Fetih 28 ve Secde 24 arasında bir ilişki var mıdır?

Anasayfa » Ana Sayfa » Hidayet » Fetih 28 ve Secde 24 arasında bir ilişki var mıdır?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Fetih 28 ve Secde 24 arasında bir ilişki var mıdır?

Fetih-28:

48/FETİH-28: Huvellezî ersele resûlehu bil hudâ ve dînil hakkı li yuzhirahu alâd dîni kullihî, ve kefâ billâhi şehîdâ(şehîden).
O’dur ki, Resûl’ünü hidayetle ve hak dîn ile bütün dînlere izhar etmesi (açıklaması) için gönderdi ve şahit olarak Allah yeter.


huvellezî ersele resûlehu bil hudâ: O'dur ki Resûl'ünü hidayetle göndermiştir.
ve dînil hakkı: Ve hak dîn ile.
li yuzhirehu aled dîni kullihi: Bütün dînlerin üzerine (bütün dinlere) izhar etmek üzere; açıklamak üzere.
ve kefâ billâhi şehîdâ: Allah, şahit olarak yeter.

Burada Allahû Tealâ bu devirdeki resûl olan huzur namazının imamını kastediyor. Bütün dînlerin üzerine, bütün dînlere Allah’ın dînini açıklamak için gönderdiğini ifade ediyor. Allahû Tealâ.

Secde-24’teyse Allahû Tealâ buyuruyor ki:

32/SECDE-24: Ve cealnâ minhum eimmeten yehdûne bi emrinâ lemmâ saberû ve kânû bi âyâtinâ yûkınûn(yûkınûne).
Ve onlardan, emrimizle hidayete erdiren imamlar kıldık, sabır sahibi oldukları ve âyetlerimize (Hakk’ul yakîn seviyesinde) yakîn hasıl etmiş oldukları için.


“Onlardan (insanlardan) imamlar kıldık; emrimizle hidayete ersinler diye. Sabrın sahibi oldukları için ve âyetlerimize yakîn hasıl ettikleri için, Hakk’ul yakîn seviyesinde yakîn hasıl ettikleri için.”

Her ikisinde de Allahû Tealâ huzur namazının imamından bahsediyor ve her ikisinde de huzur namazının imamına hidayet görevi verildiği cihetle bu devirdeki huzur namazının imamından bahsediyor Allahû Tealâ. Secde-24’te hidayet söz konusu olduğu için bu imam, hidayeti açıklayan imam; huzur namazının imamı. Ondan evvel de huzur namazının imamları vardı ama hidayet açıklaması yapmamışlardı. Peygamber Efendimiz (S.A.V)’e kadar geçen devreden, Peygamber Efendimiz (S.A.V)’den bu tarafa gelen devrede hep huzur namazının imamları oldu. Ama hidayetin açıklanması huzur namazının imamının hidayeti açıklaması devri; o devir, şimdi içinde bulunduğumuz bu devirdir.

Fetih-28’de de bütün dînlere açıklama yapacağı için, bütün dînlerin aynı dîn olduğunu ispat edeceği için ve bu konuda başarıya ulaşacağı için, “Bütün dînlere hak dîni açıklamak için; izhar etmek için.” diyor. Aslında 72 tane inanç çeşidinden bahsediyor Allahû Tealâ burada ve 73.’nün; kâinatın tek dîninin bütün dînlere açıklanması zamanının geldiğini söylüyor. Burada zamandan bir bahis yok fakat hüviyetine baktığımız zaman hidayeti anlatacak olan bir resûl bu ve bütün dînlere anlatacak. Yani Îslâm da dâhil olmak üzere bütün dînlerde hidayetin unutulduğu bir devrede, bütün dînlere hidayeti anlatacak olan bir resûl. Her ikisinde de hidayet söz konusu. Hidayetin söz konusu olması, Allahû Tealâ’nın hedefi. Her iki âyette de hidayet söz konusu. Bu hidayet sebebiyle hidayetin açıklanacağı devrenin resûlü her ikisi de yani huzur namazının imamı.

Benzer konular