Osmanlı Devleti’nde padişahların yargılanıp aleyhinde dahi hüküm verildiğini öğrendik. Bu adalet sistemine nasıl sahip olmuşlardır?

Anasayfa » Ana Sayfa » Adalet » Osmanlı Devleti’nde padişahların yargılanıp aleyhinde dahi hüküm verildiğini öğrendik. Bu adalet sistemine nasıl sahip olmuşlardır?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Osmanlı Devleti’nde padişahların yargılanıp aleyhinde dahi hüküm verildiğini öğrendik. Bu adalet sistemine nasıl sahip olmuşlardır?

Bu adalet sistemine tasavvufla sahip olmuşlardır. Osmanlı İmparatorluğu boyunca bütün padişahlar mutlaka tasavvuftandı. Padişahların yanında, bütün padişahların yanında mutlaka lalaları mevcut olurdu. Lala onların manevi mürşidleriydi. Lalalar padişaha devamlı olarak etki ederlerdi. Daha ciddî olan konuyu da söyleyelim: Padişahlar lalaya söylerlerdi, lala da Allah’a sorardı ve Allah’tan aldığı cevabı padişaha ulaştırırdı ve Osmanlı Devleti’nde de bir takım padişahlar Allah ile direkt konuşmayı da başarmışlardı.

Sevgili kardeşlerim! Hepsi tasavvuftandı. Herkes için bu mümkündür. Kim Allah’a yakın olmayı dilerse o Allah'a ulaşmayı dilemelidir. Sonra mürşidini, Allah’ın kendisine gösterdiği mürşidi Allah ona mutlaka gösterecektir. Eğer Allah'a ulaşmayı gerçekten, kalbinden dilemişse Allah gösterecektir. O zaman mürşidine ulaşması söz konusudur. O tâbiiyetin arkasından Allahû Tealâ ona daha ötesini gösterecektir, yaşatacaktır. Kişinin ruhu vücudundan ayrılacak, Allah’a doğru bir yolculuğu gerçekleştirecek ve ruh dünya hayatını yaşarken Allah’a ulaşacaktır. İşte o gün kişi ermiş evliya olacaktır. Bu ermiş evliyalıktan itibaren kişinin zikirlerini arttırması onun fizik vücudunun da Allah’a telsim olmasını, nefsinin de Allah’a teslim olmasını ve iradesinin de Allah’a teslim olmasını sağlayabilir, kişi daimî zikre ulaşabilirse.

Sevgili kardeşlerim! Bütün kapılar açık, bütün insanlar için açık. Mutlu olmak mı istiyorsunuz? Zikrinizi arttırın. Zikrinizi hangi ölçüde arttırabilirseniz, o kadar çok mutlu olursunuz. Nefsin kalbindeki afetlerin zikrin dışında bir metotla yok edilmesi mümkün değildir. Bir tek yol var: Zikri arttırmak. “Allah” kelimesini daha çok, daha çok, daha çok bir zaman parçasında her gün tekrar etmek…

Allah razı olsun.

Benzer konular