Neml 81'e göre “âyetlere îmân etmenin” hangi kademede gerçekleştiğini anlatır mısınız? Bu kişiler 3. basamaktaki Allah'a ulaşmayla ilgili âyetlere inananlar mıdır?

Anasayfa » Ana Sayfa » Âmenû » Neml 81'e göre “âyetlere îmân etmenin” hangi kademede gerçekleştiğini anlatır mısınız? Bu kişiler 3. basamaktaki Allah'a ulaşmayla ilgili âyetlere inananlar mıdır?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Neml 81'e göre “âyetlere îmân etmenin” hangi kademede gerçekleştiğini anlatır mısınız? Bu kişiler 3. basamaktaki Allah'a ulaşmayla ilgili âyetlere inananlar mıdır?

Allahû Tealâ Neml 81. âyet-i kerimesinde diyor ki:

27/NEML-81: Ve mâ ente bi hâdîl umyi an dalâletihim, in tusmiu illâ men yu’minu bi âyâtinâ fe hum muslimûn(muslimûne).
Ve sen, körleri dalâletlerinden (çevirip) hidayete erdirecek değilsin. Sen, ancak âyetlerimize inananlara işittirebilirsin. İşte onlar, teslim olanlardır.


“Sen, körleri onların dalâletinden hidayete erdiremezsin. Onların dalâletinden hidayete erdiremezsin. Sen, ancak âyetlerimizi onlara; âmenû olup teslim olacaklara işittirebilirsin.”

İnşaallah bu âyet-i kerimede bulunan “âyetlere îmân etmenin” hangi kademede gerçekleştiğini anlatır mısınız? Bu kişiler 3. basamaktaki Allah'a ulaşmayla ilgili âyetlere inananlar mıdır?

Âmenû olanlar için 4 tane faktör sıralamıştık. Kim bu insanlar?

1- Allah'a inanıyorlar.
2- İnsan ruhunun ölmeden evvel Allah'a ulaşmasına inanıyorlar.
3- Bunun üzerlerine farz olduğuna inanıyorlar.
4- Allahû Tealâ Şûrâ Suresinin 13. âyet-i kerimesinde garanti ettiği için Allah’a ulaşmayı dilerlerse mutlaka ruhlarını Allah'a ulaştıracaklarına inanıyorlar.

42/ŞÛRÂ-13: Şeraa lekum mined dîni mâ vassâ bihî nûhan vellezî evhaynâ ileyke ve mâ vassaynâ bihî ibrâhîme ve mûsâ ve îsâ, en ekîmûd dîne ve lâ teteferrakû fîhi, kebure alâl muşrikîne mâ ted’ûhum ileyhi, allâhu yectebî ileyhi men yeşâu ve yehdî ileyhi men yunîb(yunîbu).
(Allah) dînde, onunla Hz. Nuh’a vasiyet ettiği (farz kıldığı) şeyi (şeriati); “Dîni ikame edin (ayakta, hayatta tutun) ve onda (dînde) fırkalara ayrılmayın.” diye Hz. İbrâhîm’e, Hz. Musa’ya ve Hz. İsa’ya vasiyet ettiğimiz şeyi Sana da vahyederek, size de şeriat kıldı. Senin onları, kendisine çağırdığın şey (Allah’a ulaşmayı dileme) müşriklere zor geldi. Allah, dilediğini Kendisine seçer ve O’na yöneleni, Kendisine ulaştırır (ruhunu hayatta iken Kendisine ulaştırır).


Öyleyse işte Allah’a ulaşmayı dileyenler onlardır. Allah’a ulaşmayı dileme, körü körüne bir dileme değildir. “Ben Allah’a ulaşmayı diliyorum.” diyen adam Allah’a ulaşmayı diliyorsa bu 4 vasfın sahibidir. Sadece onlar hedefe ulaşırlar.

“3. basamaktaki Allah'a ulaşmayla ilgili âyetlere inananlar mıdır?”

Söylediğimiz gibi 4 inanç mutlaka bu kişide yer almalıdır.

Diyoruz ki Allah’a ulaşmayı dilemeyen bütün insanlar kördür, sağırdır, dilsizdir ve dalâlettedir. Âyetler belli. Bu kör, sağır ve dilsiz olan, dalâlette olan insanları ancak Allah’a ulaşmayı diledikleri zaman Allahû Tealâ körlükten, sağırlıktan ve dilsizlikten kurtarıyor. İşte bu kör, sağır ve dilsiz olan insanlar eğer Allah’a ulaşmayı dilerlerse ve bu 4 inancın sahipleriyse o zaman onlar, burada geçen Allah'ın âyetlerine âmenû olanlar ve Allah'a teslim olacaklar.

“3. basamaktaki Allah'a ulaşmayla ilgili âyetlere inananlar mıdır?”

Dört tane inanç biçimi. 3. basamakta gibi tarif vermek değil buradaki Allahû Tealâ’nın açıkladığı şey (bizim sizlere açıkladığımız şey). Kim Allah'a inanıyorsa, Allah'a ruhunu ölmeden evvel ulaştırmaya inanıyorsa, Kur'an-ı Kerim’de böyle bir şeyin var olduğuna inanıyorsa ve bunun üzerine 12 defa farz olduğuna inanıyorsa; Allah’a ulaşmayı dilemenin ve Allah'a ulaşmanın ve de Allah'ın buna garanti ettiğine inanıyorsa, işte bu kişi Allah’a ulaşmayı dileyen kişidir. Buradaki âmenû olan kişidir, 4 vasfın sahibi.

Benzer konular