Zikir sadece "Allah" demek midir? Yoksa Kur’ân okumak, namaz kılmak, salâvat getirmek, tövbe ve diğer zikirler de aynı mıdır?

Anasayfa » Ana Sayfa » Zikir » Zikir sadece "Allah" demek midir? Yoksa Kur’ân okumak, namaz kılmak, salâvat getirmek, tövbe ve diğer zikirler de aynı mıdır?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Zikir sadece "Allah" demek midir? Yoksa Kur’ân okumak, namaz kılmak, salâvat getirmek, tövbe ve diğer zikirler de aynı mıdır?

Hocam! Zikir sadece "Allah" demek midir? Yoksa Kur’ân okumak, namaz kılmak, salâvat getirmek, tövbe ve diğer zikirler de aynı mıdır? Hürmetle.

Evet, Kur’ân okumak da zikirdir namaz kılmak da zikirdir salavât getirmek de diğer zikirler de zikirdir. Ama insanı kurtuluşa ulaştıracak olan zikir, Allah’ı zikretmektir ve de saydığınız zikirlerden en önemlileri olan Kur’ân-ı Kerim okumakla namaz kılmaktan daha büyüktür zikrullah (Allah’ın ismini tekrar etmek). İşte Ankebût Suresinin 45. âyet-i kerimesinde Allahû Tealâ buyuruyor:    

29/ANKEBÛT-45: Utlu mâ ûhıye ileyke minel kitâbi ve ekımıs salâte, innes salâte tenhâ anil fahşâi vel munker(munkeri), ve le zikrullâhi ekber(ekberu), vallâhu ya’lemu mâ tasneûn(tasneûne).
Kitaptan sana vahyedilen şeyi oku ve salâtı ikâme et (namazı kıl). Muhakkak ki salât (namaz), fuhuştan ve münkerden nehyeder (men eder). Ve Allah’ı zikretmek mutlaka en büyüktür. Ve Allah, yaptığınız şeyleri bilir.


Allahû Tealâ diyor ki: "Sana vahyettiğim Kur’ân-ı Kerim’i oku, onlara anlat (tilavet et) ve namaz kıl."

innes salâte tenhâ anil fahşâi vel munker: Ve namaz, münkerden ve fuhuştan men eder
ve le zikrullâhi ekber: Ama zikrullah (Allah’ı zikrederek, Allah’ın ismini tekrar ederek zikir) en büyüktür

Kur’ân-ı Kerim tilaveti de zikirdir namaz kılmak da zikirdir, zikrullah da zikirdir. Ama zikrullah; Allah’ın isminin tekrarının en büyük olduğunu söylüyor Allahû Tealâ. Çünkü sadece bunlardan zikrullah bir insanın nefsini tezkiye edebilir.

Benzer konular