Reenkarnasyonun varlığına delil olarak kullanmaya çalıştıkları Bakara 28'de geçen "Allah’a dönüş" ile Mâide 105'te ifade edilen "Allah’a dönüş" konusuna açıklık getirir misiniz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Âyetler ve Sırları » Reenkarnasyonun varlığına delil olarak kullanmaya çalıştıkları Bakara 28'de geçen "Allah’a dönüş" ile Mâide 105'te ifade edilen "Allah’a dönüş" konusuna açıklık getirir misiniz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Reenkarnasyonun varlığına delil olarak kullanmaya çalıştıkları Bakara 28'de geçen "Allah’a dönüş" ile Mâide 105'te ifade edilen "Allah’a dönüş" konusuna açıklık getirir misiniz?

Bakara 28:

2/BAKARA-28: Keyfe tekfurûne billâhi ve kuntum emvâten fe ahyâkum, summe yumîtukum summe yuhyîkum summe ileyhi turceûn(turceûne).
Allah’ı nasıl inkâr edersiniz? (Kıyamet günü sur’a üfürüldükten sonra) siz ölü idiniz. Sonra sizi (kıyamet günü) diriltti. Sonra sizi (sur’a ikinci defa üfürüldüğünde) öldürecek. Sonra sizi (sur’a üçüncü defa üfürüldüğünde) diriltecek. Sonra (İndi İlâhi’de) O’na döndürüleceksiniz.


“Allah’ı nasıl inkâr edersiniz? Siz ölü idiniz, sonra sizi diriltti. Sonra sizi öldürecek. Sonra diriltecek. Sonra da O’na döndürüleceksiniz.”
    
Allahû Tealâ, kıyâmet gününden bir kesitten bahsediyor. Kıyâmet günü sura üfürülmüş ve üfürüldüğü zaman herkes ölmüş. Kıyâmet gününden evvelkiler zaten daha önce ölmüşlerdi. Kıyâmet günü olanlar da, kıyâmet günü ölüyorlar. Sura birinci üfürülme. Sonra zaman duruyor. Sonra gravitasyon başladığı için zaman geriye dönüyor. Ve zaman geriye dönerken ilk canlanan insanlar kıyâmet günü ölenler. Öyleyse kıyâmet günü sura üfürülmüştür, insanlar dünya üzerinde ve ölmüşlerdir. Bu noktadan itibaren durumu anlatıyor Allahû Tealâ:

“Siz ölü idiniz (sura birinci üfürülmede ölü idiniz, öldünüz. Allahû Tealâ sizi tekrar diriltti). Zaman geriye doğru döndüğü için ölenler hepsi dirildiler. Sonra dirilen bu insanlar, bulundukları yerde dünya üzerinde ölüyorlar (dünyadan bahsediyoruz). Bulundukları yerde yerçekimi kuvveti yok olacağı için, yerçekimi olan yegane yere doğru gidiyorlar. Burası mahşer meydanı.

Zaman tersine doğru yürüdü ve diriltti kişileri. Sonra orada (mahşer meydanında) sura ikinci defa üfürülecek ve tekrar ölecekler. Üçüncü defa üfürülecek ve her biri aynı hüviyette yeniden dirilecekler. Ve oradan (mahşer meydanından) Allahû Tealâ’nın huzuruna, İndi İlâhi’ye herkes ulaşacak.

Mâide 105:

5/MÂİDE-105: Yâ eyyuhâllezîne âmenû aleykum enfusekum, lâ yadurrukum men dalle izâhtedeytum, ilâllâhi merciukum cemîân fe yunebbiukum bimâ kuntum ta’melûn(ta’melûne).
Ey âmenû olanlar! Nefsleriniz, üzerinizedir (nefsinizin sorumluluğu üzerinize borçtur). Siz hidayette iseniz, dalâletteki bir kimse size bir zarar veremez. Hepinizin dönüşü Allah'adır. O zaman yapmış olduğunuz şeyleri size haber verecek.


yâ eyyuhellezîne âmenû aleykum enfusekum: Ey âmenû olanlar! Nefsleriniz üzerinizedir, nefs tezkiyesi üzerinize farzdır.
lâ yadurrukum men dalle izehtedeytum: Siz hidayet üzere olduğunuz zaman dalâlette olanlar size bir zarar veremezler.
ilâllâhi merciukum cemîân: Sonunda hepiniz O’na rücû edeceksiniz.
fe yunebbiukum bimâ kuntum ta’melûn(ta’melûne): Yaptıklarınızı size haber verecek.

Diyor ki Allahû Tealâ: “Nefslerinizi tezkiye etmek üzerinize borçtur. Siz hidayet üzere olduğunuz zaman, dalâletteki kimse size bir zarar veremez. Hepinizin dönüşü Allah’adır.”

İşte Bakara Suresinin 28. âyet-i kerimesi, herkes için caridir. Normal bir ölümü anlatıyor. Sura birinci üfürülüşünde herkesin durumu. Herkes ölü ve ölü iken onlar diriliyorlar; sur’a birinci üfürülme. Zaman tersine dönüyor. İlk dirilenler de kıyâmet günü ölenler. Ondan evvelkiler zaten ölmüş, hepsi birinci ölümlerini tamamlamış oluyorlar. Kıyâmet günü yaşayanların dışındaki herkes, zaten ölüydü. Kıyâmet günündekiler de birinci sura üfürülüşünde ölüyorlar. Birinci sura üfürülüş zaten ölü olanlara bir tesir etmiyor başlangıçta. Ama canlı olanlar ölüyorlar. Ondan sonra zaman geriye doğru giderken herkes yeniden canlanıyor.

Yani Bakara Suresinin 28. âyet-i kerimesi herkes için geçerli. Ama Mâide Suresinin 105. âyet-i kerimesinde hidayete erenler var. “Siz hidayette olduğunuz zaman, dalâlette olanlar size bir zarar veremezler.” diyor Allahû Tealâ. “Sonra da Allah’a döndürüleceksiniz.” diyor. “Hepiniz Allah’a rücû edeceksiniz.” diyor. Burada da Allah’ın huzuruna çıkmak söz konusu yani mahşer günü, “hepiniz” diyor çünkü Allahû Tealâ.

Bakara Suresinin 28. âyet-i kerimesi de, Mâide Suresinin 105. âyet-i kerimesi de, her ikisi de kıyamet günü Allah’ın huzuruna çıkışı ifade ediyor. Birinci ölüm, birinci diriliş; ikinci ölüm, ikinci diriliş.

Benzer konular