"Temizliğe devam et ki rızkın artsın." hadîsini açıklar mısınız?

Anasayfa » Ana Sayfa » Zikir » "Temizliğe devam et ki rızkın artsın." hadîsini açıklar mısınız?
share on facebook  tweet  share on google  print  

"Temizliğe devam et ki rızkın artsın." hadîsini açıklar mısınız?

Peygamber Efendimiz (S.A.V) diğer bir hadîs-i şerifinde şöyle buyuruyor: “Temizliğe devam et ki rızkın artsın.”

Temizlik, manevî temizlik. Zikirle gerçekleşir. Nefsinizin kalbindeki afetlerin yerini fazıllar aldıkça, bütün kirlerden kurtulmakta olan nefsiniz, her geçen gün Allah'ın nurlarıyla dolar. Ve bu temizliktir. Kalbinize gelen bu nurlarsa sizin için Allah'ın rızkıdır. Bu rızkı fizik vücudunuz kazanıyor, zikir yaparak “Allah, Allah, Allah, Allah…” diye. Ama Allah'ın katından gelen nurlar, göğsünüzden Allah'ın açtığı yarıktan geçerek, yardığı delikten geçerek nefsinizin kalbine ulaşır. Bu, fizik vücudunuzun Allah'ın kendisine verdiği rızıkla nefsi infâk etmesidir.

Allahû Tealâ bunu Bakara Suresinin 261. âyet-i kerimesinde çok açık bir şekilde ifade ediyor:

2/BAKARA-261: Meselullezîne yunfikûne emvâlehum fî sebîlillâhi ke meseli habbetin enbetet seb’a senâbile fî kulli sunbuletin mietu habbetin, vallâhu yudâifu li men yeşâu, vallâhu vâsiun alîm(alîmun).
Mallarını Allah yolunda harcayanların durumu, her sünbülünde (başağında) yüz adet tane (tohum) olmak üzere, yedi sünbül (başak) veren bir tek tohumun durumu gibidir. Allah, dilediği kimse için (onun rızkını) kat kat artırıp verir. Ve Allah Vâsi’dir, Alîm’dir.


Burada temizliğe (nefs tezkiyesine) devam et ki; nefsinin rızkı artsın. Nefsine giren hasletler (fazıllar) nefsinin kalbini pırıl pırıl yapsın. Nefsinizin kalbine giren rızık, bu fazl adı verilen nurlar.

Benzer konular