Allahû Tealâ Resûl’ünü hidayetle vazifeli kıldığını söyleye bilir miyiz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Hidayet » Allahû Tealâ Resûl’ünü hidayetle vazifeli kıldığını söyleye bilir miyiz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Allahû Tealâ Resûl’ünü hidayetle vazifeli kıldığını söyleye bilir miyiz?

İbrahîm 4'ten bahsetmiş Cabbar, Saf 9’dan bahsetmiş:

İbrahîm 4'e bakıyoruz:

14/İBRÂHÎM-4: Ve mâ erselnâ min resûlin illâ bi lisâni kavmihî li yubeyyine lehum, fe yudillullâhu men yeşâu ve yehdî men yeşâu, ve huvel azîzul hakîm(hakîmu).
Hiçbir resûlümüz yoktur ki; Biz, onu kendi kavminin lisanıyla göndermiş olmayalım. Onlara (kendi lisanlarıyla) beyan etsin (açıklasın) diye. Öyleyse Allah, dilediğini (Allah’a ulaşmayı dilemeyenleri) dalâlette bırakır. Dilediğini (Allah’a ulaşmayı dileyenleri) hidayete erdirir. Ve O, Azîz’dir, Hikmet Sahibi’dir.


ve mâ erselnâ min resûlin illâ bi lisâni kavmihî: Hiçbir resûl göndermedik ki kavminin lisanıyla konuşmasın. Ya da gönderdiğimiz her resûl kavminin lisanıyla gönderilir.

"ve mâ erselnâ min resûlin" Resûllerden bir gönderdiğimiz yoktur ki kavminin lisanıyla konuşmasın. Gönderdiğimiz bütün resûller kavimlerinin lisanıyla konuşurlar. Yani bunun manası her kavme o kavmin içinden bir resûl tayin ediyor Allahû Tealâ. O kavmin içinden bir resûl tayin ediyor Allahû Tealâ her kavme.

li yubeyyine lehum: Onlara açıklasın diye.

Öyleyse her kavim içinde o kavmin içinden birisi; resûl. Ve onlara kendi lisanlarıyla, onların lisanıyla açıklamalarda bulunuyor, beyan ediyor. 

fe yudillullâhu men yeşâu: Allah dilediğini dalâlette bırakır.
ve yehdî men yeşâu: Ve dilediğini hidayete erdirir.
ve huvel azîzul hakîm(hakîmu): Ve o azizidir, hakimdir.

Ve Saff 9 'dan bahsediyor:

61/SAFF-9: Huvellezî ersele resûlehu bil hudâ ve dînil hakkı li yuzhirahu alâd dîni kullihî ve lev kerihel muşrikûn(muşrikûne).
Resûl’ünü hidayet ile ve (esasları unutulmuş olan) dînlerin hepsinin üzerine, izhar etmek (açıklayıp doğrusunu ispat etmek) için, Hakk dîn (Allah’ın ezelî ve ebedî olan dîni) ile gönderen O’dur. Ve müşrikler, kerih görseler bile.


huvellezî ersele resûlehu bil hudâ: O'dur ki Resûl’ünü hidayet ile gönderir.
ve dînil hakkı: Ve Hakk dîn ile gönderir.
li yuzhirehu aled dîni kullihî: Bütün dînler üzerine açıklasın diye, izhar etsin diye.

Şimdi 3 âyet-i kerimeye de baktık suale geliyoruz. Diyor ki Cabbar:

İbrahim 4'e göre her kavmin içinde onların ana lisanıyla hidayeti açıklamak; Saf 9’a göre hak dîni diğer bütün dînlerin üzerine izhar etmek için, açıklığa kavuşturmak için, diğer bütün dînlerin üzerine izhar etmek için. İzhar etmek; açıklamak demek. Yani buradaki manaya dikkat edin! Hak dîni diğer dînler asıllarından döndüler diye hak dîni gönderiyor Allahû Tealâ. Bütün o dînlere açıklayıp, aslında dînlerin tekliğini ortaya koysun diye. Dînler yoktur. Sadece tek bir dîn vardır desin diye. Açıklasın da o insanların kendi dînlerinin aslında Peygamber Efendimiz (S.A.V)’in açıkladığı dîn olduğunu idrak etsinler diye. Allahû Tealâ Resûl’ünü hidayetle vazifeli kıldığını söyleye bilir miyiz?

Evet. Her ikisinde de Allahû Tealâ hidayeti açıklamak için gönderdiğini, Allahû Tealâ bu sebeple hidayeti açıklamak için ve bütün dînlerin üzerine izhar etmek için, açıklama yapmak için gönderdiğini söylüyor. Böyle söyleyebiliriz.     

Benzer konular