Âli İmrân 106 ve 107’yi izah eder misiniz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Allah'a Ulaşmayı Dilemek » Âli İmrân 106 ve 107’yi izah eder misiniz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Âli İmrân 106 ve 107’yi izah eder misiniz?

Âli İmrân Suresinin 106. âyet-i kerimesi:

3/ÂLİ İMRÂN-106: Yevme tebyaddu vucûhun ve tesveddu vucûh(vucûhun), fe emmellezînesveddet vucûhuhum e kefertum ba’de îmânikum fe zûkûl azâbe bimâ kuntum tekfurûn(tekfurûne).
O gün (bazı) yüzler ağaracak ve (bazı) yüzler kararacak. O zaman yüzleri kararan kimselere: “Îmânınızdan sonra siz inkâr mı ettiniz? Öyleyse inkâr etmiş olmanızdan dolayı azabı tadın” (denir).


“O gün yani kıyâmet günü bazı yüzler ağaracak, bazı yüzler kararacak.”

Kimlerin yüzü ağaracak? Allah’a ulaşmayı dileyenlerin yüzü ağaracak. Kazandıkları dereceler mutlaka kaybettiklerinden fazla. Allah'ın cennetine girecekleri için yüzleri ağaracak.

Kimlerin yüzleri kararacak? Allah’a ulaşmayı dilemeyenlerin. Dilemeyen herkesin ne yazık ki yüzü karanlık olacak.

Birinde, tebyaddu: beyazlaşmak.
Birinde, tesveddu: kararmak, yüzleri kararan.

“fe emmellezînesveddet vucûhuhum e kefertum ba’de îmânikum fe zûkûl azâbe bimâ kuntum tekfurûn(tekfurûne): o zaman yüzleri kararan kimselere, îmândan sonra küfre mi döndünüz? Öyleyse o küfrünüz sebebiyle azabı tadın.” denilecektir.

Îmândan sonra tekrar küfre dönmek de ne yazık ki söz konusu olabiliyor. Îmândan sonra küfre dönmek.
 
Âli İmrân Suresinin 107. âyet-i kerimesi:

3/ÂLİ İMRÂN-107: Ve emmellezînebyaddat vucûhuhum fe fî rahmetillâh(rahmetillâhi), hum fîhâ hâlidûn(hâlidûne).
Amma, yüzleri ağarmış olanlar ise, artık Allah’ın rahmeti içindedirler. Onlar, onun (o rahmetin) içinde ebedî kalacak olanlardır.


“Yüzleri ağaranlar ise Allah'ın rahmeti içindedirler ve onun içinde ebedî kalacaklardır.”

Burada kıyâmetten bir kesit veriliyor. Biliyorsunuz ki hepimiz mahşer gününde (kıyâmet gününde) toplanacağız. Zamanın hangi parçasında yaşamış olursa olsun insanların hepsi orada (mahşer meydanında) toplanacaklar. Sur’a 2. defa üfürülecek, tekrar ölecekler. Tekrar dirilecekler 3. üfürülüşte. Ve hayat filmlerinin bulunduğu yere gidecekler İndi İlâhi’de. Ve hayat filmlerini seyredecekler. Büyük kısmının yüzü kararacak, kaybettikleri dereceler kazandıkları derecelerden fazla olduğu için. Küçük bir kısımda (yüzleri ağaranlar) kazandıkları dereceler fazla olduğu için.

İşte kimlerin kazandığı dereceler fazlaysa onlar, Allah’a ulaşmayı dilemiş olanlardır. Bu ölçü yeterli bir ölçü. 2 tür insan var: Allah’a ulaşmayı dileyenler ve dilemeyenler. Kim dilemiyorsa onun kurtuluşu söz konusu değildir. Gideceği yer cehennemdir. Yüzleri kararmış bir şekilde gidecek. Yani kararmış, karanlık olmuş yüzler. Diğerlerinde beyazlaşmış, nurlanmış yüzler. Allah’a ulaşmayı dileyenler. Allah’a ulaşmayı dilemek noktasından ruhu, vechi, nefsi ve iradeyi Allah'a teslim etme safhalarında yani 3. basamaktan 28. basamağa kadar bir yelpaze içinde olacak insanlar. 3. basamaktan itibaren hepsi Allah’a ulaşmayı dileyenlerdir. Onlar cennete girecekler. 1. ve 2. basamaktaki Allah’a ulaşmayı dilemeyenler için gidilecek yer ne yazık ki cehennem sevgili kardeşlerim.

Benzer konular