Bakara-27, Ra’d-21, Ra’d-25 âyet-i kerimelerinin teslimle ilişkilerini izah eder misiniz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Hidayet » Bakara-27, Ra’d-21, Ra’d-25 âyet-i kerimelerinin teslimle ilişkilerini izah eder misiniz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Bakara-27, Ra’d-21, Ra’d-25 âyet-i kerimelerinin teslimle ilişkilerini izah eder misiniz?

Bakara-27:

2/BAKARA-27: Ellezîne yenkudûne ahdallâhi min ba’di mîsâkıh(mîsâkıhî), ve yaktaûne mâ emerallâhu bihî en yûsale ve yufsidûne fîl ard(ardı) ulâike humul hâsirûn(hâsirûne).
Onlar (fâsıklar), (kâlû belâ günü Allah’a verdikleri) misaklarından sonra Allah’ın Ahdi`ni bozarlar. Ve Allah’ın, O’na (Allah’a) ulaştırılmasını emrettiği şeyi keserler. Ve (başka insanların, ruhlarını Allah’a ulaştırmalarına da mani olurlar. Ve bu sebeple) yeryüzünde fesat çıkarırlar. İşte onlar (kazandıkları pozitif dereceler negatif derecelerden az olup) hüsranda olanlardır.


“Onlar, Allah’ın ahdini naksederler; misaklerinden sonra bozarlar. Ve Allah’ın O’na ulaştırmasını emrettiği şeyi keserler ve yeryüzünde fesat çıkarırlar.”

Onlar, Allah’a misak vermişlerdir. Kıyâmet günü, o elestü bi rabbikum günü o verdikleri misak hem ruhlarının Allah’a ulaşmasıdır hem de iradeleri de Allah’a misak vermiştir. İradelerinin verdiği misak, Allah’ın ahdinin tam karşılığıdır yani iradelerin verdiği misak; ruhun, vechin, nefsin ve iradenin Allah’a teslimidir.

Şimdi burada insanları fesada düşürenler; ifsad edenler, O’nun; Allah’ın Allah’a ulaştırılmasını emrettiği şeyi Allah’a ulaştırmamak yoluyla, ulaştırılmasına mâni olmak yoluyla insanları fesada sürüklüyorlar. Burada Allah’ın ahdini bozarlar; Allah’ın ahdinin başlangıcını bozarlar demek bu. Misaklerinden sonra. Çünkü 4 teslimi de yapmayı kabul etmişlerdir. Ama 4 teslim yerine 1.’sini bile yapamadan devreden çıkıyorlar. Hüsrana düşüyorlar. Ruhun Allah’a ulaştırılması misakini yerine getirememekten bahsediyor âyet-i kerimenin devamı. Burada her ne kadar Allah’ın ahdine sadakat göstermiyorlarsa da yani 4 teslim yapılmıyorsa da sonuca baktığımız zaman Allah’ın, Allah’a ulaştırılmasını emrettiği şeyi Allah’a ulaştırmazlar.” tarzında bir ifade var. Yani ruhun teslimiyle noktalanmış konu.

Ra’d-21’de diyor ki:

13/RA'D-21: Vellezîne yasılûne mâ emerallâhu bihî en yûsale ve yahşevne rabbehum ve yehâfûne sûel hisâb(hisâbi).
Ve onlar Allah’ın (ölümden evvel), Allah’a ulaştırılmasını emrettiği şeyi (ruhlarını), O’na (Allah’a) ulaştırırlar. Ve Rab’lerine karşı huşû duyarlar ve kötü hesaptan (cehenneme girmekten) korkarlar.


“Onlar Allah’ın, Allah’a ulaştırılmasını emrettiği şeyi; ruhlarını O’na (Allah’a) ulaştırırlar ve Rabb’lerine karşı huşû duyarlar. Ve kötü hesaptan; cehenneme girmekten korkarlar.”

Bakara-27 de Ra’d-21 de aynı şeyi söylüyor; ruhun Allah’a teslimi. Ra’d-25 de Bakara-27’ye paralel.

13/RA'D-25: Vellezîne yankudûne ahdallâhi min ba’di mîsâkıhi ve yaktaûne mâ emerallâhu bihi en yûsale ve yufsidûne fîl ardı ulâike lehumul la’netu ve lehum sûud dâr(dâri).
Onlar, misaklerinden sonra (ruhlarını, vechlerini, nefslerini ve iradelerini teslim edeceklerine dair ezelde Allah’a misak verdikten sonra) Allah’ın ahdini bozarlar (ruhlarını, vechlerini, nefslerini ve iradelerini Allah’a teslim etmezler). Ve Allah’ın, O’na (Allah’a) ulaştırılmasını emrettiği şeyi keserler (ruhlarını Allah’a ulaştırmazlar). Ve yeryüzünde fesat çıkarırlar (başka insanların da Sıratı Mustakîm’e ulaşmalarına mani oldukları için fesat çıkarırlar). Lânet onlar içindir. Ve yurdun kötüsü (cehennem) onlar içindir.


“Ve onlar, misaklerinden sonra Allah’ın ahdini bozarlar. Ve Allah’ın, Allah’a ulaştırılmasını emrettiği şeyi; ruhlarını Allah’a ulaştırmazlar. Ve yeryüzünde fesat çıkarırlar. Allah’ın laneti onların üzerinedir (ulâike lehumul la’netu). Gidecekleri yer ne kötüdür (ve lehum sûud dâr).”

Ra’d-21 ile Bakara-27, birbirinin tam paralelinde. Ra’d-25 de aynı şeyi söylüyor. Hepsi ruhun Allah’a ulaşması kademesine kadar geçerli, 3 âyet de.

Benzer konular