"Dünya sevgisi bütün yanılgıların başıdır." hadîsi ile Âli İmrân-14 arasındaki ilişkiyi açıklar mısınız?

Anasayfa » Ana Sayfa » Hadîs » "Dünya sevgisi bütün yanılgıların başıdır." hadîsi ile Âli İmrân-14 arasındaki ilişkiyi açıklar mısınız?
share on facebook  tweet  share on google  print  

"Dünya sevgisi bütün yanılgıların başıdır." hadîsi ile Âli İmrân-14 arasındaki ilişkiyi açıklar mısınız?

Peygamber Efendimiz (S.A.V) bir hadîs-i şerifinde: “Dünya sevgisi bütün yanılgıların başıdır.” buyurmuştur. Bu hadîsin Âli İmrân-14 ile arasındaki ilişkiyi açıklar mısınız?

Âli İmrân-14:

3/ÂLİ İMRÂN-14: Zuyyine lin nâsi hubbuş şehevâti minen nisâi vel benîne vel kanâtîril mukantarati minez zehebi vel fıddati vel haylil musevvemeti vel en’âmi vel hars(harsi), zâlike metâul hayâtid dunyâ, vallâhu indehu HUSNUL MEÂB(meâbi).
İnsanlara, "kadınlara, oğullara, kantar kantar biriktirilmiş altın ve gümüşe, salma atlara, hayvanlara ve ekinlere olan sevgiden oluşan" şehvetleri (aşırı düşkünlükleri) güzel gösterildi. Bunlar, dünya hayatının menfaatleridir. Ve Allah, O'nun katındaki en güzel sığınaktır.


“İnsanlara, kadınlardan, oğullardan, kantar kantar altın ve gümüşten salma yani nişaneli atlar ve davalar ile ekinlerden oluşan zevklere sevgi yani düşkünlük süslendi (cazip gösterildi). Bunlar dünya hayatının yararlanılacak metaıdır (geçici şeylerdir). Ve Allah, O’nun (Allah’ın) katında en güzel sığınaktır.”

Allahû Tealâ burada, dünyaya ait bütün metalandırılacak, yararlanılacak olan şeylerden bahsediyor; insanların hoşuna giden şeylerden. Ama Allah’ın katındaki en güzel sığınağın da Allah’ın Zat’ı olduğu kesinlikle vurgulanıyor. “Ve Allah, O’nun (Allah’ın) katındaki en güzel sığınaktır.” diyor Allahû Tealâ.
 
vallâhu: Ve muhakkak ki Allah.

Evet, Burada Âli İmrân-14’le, “Dünya sevgisi bütün yanılgıların başıdır.” ifadesi birbirine uyuyor.

Benzer konular