Fâtır Suresinin 37. âyet-i kerimesini açıklar mısınız?

Anasayfa » Ana Sayfa » Resûl ve Nebî » Fâtır Suresinin 37. âyet-i kerimesini açıklar mısınız?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Fâtır Suresinin 37. âyet-i kerimesini açıklar mısınız?

Fâtır Suresinin 37. âyet-i kerimesi:

35/FÂTIR-37: Ve hum yastarihûne fîhâ, rabbenâ ahricnâ na’mel sâlihan gayrallezî kunnâ na’mel(na’melu), e ve lem nuammirkum mâ yetezekkeru fîhi men tezekkere ve câekumun nezîr(nezîru), fe zûkû fe mâ liz zâlimîne min nasîr(nasîrin).
Ve onlar, orada feryat ederler: “Rabbimiz bizi (buradan) çıkar, yapmış olduklarımızdan başka (amel) salih amel yapalım.” Size orada (dünyada), tezekkür etmek isteyen kimsenin, tezekkür etmesine yetecek kadar bir ömür vermedik mi? Size nezir gelmedi mi? O halde (azabı) tadın. Artık zalimler için bir yardımcı yoktur.


“Ve onlar, orada feryat ederler (cehenneme girenler): ‘Rabbimiz! Bizi buradan çıkar, yapmış olduklarımızdan başka salih amel yapalım.’ Size orada, dünyada tezekkür etmek isteyen kimsenin tezekkür etmesine yetecek kadar bir ömür vermedik mi?” diyor Allahû Tealâ onlara!

Bunlar, o zavallı insanların kıyâmet günü cehennemde söyledikleri şeyler.

“Size nezir gelmedi mi? O halde azabı tadın. Artık zalimler için bir yardımcı yoktur.”

Bütün resûller aynı zamanda nezirdir ama bütün nezirler resûl değildir. Peygamberler de aynı zamanda bir nezirdir. Ama nezirler irşad makamının sahipleridir. Hatta vekil mürşidler de vekâleten irşad görevi yapanlar da onlar da nezirdir; doğruları insanlara anlatabildikleri sürece. Yoksa İslâm’ın 5 şartına davet etmek, nezirlik vazifesi değildir. Hiç kimse insanları hidayete çağırmadıkça nezir olamaz. Her ne kadar bizim Yaşar Nuri Öztürk kendisine “çıplak nezir” falan diyordu ise de artık anladı gerçekleri ve çıplak nezir olmaktan vazgeçti, elbiselerini giyindi!

Öyleyse ne görüyoruz? Cehennemde insanların hepsi böyle birtakım taleplerde bulunacaklar. Hiçbirisi de kabul edilmeyecek. Çünkü hepsine mutlaka nezir gelip: “Allah’a ulaşmayı dileyin! Dilemezseniz gideceğiniz yer cehennemdir.” demiştir.

Benzer konular