"Bu ümmetten ilk kaldırılacak şey, emanet ve huşudur." hadîsinde geçen emanet nedir? Bu hadîs-i şerifte geçen emanetle Nisâ Suresinin 58. âyet-i kerimesinde adı geçen emanetlerin bir bağlantısı var mıdır?

Anasayfa » Ana Sayfa » Adalet » "Bu ümmetten ilk kaldırılacak şey, emanet ve huşudur." hadîsinde geçen emanet nedir? Bu hadîs-i şerifte geçen emanetle Nisâ Suresinin 58. âyet-i kerimesinde adı geçen emanetlerin bir bağlantısı var mıdır?
share on facebook  tweet  share on google  print  

"Bu ümmetten ilk kaldırılacak şey, emanet ve huşudur." hadîsinde geçen emanet nedir? Bu hadîs-i şerifte geçen emanetle Nisâ Suresinin 58. âyet-i kerimesinde adı geçen emanetlerin bir bağlantısı var mıdır?

Peygamber Efendimiz (S.A.V) bir hadîs-i şerifinde şöyle buyuruyor: “Bu ümmetten ilk kaldırılacak şey, emanet ve huşudur. Öyle olacak ki; Allah’tan yani gaybta Rahmân’a huşû duyan hemen hemen hiç kimseyi göremeyeceksiniz.”

Bu hadîs-i şerifte adı geçen emanet nedir? Bizlere açıklar mısınız? Bu hadîs-i şerifte geçen emanetle Nisâ Suresinin 58. âyet-i kerimesinde adı geçen emanetlerin bir bağlantısı var mıdır?

Emanet, çok açık bir şekilde Allah'ın bize bıraktığı emanetler. Allah’a teslim edilmesi gereken emanetler. Ama aslında bu emanetler teker teker ifade ediliyor. İlk emanetimiz ruhumuz. Ötekiler emanet değil.

Allahû Tealâ bize ruhundan üfürmüş. “Ruhumuzdan üfürdük." diyor. Ve o emanetini geri istiyor. Ama biz emaneti Allah'a iade ettiğimiz zaman 2. faktör; fizik vücudumuz emanet hüviyetine giriyor.

Kazandığımız dereceler, nefsimizin kalbindeki aklanma %81’e ulaştığı zaman fizik vücudumuzu Allah'a teslim ediyoruz. Fizik vücudumuz Allah'a teslim edildiği zaman o ana kadar emanet olmayan nefsimiz, o da emanet oluyor.

İrademizi Allah'a teslim ettiğimiz zaman son emanet olan irademiz de Allah'a teslim oluyor. Böylece bütün emanetlerin Allah'a teslim edilmesi söz konusu.

Evet. Şimdi bakalım Nisâ-58’e:

4/NİSÂ-58: İnnallâhe ye’murukum en tueddûl emânâti ilâ ehlihâ ve izâ hakemtum beynen nâsi en tahkumû bil adl(adli). İnnallâhe niımmâ yeızukum bihî. İnnallâhe kâne semîan basîrâ(basîran).
Muhakkak ki Allah, emanetleri sahibine teslim etmenizi ve insanlar arasında hakemlik yaptığınız zaman adaletle hükmetmenizi emreder. Muhakkak ki Allah, onunla (bununla) size ne güzel öğüt veriyor. Ve muhakkak ki Allah, en iyi işiten ve en iyi görendir.


“innallâhe ye’murukum en tueddûl emânâti ilâ ehlihâ: Muhakkak ki Allah, emanetleri onların ehline (sahibine) tevdi etmenizi (teslim etmenizi) emreder. Muhakkak ki emreder.” diyor.
“ve izâ hakemtum beynen nâsi: İnsanlar arasında hükmettiğiniz zaman
en tahkumû bil adl(adli): Adaletle hükmedin.”

Yani burada ister hakem olarak hükmedin, ister hâkim olarak hükmedin; her ikisinde de adaletle emretmek mecburiyetindesiniz.
 
“Adaletle hükmetmek mecburiyetindesiniz." diyor Allahû Tealâ.  

“innallâhe niımmâ yeızukum bih(bihî): Allahû Tealâ muhakkak ki bununla size ne güzel öğüt veriyor.
innallâhe kâne semîan basîrâ(basîran):  Muhakkak ki Allah, işiten ve görendir.”

Öyleyse emanet, başlangıçta sadece ruhumuzdur. Ama teslim ettikçe daha ötede Allah'a teslim edilmesi lâzımgelen 2. şey olan (ruhumuzdan sonraki 2. teslim) fizik vücudumuzun teslimidir; o emanet haline gelir. Emanetler böyle bir sıralama gösteriyor.

Ruhumuz onu teslim ettiğimiz zaman fizik vücudumuz emanet değilken, emanet haline geliyor. Fizik vücudumuzu Allah'a teslim ettiğimiz zaman nefsimiz emanet haline geliyor. Onu teslim ettiğimiz zaman irademiz emanet haline geliyor. Hepsini teslim ettiğimiz zaman iradesini de Allah'a teslim etmiş olan bir mürşid hüviyetine ulaşıyor insanlar.

Şimdi suale bir defa daha bakalım:

Diyor ki: “Peygamber Efendimiz (S.A.V) hadîsinde şöyle buyuruyor: ‘Bu ümmetten ilk kaldırılacak olan şey, emanet ve huşûdur. Öyle olacak ki; yani gaybta Rahmân’a huşû duyan hemen hemen hiç kimseyi göremeyeceksiniz.’ Bu hadîs-i şerifte geçen emanet nedir? Bizlere açıklar mısınız?” diyor.

Açıklandı inşaallah.

“Nisâ Suresinin 58. âyet-i kerimesinde geçen emanetlerle bir alâkası var mıdır?”

Evet, kesin bir alâkası var.

Benzer konular