Necm 32 ve Rûm 31'e göre Allah’a ulaşmayı dilemeden nefsini tezkiye ettiğini söylemek boşunadır diyebilir miyiz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Âyetler ve Sırları » Necm 32 ve Rûm 31'e göre Allah’a ulaşmayı dilemeden nefsini tezkiye ettiğini söylemek boşunadır diyebilir miyiz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Necm 32 ve Rûm 31'e göre Allah’a ulaşmayı dilemeden nefsini tezkiye ettiğini söylemek boşunadır diyebilir miyiz?

Necm Suresinin 32. âyet-i kerimesinde Allahû Tealâ şöyle diyor:

"ellezîne yectenibûne kebâirel ismi vel fevâhışe lemem (lememe): Onlar, küçük hatalar hariç, büyük günahlardan ve hayâsızlıktan kaçınırlar.
el-fevâhışe: Hayâsızlık.
inne rabbeke vâsiul magfireh (magfireti): Muhakkak ki; senin Rabbinin mağfireti boldur, genistir, vâsidir.
huve a'lemu bikum iz enşeekum minel ardı: O biliyordu. Sizi topraktan inşa ettiği (var ettiği) zaman. Âdem (A.S)'dan bahsediyor.
ve iz entum e cinnetun fî butûni ummehâtikum: Ve anne karnında size şekil verdiği zaman.
fe lâ tuzekkû enfusekum: Nefslerinizi temize çıkarmayın.
huve a'lemu bi menittekâ: Allah, takva sahibi olanı bilir." diyor.
 
İnşallah bu âyet-i kerime ve Rûm Suresinin 31. âyet-i kerimesine göre, Allah’a ulaşmayı dilemeden nefsini tezkiye ettiğini söylemek boşunadır diyebilir miyiz?

Rûm 31:

30/RÛM-31: Munîbîne ileyhi vettekûhu ve ekîmûs salâte ve lâ tekûnû minel muşrikîn(muşrikîne).
O’na (Allah’a) yönelin (Allah’a ulaşmayı dileyin) ve O'na karşı takva sahibi olun. Ve namazı ikame edin (namaz kılın). Ve (böylece) müşriklerden olmayın.


"Allah’a yönel ve takva sahibi ol. Ve namaz kıl. Ve müşriklerden olma." diyor Allahû Tealâ.

“Rûm Suresinin 31. âyet-i kerimesine ve Necm Suresinin 32. âyet-i kerimesine göre Allah’a ulaşmayı dilemeden nefsini teksiye etmek boşunadır diyebilir miyiz?” diyor.

Elbette diyebiliriz. Kim Allah’a ulaşmayı dilemeden nefsini teksiye ettiğini söylüyorsa, onun sözü havada kalmaya mahkûmdur, hiçbir şey ifade etmez. “Nefsinizi tezkiye ettiğinizi boşuna iddia etmeyin!” diyor Allahû Tealâ. Çünkü sadece Allah’a ulaşmayı dileyenler nefslerini tezkiye edebilirler. Allah’a ulaşmayı dilemiyorsa kişi nefsini asla tezkiye edemez. Neden? Furkanlar vermez Allahû Tealâ. Kalbine ulaşmaz. Kalbinin nur kapısını Allah’a çevirmez.  O kişinin göğsünden kalbine nur yolunu açmaz. Kişiyi huşu sahibi kılmaz, o kişiye mürşidini göstermez. Bütün şartlar negatiftir.

Benzer konular