“Allah’la kul arasına kimse giremez.” diyen bu insanlar dînî konularda bilmediklerini anne, baba, komşu, arkadaş, hocalardan ya da piyasada satılan kitaplardan öğrenerek amel edenler. Bu konuda yetkili olmayan, yeterli olmayan birçok kişiyi Allah’la kul a

Anasayfa » Ana Sayfa » Hidayet » “Allah’la kul arasına kimse giremez.” diyen bu insanlar dînî konularda bilmediklerini anne, baba, komşu, arkadaş, hocalardan ya da piyasada satılan kitaplardan öğrenerek amel edenler. Bu konuda yetkili olmayan, yeterli olmayan birçok kişiyi Allah’la kul a
share on facebook  tweet  share on google  print  

“Allah’la kul arasına kimse giremez.” diyen bu insanlar dînî konularda bilmediklerini anne, baba, komşu, arkadaş, hocalardan ya da piyasada satılan kitaplardan öğrenerek amel edenler. Bu konuda yetkili olmayan, yeterli olmayan birçok kişiyi Allah’la kul a

"Allah ile kul arasına kimse giremez." diyenler varsa aranızda onlar Secde Sûresinin 24. âyet-i kerimesine baksınlar. Allahû Tealâ şöyle buyuruyor:    

32/SECDE-24: Ve cealnâ minhum eimmeten yehdûne bi emrinâ lemmâ saberû ve kânû bi âyâtinâ yûkınûn(yûkınûne).
Ve onlardan, emrimizle hidayete erdiren imamlar kıldık, sabır sahibi oldukları ve âyetlerimize (Hakk’ul yakîn seviyesinde) yakîn hasıl etmiş oldukları için.


Allahû Tealâ: "Biz insanlardan (onlardan) imamlar kıldık, emrimizle insanları hidayete erdirsinler diye." diyor. Giremez miymiş?

"lemmâ saberû ve kânû bi âyâtinâ yûkınûn(yûkınûne): Sabrın sahibi oldukları için ve âyetlerimize Hakk’ul yakîn seviyesinde yakîn hasıl ettikleri için." diyor Allahû Tealâ. Devrin imamından bahsediyor. Bugün bu vazife bizde. Öyleyse Allahû Tealâ koyuyor insanlarla Kendisi arasına. İnsanları hidayete erdirecek olan kişiyi koyuyor.

"Bu konuda yetkili olmayan, yeterli olmayan birçok kişiyi Allah’la kul arasına koymuş olmuyorlar mı?"

Evet, dînlerini bilmeyen insanlardan dîn öğrendiklerini zannediyorlar. Ne öğretenler biliyor ne de öğrenenler. İnsanımıza yazık oluyor.

"Allah’ın tayin ettiği bir velî mürşidi kabul etmeyenler, onlar için Allah ne diyor? Bu konuda âyetleri verir misiniz? Allah razı olsun."  

Allahû Tealâ, Allah’a ulaşmayı dilemeyenlerle Allah’a ulaşmayı dileyenlere engel olanları birbirinden ayırıyor. Nisâ-167, 168 ve 169’da Allahû Tealâ aynen şöyle söylüyor:

4/NİSÂ-167: İnnellezîne keferû ve saddû an sebîlillâhi kad dallû dalâlen baîdâ(baîden).
Muhakkak ki inkâr edenler ve Allah’ın yolundan alıkoyanlar (saptırmış olanlar), (mürşidlerine ulaşmadıkları için) uzak bir dalâletle sapmışlardır.

4/NİSÂ-168: İnnellezîne keferû ve zalemû lem yekunillâhu li yagfira lehum ve lâ li yehdiyehum tarîkâ(tarîkan).
Muhakkak ki inkâr edenleri ve zulmedenleri (başkalarını da mürşide ulaşmaktan men edip saptıranları), Allah mağfiret edecek değildir ve yola (Allah’a ulaştıran Sıratı Mustakîm’e) hidayet edecek değildir.

4/NİSÂ-169: İllâ tarîka cehenneme hâlidîne fîhâ ebedâ(ebeden). Ve kâne zâlike alâllâhi yesîrâ(yesîran).
Ancak cehennem yoluna (hidayet eder, ulaştırır), onlar orada ebediyyen kalacak olanlardır. Ve bu, Allah için kolaydır.


Öyleyse ne diyor Allahû Tealâ? "Onlar, muhakkak ki kâfirdirler." diyor. Neden kâfirmişler? "Allah’a mülâki olmayı dilemezler ve başka insanların da Allah’ın yoluna girmesini engellerler, mani olurlar. İnsanların Allah yoluna girmesine mani olurlar." diyor Allahû Tealâ. Sonra ne diyor? Sonra diyor ki: "Onlar (bu başka insanları da engelleyenler) uzak bir dalâlet içindedirler." Sonra? Sonra diyor ki: "Onlar hem kâfirdirler hem zalimdirler. Başkalarının hidayetine mani oldukları için onlara zulmediyorlar. Allah onlara asla mağfiret etmez." diyor. O kişi Allah’a ulaşmayı dileseydi mürşidine ulaşacaktı. Mürşidine ulaşınca da bütün günahları sevaba çevrilecekti. Bunun adına "mağfiret" diyor Kur’ân-ı Kerim. Ve: "Allah onlara mağfiret etmez (asla onların günahlarını sevaba çevirmez), onları tarika da ulaştırmaz." diyor.

Tarikı Mustakîm, zemin kattan Allah’ın İndi İlâhi’sine kadar 7 tane gök katını aşan yolun adıdır. "Allah onları tarika ulaştırmaz. Cehennem tarikine ulaştırır. Onlar orada ebedîyyen kalacaklardır." diyor. İşte Allah’ın yoluna girmek isteyenlere mani olanlar için bunları söylüyor Allahû Tealâ.

Benzer konular