre ruhunu Allah’a vermek istemeyen cimri, Leyl-5’e göre veren cömerttir, Yûnus-62’ye göre Allah’a ulaşmayı dilemeyenler korkak, dileyenlerin korkudan emin olanlar olduğunu söyleyebilir miyiz?

Peygamber Efendimiz (S.A.V) ne diyor? “Mehdi (A.S) zamanında cimri, cahil ve korkak olan birisi, anında âlim, cömert ve korkudan emin olacak.” buyuruyor.

Şimdi âyetlere bakıyoruz.   

Hûd-29:

<<11-29>>>
ve yâ kavmi lâ es’elukum aleyhi mâlâ(mâlen): Ey kavmim, ben sizden mal istemiyorum (talep etmiyorum).
in ecriye illâ alâllâhi: Benim ecrim Allah’a aittir.
ve mâ ene bi târidillezîne âmenû: Ve Ben âmenû olanları yanımdan kovamam.
innehum mulâkû rabbihim: Onlar muhakkak Rabb’lerine mülâki olacaklardır.
(Ruhlarını ölmeden evvel Allah’a ulaştıracaklardır.)
ve lâkinnî erâkum kavmen techelûn(techelûne): Ve lâkin Ben sizi cahil bir kavim olarak görüyorum.   

Burada Allahû Tealâ, Allah’a ulaşmayı dilemeyenlerin, âmenû olmayanların cahil olduğunu söylüyor. Âmenû olanlar cahil değil, cimri değil ve korkak değil.

Leyl-8:

92/LEYL-8: Ve emmâ men bahıle vestagnâ.
Ve fakat kim cimrilik etti ve kendini müstağni (hiçbir şeye muhtaç olmayan, zengin ve kendi kendine yeterli) gördü ise.


“Ve kim de cimrilik eder, kendini müstağni görürse. ”

Leyl-8’de cimriler var. Leyl-5’de Allahû Tealâ diyor ki:

92/LEYL-5: Fe emmâ men a’tâ vettekâ.
Fakat kim verdi (infâk etti) ve takva sahibi oldu ise.


“Öyleyse kim verirse; ruhunu vechini, nefsini ve iradesini Allah’a teslim ederse ve takva sahibi olursa.”

Kim kendini müstağni görürse, Allah’a ihtiyacı yok görürse ve cimrilik ederse yani ruhunu Allah’a ulaştırmazsa, ulaştırmaktan kaçarsa. Ve kim de verirse takva sahibi olursa (fe emmâ men a’tâ vettekâ); ruhunu Allah’a verirse, ulaştırırsa, vechini, nefsini ve iradesini Allah’a teslim ederse her birinde ayrı bir takvanın sahibi olur kişi.

Yûnus-62:

10/YÛNUS-62: E lâ inne evlîyâallâhi lâ havfun aleyhim ve lâ hum yahzenûn(yahzenûne).
Muhakkak ki Allah’ın evliyasına (dostlarına), korku yoktur. Onlar, mahzun olmazlar, öyle değil mi?


“Muhakkak ki Allah’ın evliyasına, dostlarına korku yoktur. Onlar mahzun da olmazlar, öyle değil mi?” diyor Allahû Tealâ.

“Onlara korku yok, onlar cesurdurlar.”

Âyetlerin hepsini okuduktan sonra suale tekrar dönüyoruz; “Peygamber Efendimiz (S.A.V) bir hadîs-i şerifinde Mehdi (A.S) döneminde cahil, cimri ve korkak olan birisi, anında âlim cömert ve korkudan emin olacak.” buyuruyor. Hûd-29’a göre Allah’a ulaşmayı dilemeyenler cahil, dileyenler âlim, Leyl-8’de göre ruhunu Allah’a vermek istemeyen cimri, Leyl-5’e göre veren cömerttir, Allah’a ulaşmayı dilemeyenler Yunus-62’ye göre korkak, dileyenlerin korkudan emin olanlar olduğunu söyleyebilir miyiz?

 “Onlar korkudan emin olanlardır.” diyor. Bulundukları yer de tam o nokta; Allah’a ulaşmayı diledikleri nokta. “Onlar âmenûdurlar ve takva sahibi olmuşlardır.” diyor Allahû Tealâ, daha sonraki âyet-i kerimede. Yani korkudan emin oldukları yer, Allah’a ulaşmayı diledikleri nokta. Bu açıdan meselelerimize baktığımızda evet, cahil, cimri ve korkak olan birisi bu âyetlerin ışığında ilim sahibi.

Hud-29’da Allahû Tealâ, Allah’a ulaşmayı dilemeyenlerin cahil olduğunu söylüyor. Buradan dileyenlerin âlim olduğu teşhisi çıkıyor. Leyl-8, Leyl-5 ve Yûnus-62’ye baktığımız zaman muhteva tamamlanıyor. Cahil, cimri ve korkak olan kişi anında âlim, cömert ve korkudan emin olacak. Bir tek sebeple; Allah’a ulaşmayı diledikleri için.

Benzer konular