Lokman 15'teki Allah’ın yoluna tâbî olmuş kişiden kasıt murşid midir?

Anasayfa » Ana Sayfa » Mürşid » Lokman 15'teki Allah’ın yoluna tâbî olmuş kişiden kasıt murşid midir?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Lokman 15'teki Allah’ın yoluna tâbî olmuş kişiden kasıt murşid midir?

Es selâmu aleykum ve rahmettullâhi ve berekâtuhu! Gönüller sultanı, can dostumuz, gönül dostumuz! Allah’ın en sevgilisi, müridlerinin en sevgilisi Efendimiz! İki gün önce bizler, Hollandalı müridleriniz kanadı kırık kuşlar gibi, annesiz yavrular gibi boynu bükük kalmıştık. Allah’a hamd ve şükür olsun ki; Rotterdam İslam Üniversitesi’nin planlarımızı bozmalarına rağmen Allah’ın planlarını bozamadılar. Rotterdam’a konferans vermemiz nasip oldu. 14 asırdır Rotterdam şehri bugünkü kadar aydınlık, bugünkü kadar güzel olmadı. Hoş geldiniz, sefalar getirdiniz Hazreti Zişan Efendimiz! Sualime geçiyorum inşaallah.

Lokman Suresi 15. âyet-i kerimede: “Her kim Allah’ın yoluna tâbî olmuş ise sen de onun yolunu izleyerek Bana (Allah’a) ulaş!” diyor.

“vettebi’ sebîle men enâbe ileyye.” Burada geçen 'her kim Allah’ın yoluna tâbî olan kişi'den kasıt murşid midir? Allah razı olsun.

Lokmân-15’e bakalım:

31/LOKMÂN-15: Ve in câhedâke alâ en tuşrike bî mâ leyse leke bihî ilmun fe lâ tutı’humâ ve sâhibhumâ fîd dunyâ ma’rûfen vettebi’ sebîle men enâbe ileyye, summe ileyye merciukum fe unebbiukum bi mâ kuntum ta’melûn(ta’melûne).
Ve bilgin olmayan bir şey hakkında, şirk koşman için seninle mücâdele ederlerse, ikisine de itaat etme! Ve dünyada onlara güzellikle sahip ol. Bana yönelenlerin (ruhunu Allah'a ulaştırmayı dileyenlerin) yoluna tâbî ol. Sonra dönüşünüz Banadır. O zaman yaptığınız şeyleri size haber vereceğim.


ve in câhedâke alâ en tuşrike: Eğer sana şirk koşman için seninle cihat ederlerse.
 
"bî mâ leyse leke bihî ilmun fe lâ tutı’humâ ve sâhibhumâ fîd dunyâ magrûfen vettebi’ sebîle men enâbe ileyye."
 
Burası önemli!
 
vettebi’ sebîle men enâbe ileyye: Kim Bana yönelmişse sen de onun yoluna tâbî ol!
summe ileyye merciukum: sonra Bana rücû ettirileceksiniz.
fe unebbiukum bi mâ kuntum ta’melûn: O zaman yaptığınız şeyleri size haber vereceğim.

Sonra O’na rücû edeceksiniz, döndürüleceksiniz. “Her kim Allah’ın yoluna tâbî olmuşsa, sen de onun yolunu izleyerek Bana, Allah’a ulaş.” buyruluyor. Evet, buyuruluyor: “vettebi’ sebîle men enâbe ileyye: Kim Bana yönelmişse sende onun yoluna, sebîline tâbî ol.” diye buyuruluyor.

“Allah’ın yoluna tâbî olan kişiden kasıt mürşid midir?”

Bir anlamda mürşiddir, bir anlamda değildir. Eğer bu yoluna tâbî olacağınız kişi, yolda olan birisi olabilir, siz de onun yoluna, onun mürşidine tâbî olarak girebilirsiniz. Ama zaten iki tane yol yok, bir tane Sıratı Mustakîm var. Kim mürşidine, Allah'a ulaşmayı dilerse Allah ona mutlaka mürşidini gösterir. Bu kişi mürşidine ulaşıp tâbî olduğu zaman ruhu vücudundan ayrılıp ana dergâha ulaşır. Hangi tarikattan olursa olsun, kime tâbî olursa olsun, ruhu mutlaka devrin imamının dergâhına ulaşır.

Bugün devrin imamı biziz. Bizim dergâhımıza gelinir. Oradan yüzlerce defa anlattığımız gibi 1., 2., 3., 4., 5., 6., 7. gök katlarına çıkılır ve sonunda Allah’ın Zat'ına ulaşır ruhlar. Bir tarafta devrin imamı olur. Bir tarafta Peygamber Efendimiz (S.A.V).

Benzer konular