Enfâl Suresinin 73. âyet-i kerimesinde kafir olan kimselerin birbirlerinin dostları olmasıyla, Zuhruf Suresi 33. âyet-i kerimesinde de Rahmân'ı inkâr edenlerin bir tek ümmet olması arasında bir ilişki var mıdır?

Anasayfa » Ana Sayfa » Mü'min » Enfâl Suresinin 73. âyet-i kerimesinde kafir olan kimselerin birbirlerinin dostları olmasıyla, Zuhruf Suresi 33. âyet-i kerimesinde de Rahmân'ı inkâr edenlerin bir tek ümmet olması arasında bir ilişki var mıdır?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Enfâl Suresinin 73. âyet-i kerimesinde kafir olan kimselerin birbirlerinin dostları olmasıyla, Zuhruf Suresi 33. âyet-i kerimesinde de Rahmân'ı inkâr edenlerin bir tek ümmet olması arasında bir ilişki var mıdır?

8/ENFÂL-73: Vellezîne keferû ba'duhum evliyâu ba'dın, illâ tef'alûhu tekun fitnetun fîl ardı ve fesâdun kebîr (kebîrun).
Kâfir olan kimseler birbirinin dostlarıdır. Onu yapmazsanız (birbirinizle dost olmazsanız) yeryüzünde fitne ve büyük fesat olur.


vellezîne keferû ba'duhum evliyâu ba'dın: Ve onlar ki kâfirlerdir. Bir kısmı diğerlerinin dostudur.
illâ tef'alûhu tekun fitnetun fîl ardı: Onu yapmazsanız yeryüzüne fitne olur.
ve fesâdun kebîr (kebîrun): Ve büyük bir fesad olur.

Öyleyse kâfirler nasıl birbirinin dostuysa müminler de birbirinin dostu olmalıdırlar.

Zuhruf  33'e geliyoruz:

43/ZUHRÛF-33: Ve lev lâ en yekûnen nâsu ummeten vâhıdeten le cealnâ limen yekfuru bir rahmâni li buyûtihim sukufen min fıddatin ve meârice aleyhâ yazherûne.
Eğer insanlar tek bir ümmet haline gelecek olmasaydı, Rahmân’ı inkâr edenlerin evlerine mutlaka gümüşten tavanlar ve üzerinde yükseldikleri merdivenler yapardık.


"ve lev lâ en yekûnen nâsu ummeten vâhıdeten: Eğer insanlar tek bir ümmet haline gelecek olmasaydı.
le cealnâ limen yekfuru bir rahmâni: Muhakkak ki kılardık Rahmân'ı inkâr edenler için.
li buyûtihim sukufen min fıddatin ve meârice aleyhâ yazherûne: Gümüşten tavanlar ve üzerinde yükseldikleri merdivenler yapardık." diyor Allahû Tealâ

Rahmân’ı inkâr edenlerin evlerine mutlaka gümüşten tavanlar ve üzerinde yükseldikleri merdivenler yapardık.

Burada Zuhruf Suresinin 33. âyet-i kerimesiyle Allahû Tealâ gene Allah’ı inkâr edenlerin durumunu alıyor. "İnsanlar tek bir ümmet haline gelecek olmasaydı." diyor Allahû Tealâ.

Şimdi suale dönüyoruz; “Kâfir olan kimselerin birbirlerinin dostları olmasıyla Zuhruf suresi 33. âyet-i kerimesinde de Rahmân'ı inkâr edenlerin bir tek ümmet olması arasında bir ilişki var mıdır?"

Evet vardır, kâfirler ve Rahmân'ı inkar edenler aynı gruptur ve onlar birliktelerdir. Âyetler  bu açıdan bir benzeşik içerisindedir.

Benzer konular